Το δημοσίευμα αναφέρει ότι σύμφωνα, με το εν λόγω σχέδιο, η κυβέρνηση επιδιώκει τη στήριξη των τραπεζών, προκειμένου να μειώσουν τα κόκκινα δάνεια ύψους 75 δισ. ευρώ που φέρουν στα χαρτοφυλάκιά τους. Το σχέδιο στοχεύει στην επιτάχυνση των πωλήσεων των μη εξυπηρετούμενων δανείων των ελληνικών τραπεζών, μέσω της τιτλοποίησης τους σε χρεόγραφα και με το κράτος να εγγυάται τις πιο ασφαλείς μερίδες. Ο «Ηρακλής» βασίζεται σε ένα παρόμοιο μοντέλο που υιοθετήθηκε στην Ιταλία, ωστόσο σε αντίθεση με το ιταλικό μοντέλο, οι πιο ασφαλείς μερίδες των ελληνικών NPLs θα φέρουν αξιολόγηση «ΒΒ-», ήτοι τρεις βαθμίδες χαμηλότερα από την επενδυτική βαθμίδα.
Όπως περιγράφει το Bloomberg, παρουσιάζοντας έγγραφο της Κομισιόν για τον «Ηρακλή», οι εν λόγω τίτλοι θα αποπληρωθούν πρώτοι σε μια «αλυσιδωτή δομή» (waterfall structure).
Το σχέδιο «Ηρακλής» έλαβε τις απαραίτητες εγκρίσεις από την Κομισιόν, την περασμένη εβδομάδα, ενώ τη δεδομένη χρονική στιγμή, η κυβέρνηση προετοιμάζει το σχετικό νομοσχέδιο. Το σχέδιο «Ηρακλής» αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία πριν τα τέλη του 2019, ενώ η συνεισφορά του στον προϋπολογισμό θα ανέρχεται σε 200 εκατ. ευρώ ετησίως.
Όπως προκύπτει από το έγγραφο της Κομισιόν, τα βασικά σημεία του «Ηρακλή» έχουν ως εξής:
- Η νομοθεσία θα πρέπει να σέβεται το πλαίσιο που έχει συμφωνηθεί με την Κομισιόν, προκειμένου να τεθούν στην άκρη περίπου 9 δισ. ευρώ σε κρατικές εγγυήσεις. Για να ενεργοποιηθούν οι εγγυήσεις αυτές, οι τράπεζες θα πρέπει να πουλήσουν πρώτα τουλάχιστον τα μισά από τα ομόλογα χαμηλής διαβάθμισης (junior bonds) των τιτλοποιήσεων.
- Οι τράπεζες θα πληρώσουν προμήθειες για τις εγγυήσεις, οι οποίες θα υπολογίζονται με βάση τα CDS (ασφάλιστρα κινδύνου έναντι χρεοκοπίας, Credit Default Swaps). Tα τριετή CDS διαπραγματεύονται αυτή τη στιγμή στις 137 μονάδες βάσης, ήτοι στο χαμηλότερο επίπεδο σε διάστημα δεκαετίας.
- Η μερίδα υψηλότερης διαβάθμισης (senior tranche) θα πρέπει να φέρει αξιολόγηση «ΒΒ-» από δύο οίκους αξιολόγησης για να λάβει κρατική εγγύηση.
Σύμφωνα πάντα με το έγγραφο της Κομισιόν, τα έξι βασικά βήματα του «Ηρακλή» έχουν ως εξής:
1) Τα κόκκινα δάνεια τιτλοποιούνται σε τρεις κατηγορίες: υψηλή (senior), μεσαία (mezzanine) αν κριθεί αναγκαίο και χαμηλή (junior). Η κρατική εγγύηση ισχύει μόνο για την κατηγορία senior.
2) Τα senior και mezzanine ομόλογα θα έχουν κυμαινόμενο κουπόνι, καθώς και ευέλικτη δομή ανάκτησης, προκειμένου να περάσουν τις ταμειακές ροές από το τιτλοποιημένο χαρτοφυλάκιο NPLs. Τα κουπόνια θα πληρώνονται ανά τρίμηνο ή ανά έτος και θα βασίζονται στην ονομαστική αξία των τίτλων που θα έχει απομείνει.
3) Η εγγύηση θα μπορεί να ενεργοποιηθεί μόνο αν η αξιολόγηση των senior ομολόγων δεν είναι χαμηλότερη από τη βαθμίδα «BB-». Παράλληλα, θα καθίσταται ενεργή μόνο όταν η τράπεζα έχει πουλήσει τουλάχιστον το 50% συν ένα των junior ομολόγων. Τα junior και mezzanine ομόλογα δεν μπορούν να αποκτηθούν από το κράτος ή από δημόσιες επιχειρήσεις.
4) Μόλις πραγματοποιηθεί η τιτλοποίηση, η τράπεζα θα διορίσει ανεξάρτητο διαχειριστή (servicer), ο οποίος θα ασχοληθεί με την υποκείμενη δομή της τιτλοποίησης.
5) Για να αντιμετωπιστούν τυχόν ανισορροπίες ρευστότητας μεταξύ των ταμειακών ροών και των πληρωμών για τους senior και mezzanine τίτλους, η δομή της τιτλοποίησης θα έχει ένα μαξιλάρι ρευστότητας αρκετό να επιτευχθεί η ελάχιστη απαιτούμενη αξιολόγηση.
6) Ο διορισμένος διαχειριστής των NPLs θα μπορεί να αντικατασταθεί αν η κρατική εγγύηση ενεργοποιηθεί ή αφότου σε δύο συνεχόμενες ημερομηνίες πληρωμής τόκων έχει ανακτήσει λιγότερα από τις αρχικές προβλέψεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr