Τον Νοέμβριο του 2015, η Επιτροπή ενέκρινε την κρατική ενίσχυση που χορήγησε η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση της Eurobank και της Τράπεζας Πειραιώς δυνάμει των κανόνων της ΕΕ περί κρατικών ενισχύσεων και βάσει σειράς δεσμεύσεων.
Στην περίπτωση της Τράπεζας Πειραιώς, μία από τις δεσμεύσεις ήταν ότι η πώληση των ξένων θυγατρικών πριν από το τέλος του 2018. Όσον αφορά τη Eurobank, μία από τις δεσμεύσεις ήταν ότι η τράπεζα θα υπόκειται σε απαγόρευση εξαγορών έως το τέλος του 2018. Ωστόσο, κατόπιν διαδικασίας πώλησης, τον Νοέμβριο του 2018, η Τράπεζα Πειραιώς ανακοίνωσε την πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της στη Eurobank, μια συναλλαγή που ολοκληρώθηκε τον Ιούνιο του 2019.
Τον Ιανουάριο του 2019, η Επιτροπή έλαβε καταγγελία από έναν από τους μη επιτυχόντες υποψηφίους, στην οποία διατυπώνονταν οι εξής ισχυρισμοί «i) η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής της Τράπεζας Πειραιώς στη Eurobank παραβίαζε τις δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις που ανέλαβαν η Τράπεζα Πειραιώς και η Eurobank στο πλαίσιο των αποφάσεων της Επιτροπής για τις κρατικές ενισχύσεις του 2015 και ii) η πώληση της βουλγαρικής θυγατρικής στη Eurobank βάσει εικαζόμενης επιρροής του ελληνικού κράτους στη διαδικασία πώλησης, συνιστούσε παράνομη κρατική ενίσχυση».
Η Επιτροπή έκρινε ότι αν και η Τράπεζα Πειραιώς πράγματι πώλησε τη βουλγαρική θυγατρική της μετά την προβλεπόμενη από τις δεσμεύσεις προθεσμία, «αυτή η σύντομη καθυστέρηση δεν επηρέασε τη συμβατότητα της ενίσχυσης που χορήγησε η Ελλάδα για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας Πειραιώς το 2015».
Η Κομισιόν κατέληξε στο συμπέρασμα ότι «η συναλλαγή μεταξύ της Τράπεζας Πειραιώς και της Eurobank πραγματοποιήθηκε σύμφωνα με όλες τις άλλες δεσμεύσεις ως προς τις κρατικές ενισχύσεις» δυνάμει των αποφάσεων για τις κρατικές ενισχύσεις του 2015 και ότι «δεν χορηγήθηκε πρόσθετη ενίσχυση στην Eurobank» στο πλαίσιο της διαδικασίας πώλησης.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr