«Ταυτόχρονα θέσαμε σε αναστολή καταβολής δόσεων δάνεια ανεξόφλητου υπολοίπου που προσεγγίζουν τα 5 δισ. ευρώ», δήλωσε ο κ. Μεγάλου και υπογράμμισε την ολόπλευρη στήριξη που παρείχε στους πελάτες της η τράπεζα, προκειμένου να αντιμετωπίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις της πανδημίας.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρέθεσε, η Τράπεζα Πειραιώς χορήγησε νέα δάνεια κυρίως σε επιχειρήσεις ύψους 2,5 δισ. ευρώ κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους, ενώ συμμετέχει με χρηματοδοτήσεις 1,5 δισ. ευρώ στα κρατικά προγράμματα στήριξης ρευστότητας των επιχειρήσεων, που έχουν πληγεί από την πανδημία.
«Είμαστε εντός του στόχου για νέες χορηγήσεις 5 δισ. ευρώ εντός της χρονιάς», ανέφερε ο κ. Μεγάλου. Ταυτόχρονα, έγιναν δεκτά αιτήματα και τέθηκαν σε αναστολή καταβολής δόσεων εταιρικά δάνεια ύψους περίπου 3 δισ. ευρώ καθώς και δάνεια εργαζομένων σε πληγείσες επιχειρήσεις ύψους κοντά στα 2 δισ. ευρώ.
Επάνοδος στην ανάπτυξη το 2021
Ο κ. Μεγάλου επανέλαβε την εκτίμηση της τράπεζας για ύφεση το 2020 χρονιά και επάνοδο σε ανάπτυξη το 2021. «Το βασικό μας σενάριο αυτή τη στιγμή είναι ότι η ελληνική οικονομία θα φέρει το πλήρες βάρος της πανδημίας ως το τρίτο τρίμηνο του 2020, όταν το τριμηνιαίο ΑΕΠ αναμένεται να συρρικνωθεί σε επίπεδο κοντά στα χειρότερα τρίμηνα της πρόσφατης κρίσης στην Ελλάδα» ανέφερε ο CEO της τράπεζας.
Σημειώνεται ότι η Τράπεζα Πειραιώς έχει κάνει ήδη χρήση της φθηνής ρευστότητας, που παρέχει η ΕΚΤ, αντλώντας μέσω προγραμμάτων μακροχρόνιας χρηματοδότησης ( TLTROs) 7 δισ. ευρώ. Κίνηση που βελτίωσε την κατανομή και το κόστος άντλησης ρευστότητας για την τράπεζα.
Τέλος, η διοίκηση της Πειραιώς επανέλαβε την προσήλωσή της στο στόχο μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων και την εξυγίανση του ισολογισμού της τράπεζας, σημειώνοντας ότι οι δύο τιτλοποιήσεις (Phoenix και Vega) NPEs, μικτής λογιστικής αξίας 7 δισ. ευρώ βρίσκονται σε τροχιά υλοποίησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr