Σύμφωνα με την EBA, το δυσμενές σενάριο έχει αντίκτυπο 485 μονάδων βάσης στον δείκτη κύριων βασικών ιδίων κεφαλαίων κεφαλαίου των τραπεζών που συμμετείχαν στην άσκηση. Δηλαδή, οι τράπεζες δέχτηκαν «χτύπημα» 265 δισ. ευρώ.
Ειδικότερα, ο συνολικός αντίκτυπος οδηγεί σε κεφαλαιακή πτώση ύψους 265 δισεκατομμυρίων ευρώ και σε αύξηση του συνολικού ποσού έκθεσης των τραπεζών σε κίνδυνο 868 δισεκατομμυρίων ευρώ στο τέλος του τριετούς ορίζοντα.
Παρ’ όλα αυτά, οι τράπεζες διατήρησαν τα 2/3 των μαξιλαριών τους άθικτα. Ως αποτέλεσμα, ο CET1 υποχωρεί, με βάση τις υποθέσεις που έχουν γίνει για το μακροοικονομικό περιβάλλον, στο 10,2% στο τέλος του 2023.
Στις 50 τράπεζες που μετέχουν στο stress test αντιστοιχεί το 70% του ενεργητικού στην ΕΕ (θα ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για τις επόμενες 50 από την ΕΚΤ).
Σύμφωνα με την ΕΒΑ, τα επιμέρους τραπεζικά αποτελέσματα προάγουν την πειθαρχία της αγοράς και αποτελούν μια συμβολή στη διαδικασία λήψης εποπτικών αποφάσεων.
Οι ευρωπαϊκές εποπτικές αρχές κρίνουν ότι το συνολικό αποτέλεσμα ευθυγραμμίζεται με τα τεστ αντοχής της Fed και της Tράπεζας της Αγγλίας.
Σημειώνεται ότι τα stress tests για τις ευρωπαϊκές τράπεζες έγιναν έχοντας ως βάση δυσμενές σενάριο, σύμφωνα με το οποίο το ΑΕΠ στην Ευρωζώνη θα συρρικνωθεί κατά 3,6% το 2021 – κάτι το οποίο κρίνεται ιδιαίτερα απαισιόδοξη προοπτική, λαμβανομένης υπόψη της ασθενέστερης μακροοικονομικής αφετηρίας του 2020 ως αποτέλεσμα της πανδημίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr