Οι ειδικοί του οίκου πιστεύουν ότι το ευνοϊκό οικονομικό- πολιτικό περιβάλλον και οι συνεχιζόμενες προσπάθειες των ίδιων των τραπεζών θα επιταχύνουν την αποκατάσταση των θεμελιωδών μεγεθών τους. Η μεγαλύτερη πρόκληση παραμένει βεβαίως ο μεγάλος αριθμός των κόκκινων δανείων, που στα τέλη Ιουνίου του 2019 ήταν κοντά στα 80 δισ. ευρώ ή το 43% του συνόλου.
Θυμίζουν ότι στόχος των τραπεζών είναι να τα μειώσουν κάτω από τα 60 δισ. ευρώ στα τέλη του 2019 και κοντά στα 25 δισ. ευρώ έως τα τέλη του 2021 και επισημαίνουν ότι η επιτυχής εκτέλεση του φιλόδοξου σχεδίου είναι καθοριστικής σημασίας για το μέλλον τους. Παράλληλα διακρίνεται πρόοδος στην ενίσχυση των καθαρών κερδών και της κεφαλαιακής βάσης.
Επίσης, σημειώνεται ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος σε συνδυασμό με τις πρόσφατες πολιτικές εξελίξεις έχουν βοηθήσει την Ελλάδα να κινηθεί προς ένα πιο ομαλοποιημένο λειτουργικό περιβάλλον για τις τράπεζες, επισημαίνει ο οίκος. Εκτιμά δε ότι η επιτάχυνση των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων μαζί με μέτρα επεκτακτικής δημοσιονομικής πολιτικής και πρωτοβουλίες για την ενίσχυση των επενδύσεων, αναμένεται να στηρίξουν τη δυναμική της ανάπτυξης.
Αξιολογούν επιπλέον ως ιδιαίτερα θετική την απόφαση δύο τραπεζών να εκδώσουν χρέος Tier 2 για την ενίσχυση της κεφαλαιακής τους βάσης. Πρόκειται για την Τράπεζα Πειραιώς και την Εθνική Τράπεζα, που επέστρεψαν με τον τρόπο αυτό στις αγορές.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr