Όπως αναφέρει η σχετική ανακοίνωση, στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας και της 4ης βιομηχανικής επανάστασης και έπειτα από αρκετά χρόνια δύσκολης προσαρμογής στα δεδομένα που δημιούργησε η κρίση στην Ελλάδα, οι τράπεζες καλούνται να αντιμετωπίσουν σειρά προκλήσεων. Εκ των κυριότερων είναι τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και ο ρόλος των τραπεζών ως μοχλού ανάπτυξης.
Επιπρόσθετα, προκύπτει το ερώτημα κατά πόσο οι ελληνικές τράπεζες μπορούν να σηκώσουν το βάρος χρηματοδότησης κάποιων εκ των επενδυτικών σχεδίων που τόσο ανάγκη έχει η εθνική οικονομία.
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε με την ευγενική χορηγία των: Alpha Bank και Τράπεζας Πειραιώς. Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Αλογοσκούφης, αναφερόμενος στις χρόνιες διαρθρωτικές αδυναμίες της ελληνικής οικονομίας ως υπόβαθρο της χρηματοπιστωτικής κρίσης που υφίσταται από τις αρχές του 2010. Πιο συγκεκριμένα, εστίασε στη μείωση του κατά κεφαλήν ΑΕΠ κατά τη διάρκεια της ύφεσης, στη χαμηλή διεθνή ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας, στις σοβαρές μακροοικονομικές δυσκολίες καθώς και στην ένταξη στην Ευρωζώνη που επέφερε δημοσιονομική & εισοδηματική χαλάρωση. Όπως εξήγησε ο κ. Αλογοσκούφης, μετά την ολοκλήρωση του εξωτερικά επιβληθέντος προγράμματος στην Ελλάδα, είναι επιτακτική η ανάγκη για ρεαλιστικές προσδοκίες, ικανοποιητική κεφαλαιακή υποστήριξη, εξυγίανση των τραπεζών αλλά και δημιουργία νέων πιστώσεων με στόχο την ανάκαμψη της οικονομίας.
Στη συνέχεια ακολούθησε το πρώτο μέρος της ημερίδας με τίτλο Ο ρόλος των τραπεζών στην εποχή της ψηφιακής οικονομίας με συντονιστή τον Γενικό Διευθυντή του Ινστιτούτου Διεθνών Σχέσεων (Ι.ΔΙ.Σ.) Δρ. Κωνσταντίνο Φίλη.
Το λόγο πήρε ο Πρόεδρος της Grant Thornton, κ. Νίκος Καραμούζης, επισημαίνοντας τη βελτίωση της χρηματοοικονομικής κατάστασης των ελληνικών τραπεζών, της πρόσβασής τους στις διεθνείς αγορές αλλά και της ρευστότητας της αγοράς. Το διακύβευμα για τον τραπεζικό κλάδο είναι να μετατραπεί σε καταλύτη της αναπτυξιακής προοπτικής αντιμετωπίζοντας τις εξής τρεις προκλήσεις: εντεινόμενος ανταγωνισμός, αυστηρότερο ρυθμιστικό & εποπτικό πλαίσιο, απώλεια του μονοπωλίου από την έλευση ξένων παρόχων και των προσφερόμενων υπηρεσιών τους.
Τέλος, τόνισε την αναγκαιότητα επενδύσεων των τεσσάρων ελληνικών συστημικών τραπεζών την επόμενη τριετία, την τεχνολογική & ψηφιακή αναβάθμιση συλλήβδην του δικτύου και των υποδομών τους όπως και τις γρήγορες, κατακλυσμιαίες αλλαγές που πρόκειται να επιφέρει η εισαγωγή των κολοσσών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης στη διαδικασία του banking.
Έπειτα, τοποθετήθηκε ο κ. Μιχάλης Σάλλας, Πρόεδρος της Lyktos Group ο οποίος μίλησε για τη μικρή αλλά εύθραυστη κερδοφορία του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. Υποστήριξε, μεταξύ άλλων, την εφαρμογή της τεχνολογίας στην τραπεζική αγορά (ηλεκτρονικές πληρωμές & συναλλαγές, πιο άμεσες, εύχρηστες & λειτουργικές ηλεκτρονικές πλατφόρμες), τον σχεδιασμό νέων τραπεζικών εργασιών με λιγότερη γραφειοκρατία αλλά και το διπλό στοίχημα για τις ελληνικές τράπεζες: εξυγίανση-ενίσχυση και επιπροσθέτως εναρμόνιση με μεγάλη ταχύτητα στα δεδομένα της νέας εποχής.
Στο δεύτερο μέρος της ημερίδας με τίτλο Κόκκινα Δάνεια: Η επόμενη μέρα για τράπεζες και δανειολήπτες συμμετείχαν ο κ. Βασίλειος Ψάλτης, Διευθύνων Σύμβουλος της Alpha Bank και ο κ. Παύλος Μυλωνάς, Διευθύνων Σύμβουλος της Εθνικής Τράπεζας σε συντονισμό της δημοσιογράφου κ. Νένας Μαλλιάρα.
Στην παρέμβασή του, ο κ. Ψάλτης ανέφερε ότι η ελληνική οικονομία βελτίωσε την ανταγωνιστικότητά της, διορθώνοντας τις κύριες μακροοικονομικές δυσκολίες του παρελθόντος (δημοσιονομικό ισοζύγιο και ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών).
Ωστόσο, έγινε αναφορά και στις νέες ανισορροπίες που λαμβάνουν χώρα στην πραγματική οικονομία όπως η υψηλή ανεργία των νέων και η χαμηλή παραγωγικότητα στο πλαίσιο της αποεπένδυσης όπου το ποσοστό αποσβέσεων υπερέβαινε τον σχηματισμό πάγιου κεφαλαίου. Κοινοτικά κονδύλια αλλά και η ανάγκη προσέλκυσης ξένων άμεσων επενδύσεων θα ενισχύσουν την παραγωγικότητα αλλά καταλύτης στο νέο εθνικό αφήγημα είναι το τραπεζικό σύστημα, διευρύνοντας τη δυνατότητα άντλησης αποταμιευτικών & δανειακών κεφαλαίων. Η ρευστότητα σταδιακά αποκαθίσταται, η οργανική κερδοφορία ανακάμπτει ενώ η επενδυτική στρατηγική των τραπεζών στα επόμενα έτη αναμένεται να δώσει έμφαση σε έργα και επιχειρηματικούς στόχους που δημιουργούν προστιθέμενη αξία, στηρίζονται στην έρευνα και την καινοτομία, χρησιμοποιούν νέες τεχνολογίες και σέβονται το περιβάλλον.
Από την πλευρά του, ο κ. Παύλος Μυλωνάς επεσήμανε ότι κυρίαρχος στόχος είναι η μείωση των κόκκινων δανείων που είναι τροχοπέδη στην ανάπτυξη προκειμένου να ενδυναμωθεί ακόμα περισσότερο η ελληνική οικονομία. Επιπλέον, τονίζει την έλλειψη καλών, μεγάλων επενδύσεων με τον παράγοντα της πολιτικής αβεβαιότητας εξαιτίας της τρέχουσας προεκλογικής περιόδου καθώς και το θεσμικό πλαίσιο να συνιστούν εμπόδιο προς αυτή την κατεύθυνση.
Στο τελευταίο μέρος της ημερίδας πραγματοποιήθηκε συζήτηση με τίτλο Η επόμενη μέρα και συντονιστή τον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Ι.ΔΙ.Σ. κ. Χαράλαμπο Παπασωτηρίου στην οποία εξέφρασαν και αποτύπωσαν τις θέσεις τους ο πρώην Υπουργός Οικονομικών κ. Πέτρος Δούκας και ο πρώην Υπουργός Οικονομικών & Τομεάρχης Οικονομικών του Κινήματος Αλλαγής κ. Φίλιππος Σαχινίδης.
Στην έναρξη αυτής της συζήτησης τοποθετήθηκε ο κ. Δούκας, εστιάζοντας στον διπλασιασμό της συνολικής αξίας των ελληνικών τραπεζών σε σύγκριση με το 2018 όπως και στη συνεχή «αιμορραγία» τους χωρίς στρατηγικό σχέδιο επίλυσης των προβλημάτων τους. Εξαιρετικά σημαντικός, σε αυτή την περίπτωση, είναι ο παράγοντας του καλού management ενώ το πρόβλημα της υπογεννητικότητας και επιπλέον το brain drain τίθενται ως εξίσου μεγάλες προκλήσεις για τον τραπεζικό κλάδο. Τέλος, υποστηρίζει ότι για να υπάρξει μία ανατρεπτική μεταβολή της κατάστασης είναι απαραίτητο να επιτευχθεί ένας ρυθμός ανάπτυξης της τάξης του 5%.
Η ημερίδα ολοκληρώθηκε με την ομιλία του κύριου Σαχινίδη ο οποίος επεσήμανε ότι η κρίση σε χώρες όπως η Ελλάδα, η Κύπρος, η Πορτογαλία και η Ιρλανδία είναι αποτέλεσμα της κρίσης που, μέσω Βρετανίας, κατέκλυσε την ευρωπαϊκή ήπειρο. Πέραν αυτού, η ρύθμιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων δεν παρουσιάζει πολύ θετικά αποτελέσματα εξαιτίας της αθέτησης, εκ μέρους των δανειοληπτών, των υποχρεώσεων τους μετά την περίοδο των πιο προνομιακών όρων.
Πρέπει, συνεπώς, να ανοίξει εκ νέου η συζήτηση για τη δημιουργία μίας “bad bank” αποκλειστικά για τα κόκκινα δάνεια, να υπάρξει πολιτική σταθερότητα για να υπάρξει βιώσιμη ανάπτυξη καθώς και να γίνει επανεξέταση του παραδοσιακού τραπεζικού συστήματος μέσω της τεχνολογικής επίδρασης και επιτομής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr