Σύμφωνα με την πρόταση, οι έλληνες δανειστές θα μεταφέρουν περίπου το μισό των αναβαλλόμενων φορολογικών τους απαιτήσεων σε φορέα ειδικού σκοπού, ο οποίος θα πουλήσει ομόλογα και θα χρησιμοποιήσει τα έσοδα για να αγοράσει περίπου 42 δισεκατομμύρια ευρώ (47 δισεκατομμύρια δολάρια) από τα "κόκκινα" δάνεια.
Η αναβαλλόμενη φορολογία αντιστοιχεί στο μεγαλύτερο μέρος των κεφαλαίων των τραπεζών. Ως απαιτήσεις έναντι του Δημοσίου παραχωρήθηκαν για να αντισταθμίσουν απώλειες που υπέστη ο κλάδος κατά τη διάρκεια της αναδιάρθρωσης χρέους.
Βέβαια, δεν είναι βέβαιο ότι αυτά τα ομόλογα θα τύχουν θετικής υποδοχής από τους επενδυτές.
Ενώ η μεταφορά των DTC στo SPV θα καταστρέψει μερικά κεφάλαια των τραπεζών, οι κεφαλαιακοί τους δείκτες θα ανακάμψουν όταν ολοκληρωθεί η πώληση των επισφαλών δανείων.
Το SPV θα αγοράσει τα επισφαλή δάνεια από τις τράπεζες σε τιμές αγοράς, σύμφωνα με έναν από τους αξιωματούχους.
Αν και οι προβλέψεις που έχουν λάβει οι τράπεζες είναι χαμηλότερες από τις τιμές της αγοράς, το χτύπημα θα είναι μικρό και διαχειρίσιμο, ενώ οι τράπεζες θα καταλήξουν με κεφάλαια υψηλότερης ποιότητας.
Το σχέδιο της Τράπεζας της Ελλάδος διαφέρει από την πρόταση που έκανε νωρίτερα φέτος το Ελληνικό Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας. Η κεντρική τράπεζα θεωρούσε πως αυτή η πρόταση δεν έλυνε ουσιαστικό το πρόβλημα, καθώς θα δημιουργούσε ελάφρυνση μόλις 15 δισεκατομμυρίων ευρώ.
To σχέδιο της ΤτΕ έχει υποβληθεί σύμφωνα με το Bloomberg στον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM) της EKT, ενώ η όποια χρήση κρατικών εγγυήσεων για την υλοποίησή του θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Μία εκ των πηγών ανέφερε ότι οι ευρωπαϊκές ρυθμιστικές αρχές ενδέχεται να εγκρίνουν και τα δύο σχέδια, προκειμένου να δώσουν στις τράπεζες περισσότερα εργαλεία για την εξυγίανση των ισολογισμών τους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr