Ειδικότερα, κατά τη διάρκεια των αποτελεσμάτων γ΄ τριμήνου 2018 στελέχη της διοίκησης της Eurobank υπογράμμισαν ότι «το σχέδιο της Τράπεζα της Ελλάδος και η πρόταση του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας για την μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων είναι ενδιαφέροντα».
Αναφερόμενος στο σχέδιο Στουρνάρα, ο αναπληρωτής διευθύνων σύμβουλος και επικεφαλής του Troubled Asset Group της Eurobank Θεόδωρος Καλαντώνης είπε χαρακτηριστικά πως «κατά τη γνώμη μας δεν χρειάζονται επιπλέον εργαλεία για μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Το Asset Protection Scheme (APS) βρίσκεται σε πιο προχωρημένο στάδιο από το σχέδιο της ΤτΕ αλλά εκτιμώ πως και τα δύο θα συμβάλλουν στη δραστική μείωση των κόκκινων δανείων».
Τα πλάνα μείωσης των NPEs και ο SSM
«Πρέπει πρώτα να γίνει νομική αξιολόγηση του σχεδίου και έπειτα οικονομική» τόνισαν τα ανώτατα στελέχη της Eurobank αναφερόμενα στον αντίκτυπο του σχεδίου. «Όταν εγκριθεί η νομική του βάση, θα προχωρήσουμε στην αξιολόγηση των οικονομικών επιπτώσεων», συμπλήρωσε ο Θεόδωρος Καλαντώνης.
Παράλληλα σε ότι αφορά τις εποπτικές αρχές που πιέζουν τις τράπεζες να πετύχουν μονοψήφιο δείκτη έως το 2021, η διοίκηση της τράπεζα απαντά κατηγορητικά πως «ο SSM κατανοεί πλήρως τις ειδικές συνθήκες που ισχύουν στην ελληνική αγορά και δεν πιέζει για μονοψήφιο νούμερο αλλά για μείωση του δείκτη κάτω από το 20% έως το 2021».
Ερωτηθείς ο κ. Καλαντώνης για την πορεία των μακροοικονομικών μεγεθών της οικονομίας κι αν η επιδείνωσή του προκαλέσει απόκλιση των στόχων μείωσης των κόκκινων δανείων ανέφερε ότι «ο στόχος μείωσης των NPEs στο 17% στο τέλος του 2021 βασίσθηκε σε πολύ ρεαλιστικές προβλέψεις όσον αφορά την πορεία του ΑΕΠ, της ανεργίας κλπ. Οπότε αν η οικονομία πάει καλύτερα από τους προβλεπόμενους ρυθμούς ανάπτυξης που κινούνται πέριξ και λίγο πάνω το το 2% τότε και η μείωση των NPEs θα είναι δραστικότερη».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr