Ταυτόχρονα, επεξεργάστηκαν και ολοκλήρωσαν για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων ένα μεγάλο πλήθος ρυθμίσεων για δάνεια που παραμένουν εντός τραπεζικών ισολογισμών, εξασφαλίζοντας τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητά τους.
Ειδικότερα σύμφωνα με στοιχεία της Ένωσης Εταιρειών Διαχείρισης Απαιτήσεων Δανείων και Πιστώσεων (ΕΕΔΑΔΠ) που έχει στη διάθεσή του το ΑΠΕ/ΜΠΕ στον τομέα των στεγαστικών δανείων «κατά τη διάρκεια της πανδημίας οι εταιρείες διαχείρισης προσέφεραν στους δανειολήπτες τις παρακάτω λύσεις:
- Αναστολή δόσης για ιδιώτες / αναστολή πληρωμής κεφαλαίου για επιχειρήσεις
- Σταδιακά αυξανόμενη δόση για ομαλή προσαρμογή μετά τις αναστολές - Μείωση επιτοκίων και αυξήσεις διάρκειας
- Ρυθμίσεις χαμηλής εκκίνησης δόσης
- Ρυθμίσεις με άφεση χρέους - Οικειοθελής πώληση ακινήτου - Short Sale
- Οικειοθελής παράδοση ακινήτου.
Σύμφωνα με την ΕΕΔΑΔΠ «υπό το καθεστώς ιδιαίτερα δύσκολων οικονομικών συνθηκών, όπως αυτές που έχουν δημιουργηθεί λόγω της πανδημίας του COVID19, οι εταιρείες διαχείρισης προσέφεραν και συνεχίζουν να προσφέρουν μια σειρά από λύσεις στους δανειολήπτες με δυσχέρεια αποπληρωμής, λαμβάνοντας υπόψη τόσο το σύνθετο οικονομικό περιβάλλον που έχει διαμορφωθεί, όσο και τις δυνατότητες των δανειοληπτών για την αποπληρωμή των δανείων τους».
«Oι εταιρείες διαχείρισης, από τον Μάρτιο του 2020, προχώρησαν στην αναστολή των δόσεων στα δάνεια ιδιωτών και σε αναστολή πληρωμής κεφαλαίου στα δάνεια επιχειρήσεων σε όσους δανειολήπτες κατάφερναν να είναι συνεπείς στις πληρωμές τους πριν υποστούν τις όποιες επιπτώσεις της πανδημικής κρίσης του COVID 19. Οι οφειλέτες που εντάχθηκαν στο ειδικό καθεστώς της αναστολής των δόσεων στεγαστικών δανείων δεν ήταν μόνο αυτοί που έλαβαν το επίδομα των 800 ευρώ ή δραστηριοποιούνταν ή εργάζονταν σε πληττόμενο κλάδο αλλά και οι λοιποί ευάλωτοι δανειολήπτες/ νοικοκυριά (πχ συνταξιούχοι). Ακόμη όμως και για δανειολήπτες που αντιμετώπιζαν δυσκολίες στην αποπληρωμή των δανείων τους και πριν την πανδημία, αξιολογήθηκε η νέα οικονομική τους κατάσταση και προσφέρθηκαν μακροχρόνιες ρυθμίσεις, με χαμηλότερες δόσεις, με ή χωρίς άφεση χρέους», υποστηρίζει η ΕΕΔΑΔΠ.
Επισημαίνεται επίσης ότι για τους πληττόμενους από τον COVID-19 δανειολήπτες, οι οποίοι δεν εντάχθηκαν στο πρόγραμμα κρατικής επιδότησης «Γέφυρα», κατά τη λήξη της αναστολής της πληρωμής της δόσης του δανείου τους, οι Εταιρίες Διαχείρισης (σε συνεργασία και με τα τραπεζικά ιδρύματα) παρέχουν λύσεις που επιτρέπουν τη σταδιακή επιστροφή στην αποπληρωμή του δανείου. Έτσι, δίνεται τώρα η δυνατότητα στους δανειολήπτες τα δάνεια των οποίων ήταν σε αναστολή το 2020, να ξαναρχίσουν την αποπληρωμή της οφειλής τους αρχικά με μια χαμηλή δόση, σύμφωνα με την ΕΕΔΑΔΠ. Τέλος, στο πλαίσιο των ενεργειών που υιοθετήθηκαν από τις Εταιρείες Διαχείρισης προκειμένου να περιοριστούν οι οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας του COVID-19 στους δανειολήπτες των στεγαστικών δανείων, τέθηκαν πιο εντατικά σε εφαρμογή και τα προγράμματα οριστικής διευθέτησης όπως αυτό της οικειοθελούς παράδοσης ακινήτου, ή της οικειοθελούς πώλησης του ακινήτου με την υποστήριξη και της Τράπεζας ή της ίδιας της εταιρίας διαχείρισης.
Σήμερα στην χώρα μας οι εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων δανείων και πιστώσεων διαχειρίζονται για λογαριασμό τραπεζικών ιδρυμάτων και επενδυτών δάνεια αξίας περίπου 100 δισ. ευρώ, τα οποία προέρχονται από διαφορετικά δανειακά χαρτοφυλάκια όλων των κατηγοριών. Οι εταιρίες - μέλη της Ένωσης απασχολούν σήμερα πάνω από 4.000 εξειδικευμένα στελέχη, τα οποία σε μεγάλο βαθμό προέρχονται από τον τραπεζικό κλάδο.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr