Επίσης, μετά από λίγες μέρες αναμένεται η Eurobank να πάρει τη σκυτάλη, που σύμφωνα με πληροφορίες θα επιχειρήσει να απευθυνθεί με υψηλές αποζημιώσεις σε υπαλλήλους ηλικίας άνω των 55 ετών.
Είναι προφανές ότι το μέτωπο των εργαζομένων είναι ένα σημαντικό πεδίο που κρίνεται το μέλλον των πιστωτικών ιδρυμάτων παράλληλα με αυτό των κόκκινων δανείων και της ψηφιακοποίησης.
Σημειώνεται ότι από το πάνελ του 3ου Διεθνούς Συνεδρίου του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος την προηγούμενη Πέμπτη οι εκπρόσωποι των συστημικών τραπεζών ανέδειξαν τη σημασία γρήγορης προώθησης των προγραμμάτων μετασχηματισμού των ιδρυμάτων τους.
Ενδεικτική ήταν η αναφορά του προέδρου της Εθνικής Τράπεζας, Κώστα Μιχαηλίδη. «Οι τράπεζες χρειάζονται προγράμματα μετασχηματισμού και με βάση την εμπειρία μου μπορώ να διαβεβαιώσω ότι χρειάζεται όραμα και κανόνες για αμοιβαία εμπιστοσύνη, καθώς και ηγετικές ικανότητες για να υλοποιηθούν αυτά τα σχέδια μετασχηματισμού», σημειώνοντας ότι εκτός από το λειτουργικό μοντέλο, θα πρέπει να μετασχηματιστεί και το προσωπικό.
Πάντως, το θέμα του προσωπικού είναι μείζον καθώς άπτεται της βελτίωσης της εικόνας λειτουργικής κερδοφορίας των πιστωτικών ιδρυμάτων, παράλληλα, βέβαια με το θέμα των κόκκινων δανείων. Εκεί όπως αναφέρθηκε στο 3ο Συνέδριο του Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδος πρέπει να γίνει ένας αγώνας δρόμου για την έγκριση των σχεδίων που έχουν καταθέσει το ΤΧΣ και η ΤτΕ για ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων από τις εποπτικές αρχές.
«Εντός των επόμενων εβδομάδων αναμένουμε την έγκριση του APS και κατόπιν την υποβολή και του σχεδίου της ΤτΕ, το οποίο είναι πιο σύνθετο αλλά παρουσιάζει ιδιαίτερα και πολύ ενδιαφέροντα στοιχεία», επισήμανε από την πλευρά του ο κ. Φωκίων Καραβίας, CEO της Eurobank.
Όπως είπε ο Αναπληρωτής CEO της Alpha Bank, Αρτέμης Θεοδωρίδης, «αργά ή γρήγορα οι συστημικές λύσεις θα ευδοκιμήσουν», και εξήγησε ότι «η ταχύτητα στη μείωση των NPEs είναι δίκοπο μαχαίρι, αφού οι λύσεις που είναι συμφέρουσες για τις τράπεζες χρειάζονται χρόνο ώστε η μείωση να έρθει μέσα από συναινετικές λύσεις». Ο κ. Θεοδωρίδης υπογράμμισε ότι είναι σημαντικό να βρεθεί η χρυσή τομή μεταξύ της επιτάχυνσης και των βιώσιμων λύσεων για το τραπεζικό σύστημα. «Αυτό που θέλουμε, εν τέλει, είναι να παραμείνει σε σταθερή τροχιά το τραπεζικό σύστημα», είπε.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr