Το επιχείρημα που χρησιμοποιείται είναι ότι στις γενικές συνελεύσεις η Κύπρου συγκέντρωνε το 15% των μετόχων και η Marfin με ένα ποσοστό 8,13% θα μπορούσε θεωρητικά να ελέγξει την γενική συνέλευση.
Πρωτίστως το επιχείρημα της Επιτροπής Ανταγωνισμού είναι έωλο για το εξής απλό λόγο, πουθενά διεθνώς εταιρία με ποσοστό 8% δεν έχει «κατηγορηθεί» ότι ελέγχει μια τράπεζα.
Η Credit Agricole κατείχε στην Banca Intesa πριν χρόνια σημαντικό ποσοστό χωρίς να εγείρεται θέμα.
Επίσης η Κύπρου και η Marfin κατείχαν σημαντικό ποσοστό στην Ελληνική και επίσης δεν υπήρξε παρέμβαση της Επιτροπής Ανταγωνισμού.
Όμως το ισχυρότερο επιχείρημα που καθιστά έωλη την θέση της ΕΑ της Κύπρου είναι ότι στην επικείμενη γενική συνέλευση το ποσοστό των παρευρισκομένων μετόχων θα ξεπερνά το 50%.
Η διοίκηση της Κύπρου το έχει δηλώσει έμμεσα και άμεσα ότι δηλαδή στηνγενική συνέλευση το ποσοστό των παρευρισκομένωνμετόχων θα είναι υψηλό.
Ως εκ τούτου το επιχείρημα ότι συγκεντρώνεται στην γενική συνέλευση της Κύπρου μόνο το 15% των μετόχων και ότι η Marfin μπορεί να ελέγξει την γενική συνέλευση εκ των πραγμάτων δεν ευσταθεί.
Αυτή βεβαίως είναι η μια πλευρά του νομίσματος καθώς υπάρχει και η άλλη των πολιτικών πιέσεων και του ρόλου που διαδραματίζει ο πρόεδρος της ΕΑ της Κύπρου ο οποίος λόγο του θεσμικού του ρόλου μπορεί να ακυρώσει διαδικασίες κια επιχειρηματικές κινήσεις.
Η Επιτροπή Ανταγωνισμού πιέζει την Αρχιεπισκοπή , την Marfin αλλά και την Κύπρου δημιουργώντας ένα νοσηρό επιχειρηματικό κλίμα
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr