H αναβάθμιση, σύμφωνα με τον οίκο, ακολουθεί την επιτάχυνση της διαδικασίας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPE) της Eurobank, το οποίο σημαίνει πως έχει το χαμηλότερο λόγο NPEs προς το σύνολο των δανείων από οποιαδήποτε άλλη ελληνική τράπεζα. Παράλληλα, αντανακλά το βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης και ρευστότητας.
Ο οίκος αξιολόγησης υπενθυμίζει ότι από τον Φεβρουάριο του 2019 η Eurobank δεν εξαρτάται από τον έκτακτο μηχανισμό ρευστότητας (ELA), ενώ υπογραμμίζει ότι ενισχύονται οι εισροές καταθέσεων.
Το θετικό outlook σχετίζεται με την εκτίμηση των αναλυτών της Eurobank ότι η ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού θα βελτιωθεί ουσιαστικά τους επόμενους 12 με 24 μήνες, χαλαρώνοντας την πίεση στα κεφάλαια και δίνοντας τελικά ώθηση στη λειτουργική κερδοφορία.
Η Fitch προχώρησε σε επιβεβαίωση της πιστοληπτικής αξιολόγησης CCC+ της Alpha Bank και CCC για την Τράπεζα Πειραιώς.
Alpha Bank
Για την πρώτη τονίζει ότι το rating αντανακλά την ιδιαίτερα χαμηλή, αλλά βελτιούμενη ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs). Επίσης, αναφέρεται στην βελτιωμένη δομή χρηματοδότησης και τη θέση ρευστότητας της τράπεζας, σημειώνοντας πάντως ότι είναι εξαρτημένη από το λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα που χαρακτηρίζεται από υψηλή μεταβλητότητα.
Το ύψος των NPEs της τράπεζας, στο 49% των συνολικών χορηγήσεων στα τέλη του 2018, είναι μεγάλο σε σχέση με τις υπόλοιπες ελληνικές τράπεζες ενώ ο δείκτης κάλυψης, στο 48%, παραμένει χαμηλός και αφήνει την τράπεζα ευάλωτη σε πιθανή επιδείνωση των αποτιμήσεων στα εχέγγυα. Απουσία μιας δομικής λύσης για τα κόκκινα δάνεια, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας θα παραμείνει αδύναμη.
Όπως και οι υπόλοιπες τράπεζες, η Fitch εκτιμά ότι η τράπεζα θα επιχειρήσει να πετύχει το στόχο μείωσης των NPEs του 20% ως τα τέλη του 2021 κυρίως μέσω πωλήσεων χαρτοφυλακίων. Η επίτευξη του στόχου ενέχει υψηλό ρίσκο εκτέλεσης.
Τράπεζα Πειραιώς
Όσον αφορά στην Πειραιώς, ο οίκος επισημαίνει ότι η αξιολόγηση αντανακλά την ιδιαίτερα αδύναμη ποιότητα ενεργητικού και το μεγάλο βάρος των NPEs, όπως και στο βελτιωμένο προφίλ χρηματοδότησης λόγω της αύξησης των καταθέσεων ενώ το χρηματοοικονομικό της προφίλ, εξαρτάται επίσης από το ιδιαίτερα ευμετάβλητο λειτουργικό περιβάλλον στην Ελλάδα.
Ο οίκος χαρακτηρίζει πολύ υψηλό το δείκτη NPEs της τράπεζας, στο 53,1% του συνόλου των χορηγήσεων στα τέλη του 2018 προσθέτοντας ότι και ο δείκτης κάλυψης είναι χαμηλός, στο 49%, τονίζοντας ότι απουσία μιας δομικής λύσης, η ποιότητα ενεργητικού της τράπεζας θα παραμείνει αδύναμη μεσοπρόθεσμα. Ο στόχος για μείωση των NPEs στο 23% ως το τα τέλη του 2021 χαρακτηρίζεται από υψηλά ρίσκα εκτέλεσης.
Η κερδοφορία της τράπεζας παραμένει υπό πίεση από τις υψηλές επισφάλειες, ενώ ο οίκος αναμένει μόνο οριακή βελτίωση της επαναλαμβανόμενης κερδοφορίας της Πειραιώς.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr