Ειδικότερα, αναθεώρησε στο Β2 από Caa1 την πιστοληπτική ικανότητα των Εθνικής Τράπεζας, Eurobank και Alpha Bank, καθώς και στο Β3 από Caa2 την πιστοληπτική ικανότητα της Πειραιώς.
Το outlook (προοπτικές) και των τεσσάρων αξιολογήσεων παραμένει θετικό.
Ο οίκος αναβάθμισε τις μακροπρόθεσμες αξιολογήσεις για τον κίνδυνο αντισυμβαλλομένου (Counterparty Risk Assessments - CRA) της Εθνικής Τράπεζας, της Eurobank και της Alpha Bank σε Ba3 από B1 και της Πειραιώς σε B1 από B2.
Παράλληλα, αναβάθμισε τη βασική αξιολόγηση πιστοληπτικής ικανότητας (BCA) της Εθνικής Τράπεζας, της Αlpha Bank και της Eurobank σε Β3 από Caa1, και της Τράπεζας Πειραιώς σε Caa1 από Caa2.
Σύμφωνα με την έκθεση του οίκου, η σημερινή αναβάθμιση συνιστά αποτέλεσμα κυρίως της βελτίωσης της ποιότητας των στοιχείων ενεργητικού αλλά και των θετικών προοπτικών για την περαιτέρω ενίσχυση της κερδοφορίας τους.
Επιπλέον, η αναβάθμιση της αξιολόγησης των καταθέσεων των τραπεζών αντικατοπτρίζει το πρόσφατο και επερχόμενο MREL (ελάχιστη απαίτηση για ίδια κεφάλαια και επιλέξιμες υποχρεώσεις), γεγονός που θα αλλάξει τη δομή των υποχρεώσεων των τραπεζών και θα ενισχύσει τα διαθέσιμα αποθεματικά για την προστασία των καταθετών.
Την ίδια ώρα, ο Moody’s επισημαίνει ότι το θετικό outlook αντανακλά την προσδοκία ότι οι τέσσερις ελληνικές τράπεζες θα συνεχίσουν να βελτιώνουν το πιστωτικό τους προφίλ και ότι θα συνεχίσουν να βρίσκονται σε θέση να διαχειρίζονται τα νέα προβληματικά δάνεια, τα οποία «γεννήθηκαν» από την πανδημία.
Σε αυτό το πλαίσιο, εξηγεί ότι μια νέα αναβάθμιση είναι πιθανή τα επόμενα τρίμηνα, εφόσον διατηρήσουν τα κεφάλαια και τη ρευστότητά τους, εφαρμόσουν πλήρως τα σχέδια αναδιάρθρωσης, μέσω της περαιτέρω μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και χρηματοδοτήσουν την ελληνική οικονομία και αυξήσουν την πιστωτική ανάπτυξη, η οποία αναμένεται να ωφεληθεί σημαντικά από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης.
Ο οίκος υπενθυμίζει ότι το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αυξήθηκε κατά 16,2% σε ετήσια βάση το δεύτερο τρίμηνο του 2021 και πιθανότατα θα αυξηθεί κατά περίπου 5% κατά μέσο όρο κατά τη διάρκεια του 2021 και 2022, παρέχοντας καλές ευκαιρίες στις τράπεζες να αυξήσουν τα δάνεια τους και να στηρίξουν τα έσοδά τους.
Από την άλλη πλευρά, καταλήγει ο Moody’s, οι ελληνικές τράπεζες εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν προκλήσεις, μέσω της ποιότητας των κεφαλαίων τους, του υψηλού αναβαλλόμενου φόρου (DTCs) και των δυσκολιών στη μείωση των προβληματικών δανείων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr