Το δίκτυο θα δημιουργήσει οικονομίες κλίμακας με το άμεσο άνοιγμα των επηρεαζόμενων ιδρυμάτων και των assets τους σε πολλαπλές επικράτειες, αναφέρει το άρθρο που δημοσιεύθηκε το Σάββατο, επικαλούμενο μια παρουσίαση από τη Γενική Διεύθυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, Χρηματοπιστωτικών Υπηρεσιών και Ένωσης Κεφαλαιαγορών (Fisma), η οποία είναι υπεύθυνη για τις χρηματοπιστωτικές αγορές.
H παροχή πιστώσεων βρίσκεται υπό πίεση αυξάνοντας τις ανησυχίες, ενώ η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα έχει προειδοποιήσει ότι ένας νέος γύρος lockdown θα μπορούσε να αυξήσει κατά περισσότερο από 1 τρισ. δολάρια τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ταυτόχρονα τις πιθανότητες να απαιτηθούν διασώσεις στον τραπεζικό τομέα.
Διπλάσια «κόκκινα» δάνεια
Ακόμη και σε διπλασιασμό των «κόκκινων» δανείων στην Ευρώπη ενδέχεται να οδηγήσει η κρίση του κορονοϊού, ύστερα από μια πενταετία συνεχούς μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, όπως σημειώνεται σε σχετική έκθεση της JP Morgan Cazzenove. Η Ελλάδα έχει το τέταρτο μεγαλύτερο απόθεμα NPL στην Ευρώπη, καθώς ανέρχονται σε 61,3 δισ. ευρώ, όπως και το μεγαλύτερο ποσοστό NPL στα τραπεζικά χαρτοφυλάκια, που φθάνει το 30% και είναι δεκαπλάσιο του ευρωπαϊκού μέσου όρου (3%).
Σύμφωνα με την έκθεση, η δημιουργία νέων μη εξυπηρετούμενων δανείων είχε περάσει σε στασιμότητα τα τελευταία χρόνια στην Ευρώπη, αλλά υπάρχουν ενδείξεις ότι θα επιταχυνθεί το επόμενο διάστημα η δημιουργία NPL και όλο και περισσότερα προβληματικά δάνεια θα πουληθούν από τις τράπεζες σε εταιρείες διαχείρισης απαιτήσεων, οι οποίες, μετά από ένα δύσκολο 2020, θα πετύχουν μεγάλη αύξηση των εργασιών τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr