Το άρθρο δημοσιεύτηκε στο Reporter Μagazine Ιουλίου.
Διαδραματίζοντας πρωταγωνιστικό ρόλο στη διαχείριση των ευρωπαϊκών και των εθνικών πόρων για την ενίσχυση της ρευστότητας των επιχειρήσεων, η διοικητική ομάδα της Alpha Bank εκτιμά πως η κρίση αυτή μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για ένα νέο, πιο βιώσιμο και παραγωγικό υπόδειγμα στη χώρα μας.
- Κρίσιμος ο ρόλος των τραπεζών
«Το χρηματοπιστωτικό σύστημα θα βρεθεί στο επίκεντρο του νέου υποδείγματος μέσω δύο μεγάλων Projects που έχει αναλάβει, τα οποία θα αλλάξουν το επιχειρείν», ανέφερε, πρόσφατα, ο CEO του Ομίλου Βασίλειος Ψάλτης.
Το πρώτο project, όπως εξήγησε, είναι η διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, «που θα οδηγήσει σε αναδιάταξη του επιχειρηματικού χάρτη της χώρας, υπερβαίνοντας αβελτηρίες του παρελθόντος και συμβάλλοντας ουσιαστικά στην ενίσχυση του υγιούς ανταγωνισμού». Το δεύτερο πεδίο δραστηριότητας των Τραπεζών αφορά στο εθνικό εγχείρημα κάλυψης του επενδυτικού κενού που δημιούργησε η προηγούμενη μακροχρόνια κρίση και δυσχεραίνει περαιτέρω η νέα ύφεση του 2020. «Το τραπεζικό σύστημα οφείλει να παίξει καταλυτικό ρόλο για την αύξηση της απορροφητικότητας σε σχέση με το, όχι και τόσο τιμητικό για όλους μας, παρελθόν. Και πώς θα το επιτύχει αυτό; Αναλαμβάνοντας τη συγχρηματοδότηση έργων και, κυρίως, την ενίσχυση του νέου οικοσυστήματος που θα κινητοποιήσει κεφάλαια προς επένδυση» ανέφερε ο κ. Ψάλτης.
Καθοριστικός για τη δημιουργία του νέου αυτού μοντέλου, θα είναι και ο ρόλος των ευρωπαϊκών κονδυλίων που θα λάβει η χώρα μέσω του νέου ΕΣΠΑ 2021-2027 αλλά και του αναπτυξιακού προγράμματος Next Generation EU, τα οποία “θα πρέπει να χρησιμοποιηθούν για να πετύχουμε μια συνολική επανεκκίνηση”, σύμφωνα με τον κ. Ψάλτη. Η σωστή διαχείριση των ευρωπαϊκών πόρων, πρόσθεσε, μπορεί παράλληλα να λειτουργήσει ως πόλος έλξης για τους Έλληνες του εξωτερικού, προσφέροντάς τους ισχυρά κίνητρα για επαναπατρισμό.
- Προτεραιότητα η στήριξη των επιχειρήσεων
Για την Alpha Bank, η έμπρακτη στήριξη των επιχειρήσεων που προσπαθούν να ανακάμψουν από τις οικονομικές δυσκολίες που προκάλεσε η κρίση αποτελεί προτεραιότητα. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε στη δράση «Επιχειρηματική Χρηματοδότηση – ΤΕΠΙΧ ΙΙ», καταλαμβάνοντας μάλιστα την πρώτη θέση μεταξύ των ελληνικών τραπεζών ως προς τη διαχείριση των ευρωπαϊκών κονδυλίων που διατέθηκαν μέσω της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας για δάνεια με επιδότηση επιτοκίου. Από το ποσό των Ευρώ 1,29 εκατ. που διέθεσε η ΕΑΤ, η Alpha Bank θα διαχειριστεί συνολικά κεφάλαια ύψους Ευρώ 390 εκατ., καθώς αποτέλεσε την τράπεζα επιλογής σε 17.636 υποβληθείσες αιτήσεις, ενώ υπέβαλε στην ΕΑΤ εγκεκριμένες αιτήσεις συνολικού ύψους Ευρώ 543,4 εκατ.
Με την ίδια δυναμική συμμετέχει η Alpha Bank και στο Πρόγραμμα του Ταμείου Εγγυοδοσίας της Ελληνικής Αναπτυξιακής Τράπεζας, μέσα από το οποίο παρέχεται προνομιακή χρηματοδότηση σε κεφάλαιο κίνησης για την κάλυψη των λειτουργικών αναγκών μικρών, μεσαίων και μεγάλων επιχειρήσεων, με εγγύηση από την ΕΑΤ σε ποσοστό 80% επί του δανείου.
- Διαχρονική επένδυση στους κλάδους αιχμής
Από τις αρχές του 2020, η Τράπεζα έχει διαθέσει περισσότερα από Ευρώ 2,3 δισ. για τη στήριξη των επενδυτικών σχεδίων και της ρευστότητας των επιχειρήσεων. Παράλληλα, επενδύει διαχρονικά σε τομείς της οικονομίας με σημαντικές προοπτικές ανάπτυξης, όπως είναι ο τουρισμός, ένας κλάδος αιχμής στον οποίο έχει χορηγήσει πάνω από Ευρώ 1,7 δισ., αλλά και η ενέργεια, όπου έχει ήδη δεσμεύσει κεφάλαια πάνω από Ευρώ 1,3 δισ. Η Τράπεζα πρωταγωνιστεί και στη χρηματοδότηση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, προϋπολογίζοντας κεφάλαια άνω του Ευρώ 1 δισ. για τα επόμενα δύο χρόνια. Ο κλάδος των τροφίμων, του real estate, καθώς και της αστικής ανάπλασης αποτελούν επίσης τομείς, όπου αναμένεται ιδιαίτερο επενδυτικό ενδιαφέρον, με την Alpha Bank να τοποθετείται στην πρώτη γραμμή στήριξης των σχετικών επενδυτικών πλάνων.
- Οριστική αντιμετώπιση των Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων
Με στόχο την πλήρη εξυγίανση του ισολογισμού της και την επιστροφή της σε υψηλά επίπεδα κερδοφορίας, η Alpha Bank έχει δρομολογήσει με αποφασιστικά βήματα τις προβλεπόμενες διαδικασίες για το Project Galaxy, μία από τις μεγαλύτερες συναλλαγές τιτλοποίησης Μη Εξυπηρετούμενων Ανοιγμάτων (ΜΕΑ) σε ευρωπαϊκό επίπεδο και βασικό πυλώνα του στρατηγικού της σχεδίου.
Το Project Galaxy, που αναμένεται να ολοκληρωθεί έως το τέλος του 2020, περιλαμβάνει την τιτλοποίηση ΜΕΑ ύψους έως Ευρώ 10 δισ. και τη δημιουργία της νέας εταιρείας διαχείρισης Cepal, η οποία παράλληλα με τα χαρτοφυλάκια τρίτων επενδυτών που ήδη διαχειρίζεται, θα αναλάβει τη διαχείριση του τιτλοποιημένου χαρτοφυλακίου καθώς και των υπολοίπων ΜΕΑ της Alpha Bank.
Στο ίδιο πλαίσιο κινείται και η πρόσφατη σύναψη δεσμευτικής συμφωνίας με την εταιρεία Poseidon Financial Investor DAC, συμφερόντων του επενδυτικού ομίλου Fortress, για την πώληση χαρτοφυλακίου Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων ελληνικών Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων (χαρτοφυλάκιο Neptune), συνολικής λογιστικής αξίας ύψους Ευρώ 1,1 δισ., συναλλαγή που αναμένεται να ολοκληρωθεί εντός του γ’ τριμήνου του 2020.
- Επιτάχυνση του ψηφιακού μετασχηματισμού
Κατά τη διάρκεια της υγειονομικής κρίσης, η Alpha Bank επιτάχυνε το πρόγραμμα του ψηφιακού της μετασχηματισμού, προκειμένου να ανταποκριθεί στις αυξημένες ανάγκες του συναλλασσόμενου κοινού, σε συνθήκες αυξημένης πίεσης.
Η Τράπεζα αξιοποίησε πλήρως την ψηφιακή δυναμική που εκτοξεύτηκε λόγω της πανδημίας, μεταφέροντας online το μεγαλύτερο δυνατό ποσοστό των υπηρεσιών της και προσφέροντας στους πελάτες της σύγχρονες, ασφαλείς και ποιοτικές ψηφιακές υπηρεσίες. Είναι ενδεικτικό ότι ο αριθμός των νέων συνδρομητών e-banking αυξήθηκε κατά 90.000 τον Μάρτιο και τον Απρίλιο του 2020, και υπερδιπλασιάστηκε σε σχέση με τους δυο προηγούμενους μήνες. Αντίστοιχα, ο αριθμός των νέων συνδρομητών Alpha web banking μέσω της υπηρεσίας mobile on-boarding, που δεν απαιτεί επίσκεψη σε κατάστημα της τράπεζας, ήταν 40.000 για τον μήνα Απρίλιο, 10 φορές μεγαλύτερος από τον Φεβρουάριο, ενώ πάνω από το 93% των εγχρήματων συναλλαγών των πελατών της Alpha Bank πραγματοποιήθηκαν εκτός καταστημάτων.
Παράλληλα, η Τράπεζα διασφάλισε την επιχειρησιακή της συνέχεια κατά τη διάρκεια του lockdown, επιτυγχάνοντας ποσοστό τηλεργασίας περίπου 90% στις κεντρικές της υπηρεσίες. Σύμφωνα με εσωτερική έρευνα που πραγματοποιήθηκε τον Απρίλιο, το 50% των εργαζομένων στον Όμιλο δήλωσε θετικό στην τηλεργασία, ενώ 6 στους 10 ζητούν ακόμη περισσότερα ψηφιακά εργαλεία και προϊόντα για την εξυπηρέτηση των πελατών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr