Πρόσθεσε ότι η μείωση των NPE στα περίπου 1,7 δισ. ευρώ, από 16,3 δισ. το 2018, θα προέλθει από πωλήσεις χαρτοφυλακίων κόκκινων καταναλωτικών και εταιρικών δανείων.
Σε μεγάλο βαθμό η παραπάνω εντυπωσιακή μείωση θα έρθει από πωλήσεις, τιτλοποιήσεις και ρευστοποιήσεις. Το πλάνο προβλέπει ότι μέχρι και το 2020 θα διενεργηθούν πωλήσεις χαρτοφυλακίων, με δάνεια λιανικής, πολύ μικρών επιχειρήσεων (SBL) και μεγάλων επιχειρήσεων.
Η ΕτΕ υπολογίζει ότι ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 να είναι αρκετά ισχυρός, στο 15%.
Όπως σημείωσε όμως ο διευθύνων σύμβουλος της τράπεζας, Παύλος Μυλωνάς, η Εθνική παρουσιάζει ένα μοναδικό πρόγραμμα μετασχηματισμού σε ολόκληρο τον όμιλο με σαφείς ευθύνες και ισχυρή πειθαρχία εκτέλεσης, με στόχο το 2022 να είναι μια «καθαρή» και κερδοφόρα τράπεζα.
Αφετηρία είναι η μεγάλη πελατειακή βάση, το αξιόπιστο brand και η ισχυρότερη ποιότητα και ρευστότητα στην ελληνική αγορά, ενώ το λειτουργικό περιβάλλον βελτιώνεται.
Οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει η Τράπεζα, σύμφωνα με τον Μυλωνά, είναι τα αυξημένα επίπεδα των NPEs, η υψηλή βάση κόστους, οι χαμηλές πωλήσεις, η ξεπερασμένη διαχείριση ανθρώπινου δυναμικού, η περιορισμένη προβολή του MIS και η λογοδοσία του προσωπικού και η χαμηλή διείσδυση σε επενδύσεις.
«Είμαστε εξαιρετικά ικανοποιημένοι από τη σημερινή μέρα, όπου η προσέλευση των εκπροσώπων των μεγαλύτερων οίκων επενδυτών παγκοσμίως και το ενδιαφέρον που έδειξαν για το Στρατηγικό μας Σχέδιο ξεπέρασε τις προσδοκίες μας. Έχουμε άλλωστε καταρτήσει και δρομολογήσει το πιο φιλόδοξο, ολοκληρωμένο, λεπτομερές πρόγραμμα Μετασχηματισμού που έχει υιοθετήσει οποιαδήποτε ελληνική Τράπεζα μέχρι σήμερα. Ένα πρόγραμμα που κινητοποιεί το σύνολο της Τράπεζας και δίνει λύσεις στις προκλήσεις που αντιμετωπίζουμε τα τελευταία χρόνια. Και έχουμε την πεποίθηση ότι το σχέδιο αυτό θα ολοκληρωθεί με επιτυχία, με δεδομένο ότι όλοι οι συντελεστές ολοκλήρωσής του είναι ευνοϊκοί. Κατ’ αρχάς, η βελτίωση του μακροοικονομικού περιβάλλοντος ευνοεί την υλοποίηση του Σχεδίου μας. Από την άλλη, ο εν λόγω μετασχηματισμός της Εθνικής Τράπεζας κεφαλαιοποιεί όλα εκείνα τα στοιχεία που μας ξεχωρίζουν. Ας μην ξεχνάμε ότι είμαστε η τράπεζα με τη μεγαλύτερη καταθετική βάση και την καλύτερη θέση από πλευράς ρευστότητας και ποιότητας ενεργητικού. Σε μια αγορά όπου η αξιοπιστία της Τράπεζας μας υπήρξε ανέκαθεν ένα σημαντικό συγκριτικό μας πλεονέκτημα, βασισμένοι στα δυνατά μας σημεία, δημιουργούμε ένα σύγχρονο και ανταγωνιστικό οργανισμό, που θα αποτελέσει την Εθνική Τράπεζα των σημερινών αλλά και των επόμενων γενεών. Η βεβαιότητα για την επιτυχία του Στρατηγικού Σχεδίου ενισχύεται από το γεγονός ότι υπάρχει μια νέα ομάδα Διοίκησης, αποφασισμένη και συντονισμένη να το υλοποιήσει. Η νέα Διοικητική μας ομάδα συνδυάζει τη γνώση και την εμπειρία με τη φρεσκάδα, το δυναμισμό και το ταλέντο , λειτουργεί ομαδικά και με ξεκάθαρους ρόλους και αρμοδιότητες», σημείωσε ο κ. Μυλωνάς μετά το πέρας της συνάντησης.
«Αποτελεί λοιπόν πεποίθησή μου ότι το Πρόγραμμα Μετασχηματισμού θα μας δώσει τη δυνατότητα να αναδείξουμε και πάλι την Τράπεζά μας ως το κορυφαίο χρηματοπιστωτικό ίδρυμα της χώρας, με αρωγό την ισχυρή δέσμευση των ανθρώπων μας και στόχο την ενδυνάμωση των μακροχρόνιων σχέσεων συνεργασίας με τους πελάτες μας. Είμαι βέβαιος ότι θα δημιουργήσουμε και πάλι την Τράπεζα που προσφέρει αξία σε πελάτες, μετόχους, εργαζόμενους και στην κοινωνία. Την Τράπεζα που επιλέγουν και αγαπούν όλοι οι Έλληνες», κατέληξε ο Διευθύνων Σύμβουλος.
Κέρδη 500 εκατ. το 2022 σύμφωνα με την Alpha Finance
Τα κέρδη της Εθνικής Τράπεζας το 2022 θα κυμανθούν στα επίπεδα των 500 εκατ. ευρώ, με κεφάλαια ύψους 5,4 δισ. ευρώ, εκτιμά η Alpha Finance με βάση το guidance που έδωσε η ΕΤΕ στη σημερινή παρουσίαση στο Λονδίνο.
Με δείκτη NPEs στο 5%, η χρηματιστηριακή εκτιμά ότι αυτό δυνητικά μπορεί να οδηγήσει σε μια τιμή προς λογιστική αξία (Ρ/ΒV) της τάξεως του 0,7-0,75 φορών και σε κεφαλαιοποίηση ύψους 3,7 - 4 δισ. ευρώ ή 4 - 4,4 ευρώ ανά μετοχή.
Όπως αναφέρει η χρηματιστηριακή, τα ρίσκα για την ανωτέρω άσκηση μπορούν να προέλθουν από τη χαμηλότερη παραγωγή δανείων σε σχέση με τους στόχους, χαμηλότερα έσοδα από προμήθειες και ένα αντίξοο περιβάλλον στην τιμολόγηση τίτλων και τις πωλήσεις ΝΡΕs που θα μπορούσαν να επηρεάσουν το κόστος ρίσκου.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr