Ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει πως τα πιστωτικά προφίλ των τεσσάρων συστημικών τραπεζών θα βελτιωθούν ταχύτερα εξαιτίας των νέων σχεδίων, βοηθούμενα από την ανάκαμψη της οικονομίας που αναμένεται να αποκτήσει ρυθμό.
Αναβαθμίζει επίσης το outlook για τις επιδόσεις στο υφιστάμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, καθώς η εξυγίανση των ισολογισμών θα δώσει περισσότερη οικονομική ευελιξία ως προς τις χορηγήσεις.
Η Fitch τονίζει επίσης ότι η χαμηλή ακόμα αξιολόγηση του κλάδου αντανακλά την αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και την υψηλή επιβάρυνση στα κεφάλαια από τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Παράλληλα, στους υπολογισμούς της η Fitch λαμβάνει υπόψη τη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων από την πανδημία.
Ο οίκος προσθέτει ότι στις εκτιμήσεις του έχει λάβει υπόψιν το ενδεχόμενο δημιουργίας νέων «κόκκινων δανείων» λόγω της πανδημίας, με τις ελληνικές τράπεζες να έχουν σε moratorium δάνεια 26 δισ. ευρώ στα τέλη του 2020 (το 16% των συνολικών δανείων).
Τα νέα προγράμματα εξυγίανσης των χαρτοφυλακίων μπορούν να οδηγήσουν τον δείκτη των NPEs στο 15% εντός των επόμενων 12μηνών από περίπου 35% που ήταν στα τέλη του 2020, ενώ προηγουμένως υπήρχε η εκτίμηση ότι ο συγκεκριμένος δείκτης θα υποχωρούσε στο 30% στα τέλη του 2021, καθώς δεν ήταν ακόμη γνωστό ότι το «Σχέδιο Ηρακλής» θα παρατείνονταν.
Με αναδιαρθρώσεις και χρήση κρατικών σχημάτων στήριξης οι πιέσεις, που από αυτό το μέτωπο αμβλύνονται. Στα σχέδια μείωσης της μόχλευσης έχει «κινδύνους εκτέλεσης», σημειώνει η Fitch, δεδομένου του μεγέθους των τιτλοποιήσεων και του δυνητικού αντίκτυπου στα κεφαλαιακά μαξιλάρια.
Ωστόσο, όπως εξηγεί ο οίκος, ο Ηρακλής και οι κινήσεις ενδυνάμωσης της κεφαλαιακής βάσης τούς μετριάζουν.
Τέλος, αναφορικά με την κερδοφορία, ο οίκος υποστηρίζει ότι το 2020 ήταν «αδύναμη» λόγω των υψηλών προβλέψεων έναντι επισφαλειών, οι οποίες εκτιμά ότι θα μειωθούν στη διετία 2021 – 2022.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr