Ειδικότερα, ο κ. Καραβίας εστίασε την προσοχή του τόσο στις αλλαγές που μπορεί να φέρει το Ταμείο Ανάκαμψης όσο και στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν τόσο η Eurobank όσο και οι υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες. Όπως τόνισε «η πρόκληση για την ελληνική οικονομία δεν αφορά πια τη διαθεσιμότητα κεφαλαίων αλλά την κατάρτιση επενδυτικών σχεδίων για την απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων. Η Eurobank υπήρξε πρωτοπόρος στην ενίσχυση της κεφαλαιακής βάσης και τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, με μονοψήφιο δείκτη ήδη από εφέτος. Είμαστε έτσι σε θέση να εστιάσουμε στην ανάπτυξη. Αξιοποιώντας την εμπειρία και την τεχνογνωσία μας σε αντίστοιχα έργα, μπορούμε να προσφέρουμε στους επενδυτές το συντονισμό για την ένταξη των επενδυτικών τους σχεδίων στο Ταμείο Ανάκαμψης με γρήγορες και απλές διαδικασίες».
Σύμφωνα με τον διευθύνοντα σύμβουλο της Eurobank δύο είναι τα βασικά στοιχεία του Ταμείου Ανάκαμψης τα οποία το καθιστούν εντελώς διαφορετικό από οποιαδήποτε άλλη προσπάθεια της ΕΕ. «Υπάρχουν δύο στοιχεία που ξεχωρίζουν σε σχέση με το Ταμείο Ανάκαμψης. Το ένα είναι το μέγεθός του το οποίο, χωρίς υπερβολή, δεν έχει προηγούμενο. Το δεύτερο είναι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να «εμπλέξει» σε μεγάλο βαθμό τον ιδιωτικό τομέα και να αξιοποιήσει τα κεφάλαια της ΕΕ και με ιδιωτική χρηματοδότηση. Με αυτόν τον τρόπο τα κεφάλαια των 13 δισ. ευρώ που αφορούν δάνεια θα συνεισφέρουν κατά 30 δισ. ευρώ στην οικονομία ως επενδύσεις και με αυτόν τον τρόπο θα αντιμετωπιστεί ένα βασικό πρόβλημα της ελληνικής οικονομίας, δηλαδή η ανάγκη να καλυφθεί μία δεκαετία αρνητικής πορείας των επενδύσεων και εξάντλησης των παγίων κεφαλαίων», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας.
Αναφερόμενος στον ρόλο που καλούνται να διαδραματίσουν οι ελληνικές τράπεζες σημείωσε ότι «ο ρόλος των τραπεζών είναι βασικός. Πρόθεση του υπ. Οικονομικών είναι να αναθέσει στις τράπεζες και σε ελεγκτικά γραφεία την επιλεξιμότητα των έργων, την πιστοληπτική αξιολόγηση, την παρακολούθηση της πορείας των δανείων και τον τρόπο χρήσης τους. Ετοιμαζόμαστε να δημιουργήσουμε ένα πλαίσιο συνεργασίας με το υπ. Οικονομικών αναφορικά με τα επιλέξιμα έργα που θα στηριχθούν από το Ταμείο Ανάκαμψης».
Προκειμένου να φέρει σε πέρας την όλη διαδικασία η Eurobank έχει ως κύριο στόχο «να δημιουργήσουμε μια απρόσκοπτη διαδικασία για τους επενδυτές. Στη Eurobank, δημιουργούμε μια ειδική και συνεργαζόμαστε με έναν ελεγκτή που καθορίζει την επιλεξιμότητα του έργου. Ολόκληρη η διαδικασία μπορεί να εκτελεστεί από εμάς, έτσι ώστε ο πελάτης να έχει ένα μόνο σημείο επαφής. Βρισκόμαστε ήδη σε συζητήσεις με διάφορα ενδιαφερόμενα μέρη και πιθανούς επενδυτές και καταρτίζουμε μια σύντομη λίστα έργων που θα μπορούσαν να εμπίπτουν στην «ομπρέλα» του Ταμείου Ανάκαμψης. Στόχος μας είναι να δημιουργηθεί ένας αγωγός έργων όταν θα διατεθούν τα πρώτα κεφάλαια, πιθανώς προς το τέλος του έτους. Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι δεν επικεντρωνόμαστε σε έναν μόνο τομέα. Προφανώς, πολλά ξενοδοχειακά έργα ικανοποιούν τα περισσότερα από τα κριτήρια του Ταμείου Ανάκαμψης. Ωστόσο, βλέπουμε το ενδιαφέρον για πολλούς άλλους τομείς, όπως η ενέργεια, τα ακίνητα, τα logistics, τα κατασκευαστικά και βιομηχανικά έργα. Εστιάζουμε επίσης στον εντοπισμό περιπτώσεων εξαγορών και συγχωνεύσεων που θα προωθούσαν τη δημιουργία μεγαλύτερων επιχειρήσεων που αποτελεί έναν από τους βασικούς στόχους του Ταμείου Ανάκαμψης».
Προσέθεσε ακόμη ότι «έτσι η πρόκληση για την ελληνική οικονομία μετατοπίζεται από την ανάγκη εξασφάλισης κεφαλαίου και χρηματοδότησης προς τον προσδιορισμό επενδυτικών έργων που είναι επιλέξιμα για απορρόφηση των διαθέσιμων πόρων. Στη Eurobank, έχοντας προληπτική ενίσχυση στην ενίσχυση του ισολογισμού μας μέσω της συγχώνευσης με τη Grivalia το 2019 και τη μείωση του δείκτη NPE σε μονοψήφιο φέτος, είμαστε σε θέση να επικεντρωθούμε στην ανάπτυξη των επιχειρήσεων. Μπορούμε να προσφέρουμε μια απρόσκοπτη εξυπηρέτηση στους πελάτες μας για να συντονίσουν τις επενδύσεις τους που είναι επιλέξιμες για Ταμείο Ανάκαμψης και θα αξιοποιήσουμε τη δική μας τεχνογνωσία».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr