Το άρθρο δημοσιεύθηκε στο Reporter Magazine Ιουλίου 2021
Σε αυτή την κρίσιμη περίοδο για τη χώρα, έχει αναγνωρίσει το σημαντικό ρόλο που πρέπει να αναλάβει και είναι απόλυτα προετοιμασμένη να κινητοποιήσει όλους τους πόρους και τις δυνατότητές της αλλά και διασφαλίσει την αποτελεσματική αξιοποίηση των διαθέσιμων ευρωπαϊκών πόρων. Έχοντας ήδη προχωρήσει σε χρηματοδοτήσεις ύψους 6,3 δισ. ευρώ τόσο μέσω των εγγυοδοτικών προγραμμάτων το 2020 αλλά και με ίδιους πόρους, η Τράπεζα Πειραιώς έχει θέσει ως στόχο να προχωρήσει σε νέες εκταμιεύσεις ποσού 5,5 δισ. ευρώ το 2021 προκειμένου να στηρίξει την πραγματοποίηση επενδύσεων με αναπτυξιακό πρόσημο, σε τομείς ζωτικής σημασίας για τη βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας, όπως αυτών της ενέργειας, των υποδομών, του εμπορίου, της μεταποίησης, της βιομηχανίας, των μεταφορών και του πρωτογενούς τομέα παραγωγής. Το Ταμείο Ανάκαμψης αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για την ελληνική οικονομία και όπως πάντα η Τράπεζα Πειραιώς ως η μεγαλύτερη συστημική Τράπεζα της χώρας δεσμεύεται να παίξει πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση και διάθεση των πόρων αυτών αλλά και τη συγχρηματοδότηση των νέων επενδύσεων.
Η Τράπεζα έχει γυρίσει σελίδα και έχει ανοίξει το δικό της δρόμο προς το μέλλον, χωρίς τα βάρη του παρελθόντος, μέσα από μια στρατηγική ριζικού μετασχηματισμού που έχει ως στόχο την οριστική απαλλαγή από το βάρος των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (NPEs), την κεφαλαιακή της ισχυροποίηση, τη σταθερή κερδοφορία και την ανάπτυξη.
Από την ισχυρή αυτή θέση, η Πειραιώς έχει δεσμευτεί στρατηγικά να στηρίξει αποφασιστικά την ιδιωτική επιχειρηματική και επενδυτική δραστηριότητα δίνοντας έμφαση στους τομείς που συνδέονται με την Βιώσιμη Ανάπτυξη, με σημαντικά νέα κεφάλαια, σύγχρονα χρηματοδοτικά εργαλεία και συμβουλευτικές υπηρεσίες, αναλαμβάνοντας παράλληλα πρωτοβουλίες για την κινητοποίηση ιδιωτικών κεφαλαίων και κυρίως την απορρόφηση και διαχείριση των σημαντικών πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Έτσι, είναι ήδη σε θέση να σχεδιάζει αξιόπιστα την χρηματοδοτική της πολιτική για τα επόμενα χρόνια με στόχο, όπως είπε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος κ. Χρήστος Μεγάλου, την τριετία 2021-2023 να προβλέπει νέες χορηγήσεις που θα ξεπερνούν τα 18 δισ. ευρώ. Ήδη από την αρχή του έτους, η Πειραιώς έχει εκταμιεύσει δάνεια ύψους 2,1 δισ. ευρώ.
Μετά την επιτυχημένη αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ η Τράπεζα Πειραιώς διατηρεί ισχυρό δείκτη συνολικής κεφαλαιακής επάρκειας 17,5%.
Ανάπτυξη με όρους βιωσιμότητας
Η Τράπεζα Πειραιώς βρέθηκε στην πρωτοπορία της διαμόρφωσης του οδικού χάρτη των τραπεζών για την βιώσιμη ανάπτυξη σε διεθνές επίπεδο. Ήταν η μόνη ελληνική τράπεζα που συνδιαμόρφωσε, μαζί με άλλες 29 τράπεζες από όλο τον κόσμο, τις Αρχές της Υπεύθυνης Τραπεζικής στο πλαίσιο του UNEP FI των Ηνωμένων Εθνών, που είναι προσαρμοσμένες στους στόχους της Βιώσιμης Ανάπτυξης του ΟΗΕ και της Συμφωνίας του Παρισιού για το Κλίμα.
Εφαρμόζοντας τις Αρχές αυτές, ακολουθεί μια ξεκάθαρη στρατηγική με στόχο να στηρίξει την βιώσιμη ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας δίνοντας έμφαση στην ενίσχυση επενδύσεων που είναι προσανατολισμένες στην αύξηση της παραγωγικότητας και της απασχόλησης, σε τομείς που προάγονται πανευρωπαϊκά ως κρίσιμοι για ένα βιώσιμο αύριο, όπως ο ψηφιακός μετασχηματισμός, οι καινοτόμες αλλαγές στην παραγωγική διαδικασία του αγροδιατροφικού τομέα, τα έργα υποδομής, οι εναλλακτικές μορφές ενέργειας, η αποθήκευση ενέργειας, η καινοτομία, και η προστασία της βιοποικιλότητας.
Στο πλαίσιο αυτό η Τράπεζα έχει εντάξει στις λειτουργίες της κριτήρια Περιβαλλοντικά, Κοινωνικά και Εταιρικής Διακυβέρνησης, γνωστά ως κριτήρια ESG (Environmental, Social and Governance). Στόχος είναι η καλύτερη συνεργασία με τους πελάτες και τους επενδυτές ώστε να ενθαρρυνθούν οι μακροχρόνιες και βιώσιμες επενδύσεις και αντίστοιχα η Τράπεζα να μειώσει το ανθρακικό αποτύπωμα του χαρτοφυλακίου της. Αντίστοιχα, σχεδιάζει και προσφέρει προϊόντα και υπηρεσίες με κριτήρια ESG για την υποστήριξη επενδύσεων σε έργα που οδηγούν στη μείωση των επιπτώσεων από την κλιματική αλλαγή και έχουν θετικό πρόσημο για την κοινωνία.
Ένας σημαντικός μοχλός για την σύνδεση της υποστήριξης της επιχειρηματικότητας με τα πρότυπα της βιώσιμης ανάπτυξης που εξάλλου θα αποτελεί και προϋπόθεση για την απορρόφηση των διαθέσιμων κοινοτικών πόρων είναι η ένταξη κριτηρίων ESG, στις χρηματοδοτήσεις. Αυτό σημαίνει ότι οι επιχειρήσεις θα έχουν το κίνητρο να πληρούν τα κριτήρια αυτά προκειμένου να επωφεληθούν από ανταγωνιστικούς όρους, όπως χαμηλότερη τιμολόγηση, κατά τη χορήγηση του δανείου αναλαμβάνοντας την υποχρέωση να τηρούν τα κριτήρια για να απολαμβάνουν τα προνόμια σε όλη τη διάρκεια του δανείου. Υιοθετώντας, πρώτη στην ελληνική αγορά, αυτό το νέο πλαίσιο χρηματοδότησης, τα Sustainability Linked Loans, η Τράπεζα Πειραιώς προωθεί έμπρακτα και την περιβαλλοντική και κοινωνική ευαισθητοποίηση των ελληνικών επιχειρήσεων.
Ηγετική θέση στις «πράσινες» χρηματοδοτήσεις
Η Τράπεζα Πειραιώς συνολικά έχει χρηματοδοτήσει «πράσινες» επενδύσεις με κεφάλαια ύψους περίπου 2,4 δισ. ευρώ που αντιστοιχούν σε εγκατεστημένη ισχύ άνω των 2GW κάτι που έχει ως αποτέλεσμα την έκλυση 4 εκ. τόνων λιγότερου διοξειδίου του άνθρακα (CO2). Έτσι υποστηρίζει ενεργά και την επίτευξη του εθνικού στόχου για την απολιγνιτοποίηση της χώρας μέχρι το 2028.
Στην ανατολή της νέας εποχής
Το στρατηγικό σχέδιο «Sunrise» έχει τρεις πυλώνες:
- Επιτάχυνση του σχεδίου μείωσης των NPEs με στόχο να περιοριστούν κατά 19 δισ. ευρώ. Από 22,5 δισ. ευρώ, που είναι σήμερα, σε 3,5 δισ. ευρώ στο επόμενο 12μηνο.
- Κεφαλαιακή ενίσχυση ώστε να είναι εφικτή η μείωση των NPEs. Στο πλαίσιο αυτό ολοκληρώθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία η αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 1,4 δισ. ευρώ, την μεγαλύτερη που έκανε τράπεζα στην Ευρώπη την τελευταία τετραετία. Επιπλέον, η Τράπεζα ενισχύθηκε κεφαλαιακά μέσω συνδυασμού ενεργειών που θα έχουν σωρευτικό κεφαλαιακό όφελος περίπου 3 δισ. ευρώ.
- Πρόγραμμα εταιρικού μετασχηματισμού που αφορά το σύνολο των δομών και των λειτουργιών της Τράπεζας με αιχμή την ολοκλήρωση του ψηφιακού μετασχηματισμού.
Στις 300 κορυφαίες εταιρίες στην Ευρώπη, σε ότι αφορά τις επιδόσεις της σε θέματα διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής συγκαταλέγεται η Τράπεζα Πειραιώς, σύμφωνα με τη λίστα που δημοσιοποίησαν οι Financial Times.
Η Πειραιώς είναι η μόνη ελληνική τράπεζα και μία από τις δύο ελληνικές εταιρίες, που συμπεριλαμβάνονται στη λίστα των Financial Times «Europe's Climate Leaders».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr