Ασφαλώς στην Ελλάδα το πρόβλημα είναι εντονότερο και το ποσοστό των επισφαλειών παραμένει το υψηλότερο μεταξύ των τραπεζών της Ευρώπης, παρότι έχει υποχωρήσει (στο 39,2% από 44,8% στο πρώτο εξάμηνο του 2018).
Το ποσοστό κάλυψης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (ΝPE) για τις ελληνικές τράπεζες ανέρχεται στο 50,1% (από 52,4% στο πρώτο εξάμηνο του 2018) και παραμένει κάτω από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο (56,3%), υπογραμμίζει η Citi στην έκθεσή της για τις προοπτικές των ευρωπαϊκών τραπεζών το 2020.
Ως προς τις τάσεις συγκέντρωσης στον ευρωπαϊκό τραπεζικό κλάδο, η Citi παρατηρεί ότι οι ελληνικές τράπεζες κατέχουν το υψηλότερο μερίδιο της εγχώριας αγοράς εν συγκρίσει με τις υπόλοιπες τράπεζες της Ευρώπης. Ακολουθούν οι τράπεζες σε Ολλανδία, Φινλανδία, Βέλγιο, Πορτογαλία και Ισπανία.
Η αμερικανική επενδυτική τράπεζα διατηρεί τη σύσταση underweight για τις ευρωπαϊκές τράπεζες. «Στη διάρκεια της τελευταίας δεκαετίας, από την εποχή της χρηματοπιστωτικής κρίσης, οι επενδυτές των ευρωπαϊκών τραπεζών περίμεναν μια αύξηση επιτοκίων, η οποία όμως δεν ήλθε ποτέ», αναφέρει η Citi στην έκθεσή της, επικαλούμενη τις συνθήκες των πολύ χαμηλών -έως και αρνητικών επιτοκίων- ως έναν από τους βασικούς λόγους για τη σύσταση underweight. Παρ' όλα αυτά, οι ευρωπαϊκές τράπεζες προσφέρουν ελκυστικές αποτιμήσεις, επισημαίνει στην έκθεση.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr