Ο μηχανισμός της πρότασης παρουσιάστηκε στις τράπεζες και οι πρώτες εντυπώσεις είναι κάτι παραπάνω από θετικές, με τραπεζικά στελέχη να σημειώνουν ότι η υλοποίησή του συνδυάζει υπολογίσιμη μείωση των NPEs, με ταυτόχρονη άρση της στρέβλωσης, που προκαλεί η συγκέντρωση υψηλού αναβαλλόμενου φόρου.
Ο μηχανισμός βασίζεται στη δημιουργία ενός οχήματος ειδικού σκοπού (SPV), στο οποίο οι τράπεζες θα μεταβιβάσουν περίπου τα μισά από τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που έχουν σήμερα στους ισολογισμούς τους. Με δεδομένο ότι τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) ανέρχονται σε 88 δισ. ευρώ, το σενάριο προβλέπει τη μεταφορά 40-45 δισ. ευρώ. Η τιμή στην οποία θα μεταφερθούν στο SPV θα είναι αυτή στην οποία τα έχουν στα βιβλία τους, ύστερα από τις προβλέψεις, δηλαδή στο 50% της ονομαστικής τους αξίας κατά μέσον όρο. Ο στόχος είναι τα δάνεια αυτά να πουληθούν σε ξένους επενδυτές μέσω τιτλοποίησης (έκδοσης ομολόγων) για διαφορετικές κατηγορίες δανείων, δηλαδή στεγαστικά, επαγγελματικά ή επιχειρηματικά δάνεια κυρίως με εξασφαλίσεις.
Με δεδομένο ότι η τιμή στην οποία θα πουληθούν προεξοφλείται ότι θα είναι κατώτερη από την τιμή μεταβίβασής τους, θα εκχωρηθεί ως αντιστάθμισμα και το ήμισυ του αναβαλλόμενου φόρου, που σήμερα υπολογίζεται στα βασικά κεφάλαια των τραπεζών. Το σενάριο που έχει επεξεργαστεί η ΤτΕ προβλέπει την εκχώρηση αναβαλλόμενου φόρου ύψους 7,5 δισ. ευρώ και οδηγεί ουσιαστικά στη μεταβίβαση 20 δισ. ευρώ με έκπτωση 7,5 δισ. ευρώ, δηλαδή στην τιμή των 12,5 δισ. ευρώ, αναγνωρίζοντας το ποσό αυτό ως τη ζημία που θα έχει η μεταβίβαση αυτού του χαρτοφυλακίου.
Εκχωρώντας τον μισό αναβαλλόμενο φόρο, στον οποίο σήμερα στηρίζεται η κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών, οι τράπεζες θα πρέπει να υποκαταστήσουν μέρος αυτού του κεφαλαίου με νέο. Με βάση τους υπολογισμούς της ΤτΕ, τα βασικά κεφάλαια των τραπεζών θα μειωθούν κατά 3 ποσοστιαίες μονάδες για κάθε τράπεζα, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να υποκαταστήσει αυτή την απώλεια, απευθυνόμενη στις αγορές για την άντληση ομολόγων κατηγορίας Tier II. Το σενάριο προεξοφλεί ότι οι ελληνικές τράπεζες, που βρίσκονται τους τελευταίους μήνες στη δίνη του κυκλώνα λόγω της αδυναμίας τους να πείσουν για την αντιστροφή των αρνητικών επιδόσεών τους, θα είναι πλέον σε θέση με καθαρούς ισολογισμούς να παρουσιάσουν πειστικό αφήγημα για την ικανότητά τους να ανταποκριθούν στις προκλήσεις. Η προοπτική αυτή θα τους επιτρέψει να αντλήσουν τα απαιτούμενα κεφάλαια, το ύψος των οποίων διαφέρει ανάλογα με την τράπεζα και τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας που σήμερα διαθέτει και ο οποίος κυμαίνεται από 18,5% έως 13,6%.
Τα οφέλη για τις τράπεζες
Ενδεχόμενη εφαρμογή του μηχανισμού θα έχει τα εξής πλεονεκτήματα για τις τράπεζες:
- δημιουργεί τις προϋποθέσεις άνετης επίτευξης των τριετών στόχων επιθετικής μείωσης των NPEs και πιθανής υπέρβασής τους
- με τη μεταβίβαση μέρους του αναβαλλόμενου φόρου, εξορθολογίζεται το ύψος του ως ποσοστό των συνολικών εποπτικών κεφαλαίων
- η μείωση των NPEs θα ενισχύσει την εμπιστοσύνη των αγορών επιτρέποντας ομολογιακές εκδόσεις που θα ενισχύσουν την κεφαλαιακή βάση των τραπεζών
- ανοίγει ο δρόμος ώστε να αντιμετωπιστεί σειρά επιμέρους ζητημάτων με τη συναίνεση του επόπτη.
Το σχέδιο αναμένεται να παρουσιαστεί επισήμως την ερχόμενη Πέμπτη 22 Νοεμβρίου στην Έκθεση της ΤτΕ για το Χρηματοπιστωτικό Σύστημα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr