Χθες το διοικητικό συμβούλιο της τράπεζας σε έκτακτη συνεδρίαση ενέκρινε τη συγχώνευση, ενώ το δ.σ. της Grivalia έχει ήδη εγκρίνει τη συνένωση των δύο σχημάτων.
Πρόκειται για εξαιρετικά σημαντική εξέλιξη, που αναμένεται να ταράξει τα νερά ευρύτερα στην αγορά, σε μια περίοδο μεγάλων επενδύσεων στο χώρο των ΑΕΕΑΠ και στην αγορά ακινήτων, όπου η Grivalia Properties έχει πολύ ισχυρή θέση, αλλά και σε μια περίοδο με τεράστια προβλήματα στις τράπεζες.
Άλλωστε, η Grivalia αποτελεί τη μετεξέλιξη της Eurobank Properties, που κάποτε ανήκε εξ ολοκλήρου στη Eurobank. Επίσης, πρόκειται για δύο εταιρείες που αμφότερες ανήκουν στον FTSE 25 του ελληνικού χρηματιστηρίου.
Η Τράπεζα Eurobank βρίσκεται στη 10η θέση των κεφαλαιοποιήσεων με αποτίμηση 1,02 δισ. ευρώ, ενώ η Grivalia Propertis βρίσκεται στη 13η θέση με αποτίμηση 726 εκατ. ευρώ.
Μέσω αυτής της κίνησης, η διοίκηση της Eurobank εκτιμά ότι η τράπεζα θα έχει κεφαλαιακή ενίσχυση περί τα 900 εκατ. ευρώ, ενώ θα υπάρξει και θεαματική βελτίωση στα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα τα οποία θα μεταφερθούν σε όχημα ειδικού σκοπού (SPV).
Οι όροι της σχέσης ανταλλαγής πιθανότατα θα ανακοινωθούν σήμερα, ενώ μετά τη συγχώνευση τα ίδια κεφάλαια της Eurobank θα φτάσουν από 5,5 δισ. ευρώ σήμερα στα 6,4 δισ. ευρώ, ενώ ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας θα ανέλθει στο 16,5% από 14,6% σήμερα.
Η Grivalia διαθέτει χαρτοφυλάκιο 116 ακινήτων που περιλαμβάνει ακίνητα συνολικής εκμισθώσιμης επιφάνειας περίπου 869.309 τ.μ. με εύλογη αξία 979,2 εκατ. ευρώ.
Η εταιρεία αποτελεί το μετασχηματισμό της Eurobank Properties η οποία ιδρύθηκε το 2004 ενώ στις 12 Απριλίου του 2006 εισήλθε στο ελληνικό χρηματιστήριο. Μέσα σ' αυτά τα χρόνια, η Grivalia Properties έχει καταφέρει να συγκεντρώσει ένα εξαιρετικά ελκυστικό χαρτοφυλάκιο ακινήτων, ενώ έχει και εξαιρετικά «δυνατούς» μετόχους.
Η διεύρυνση της διεθνοποίησης του χαρτοφυλακίου έλαβε χώρα προ έξι περίπου ετών, όταν η Fairfax Financial Holdings Limited που ήδη κατείχε λίγο παραπάνω από 4%, εξαγόρασε το 14,78% με πωλητή τη Lamda Development. Τότε, ο καναδικός όμιλος ανέβασε το μερίδιό του στο 19,1%, ενώ το 2014 μέσω αύξησης κεφαλαίου της Grivalia ύψους 193 εκατ. ευρώ, η Fairfax ανέβασε το μερίδιό της από το 19% στο 41,5%.
Στις αρχές του 2017, η Fairfax Holdings Limited ανέβασε το ποσοστό της στο 51,43%, ύστερα από πώληση μετοχών που κατείχε η Eurobank.
Ειδικού συνεργάτη
Οι στόχοι
Αναλυτικότερα οι στόχοι όπως αναφέρονται στην επίσημη ανακοίνωση:
- Δημιουργία της ισχυρότερης ελληνικής τράπεζας, έτοιμη για ευρύτερη οικονομική ανάπτυξη: Η συγχώνευση δημιουργεί την ισχυρότερη κεφαλαιακά τράπεζα στην Ελλάδα, με δείκτη συνολικών κεφαλαίων 19%, έτοιμη να εξυπηρετήσει τους πελάτες της, να επιστρέψει στην ανάπτυξη και να στηρίξει την οικονομική δραστηριότητα στην Ελλάδα και τη Νοτιοανατολική Ευρώπη.
- Περιορισμός των κινδύνων του ισολογισμού: Η Eurobank σχεδιάζει να επιταχύνει ουσιαστικά τη μείωση του δείκτη NPE σε περίπου 15% στο τέλος του 2019 και σε μονοψήφιο ποσοστό έως το 2021, με το διαχωρισμό NPE περίπου €7 δισ. με μία και μόνη συναλλαγή, και το σύνολο των μετόχων να διατηρεί τα οφέλη μίας ενδεχόμενης ανοδικής πορείας των NPE («Σχέδιο Επιτάχυνσης»).
- Συγχώνευση υψηλής απόδοσης: Η συγχώνευση αυξάνει τα κεφάλαια και τα κέρδη, ο δείκτης CET1 με την πλήρη εφαρμογή του πλαισίου της Βασιλείας ΙΙΙ αυξάνεται στο 13,8% και τα προ-προβλέψεων έσοδα στα €0,28 ανά μετοχή. Ο ενιαίος όμιλος στοχεύει σε ισχυρά βιώσιμα κέρδη ανά μετοχή και σε απόδοση άνω του 10% επί των ιδίων κεφαλαίων (RoTE) το 2020.
- Η ένωση δυνάμεων απελευθερώνει περαιτέρω αξία: Η αξιοποίηση των κορυφαίων στον κλάδο της διαχείρισης ακίνητης περιουσίας της ομάδας της Grivalia, με επικεφαλής τον κ. Γεώργιο Χρυσικό, θα απελευθερώσει την αξία της υφιστάμενης και μελλοντικής ακίνητης περιουσίας του ομίλου. Ο κ. Χρυσικός θα προταθεί για τη θέση του μη-εκτελεστικού αντιπροέδρου του Δ.Σ. της Eurobank και θα ενταχθεί στην Επιτροπή Στρατηγικού Σχεδιασμού.
- Ομόφωνη έγκριση: Η συγχώνευση υποστηρίζεται ομόφωνα και συνιστάται από τα δύο Διοικητικά Συμβούλια.
Χωρίς αναμονή
Με τη σύσταση εταιρείας Ειδικού Σκοπού (Special Purpose Vehicle) και συγχώνευση με την εταιρεία διαχείρισης ακινήτων Grivalia , θυγατρικής της Εurobank μέχρι πριν από λίγα χρόνια, η οποία πωλήθηκε στο πλαίσιο του σχεδίου αναδιάρθρωσης η Eurobank προχωρά στη διαδικασία διαχείρισης των κόκκινων δανείων ώστε να πετύχει πολύ νωρίτερα τον στόχο που έχουν θέσει οι εποπτικές αρχές. Παράλληλα στέλνει μήνυμα στην επενδυτική κοινότητα ότι είναι ισχυρή και παρούσα στις εξελίξεις.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η διοίκηση της Eurobank κινήθηκε τάχιστα και δεν περίμενε την ολοκλήρωση του σχεδιασμού του ΤΧΣ και της ΤτΕ για τη διαχείρισης των κόκκινων δανείων καθώς ακόμη απαιτείται χρόνος για την ωρίμανσή τους.
Πάντως σύμφωνα με πληροφορίες η κίνηση για δημιουργία «οχήματος» ειδικούς σκοπού από την Εurobank δεν σημαίνει ότι αποκλείει τη μελλοντική της «συμμετοχή» και σε ένα ακόμα σχέδιο, όπως για παράδειγμα σε μια εταιρεία Asset Protection Scheme (πρόταση ΤΧΣ που βασίζεται στο σχέδιο της ΤτΕ).
Το όλο σχέδιο πάντως της Τράπεζας της Ελλάδος για τη δημιουργία Εταιρείας Ειδικού Σκοπού που θα κληθεί να διαχειριστεί μεγάλο μέρος των πλέον προβληματικών δανείων με παράλληλη μεταβίβαση της αναβαλλόμενης φορολογικής απαίτησης τίθεται στο μικροσκόπιο του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, όπου ήδη εκφράζονται γκρίνιες για τις σχετικές «διαρροές». Έτσι, τεχνικό κλιμάκιο, πάντως, της ΤτΕ μεταβαίνει στη Φρανκφούρτη σήμερα για να παρουσιάσει το σχέδιο της.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr