Η πρόταση αφορά στη δημιουργία ενός τυποποιημένου προϊόντος αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων, που μετατρέπει σε πράσινα δάνεια έναν πολύ μεγάλο αριθμό κόκκινων δανείων, διασφαλίζοντας παράλληλα την ενυπόθηκη κατοικία των καλόπιστων πιστωτών.
Ο Κύκλος Ιδεών προτείνει οι τέσσερις συστημικές τράπεζες σε συνεργασία με έναν κρατικό φορέα (π.χ. Οργανισμός Εργατικής Κατοικίας / ΟΑΕΔ) να δημιουργήσουν ένα προϊόν αναδιάρθρωσης μη εξυπηρετούμενων στεγαστικών δανείων με τα εξής χαρακτηριστικά:
-Διάρκεια 25 έτη.
-Επιτόκιο Euribor μηνός +1%.
-Διαγραφή εξωλογιστικών τόκων.
-Επιδοτούμενο επιτόκιο από τον ΟΕΚ για 6-9 έτη.
«Για τα κόκκινα δάνεια χρειαζόμαστε λύσεις win win: και ουσιαστική ελάφρυνση των υπερχρεωμένων νοικοκυριών και εξυγίανση των δανειακών χαρτοφυλακίων χωρίς βλάβη στην κεφαλαιακή επάρκεια των τραπεζών» δηλώνει στα «Νέα» ο Γιώργος Στρατόπουλος, που επεξεργάστηκε την πρόταση του Κύκλου Ιδεών.
Σύμφωνα με τον ίδιο απαιτούνται «λύσεις δίκαιες, διαφανείς, ευέλικτες, τολμηρές και κυρίως γρήγορες. Ο χρόνος είναι η πιο κρίσιμη παράμετρος. Καμία λύση δεν θα είναι αποτελεσματική και δίκαιη, αν δεν είναι γρήγορη».
Με βάση την προτεινόμενη ρύθμιση το προϊόν αναδιάρθρωσης θα έχει χαρακτήρα δημόσιας προσφοράς. Κάθε δανειολήπτης στεγαστικού με χαμηλό υπόλοιπο οφειλής, που έπαυσε να εξυπηρετείται πριν από την 31/12/2016, θα μπορεί να προσέλθει στην τράπεζά του και να αναδιαρθρώσει το στεγαστικό του με τους ως άνω περιγραφόμενους όρους.
Τα πιστωτικά ιδρύματα θα μπορούν να εισάγουν επιπλέον κριτήρια επιλεξιμότητας (εισοδηματικά, περιουσιακά) πέραν του χαμηλού υπολοίπου οφειλής. Τα κριτήρια θα πρέπει να είναι απλά, βασισμένα σε αντικειμενικά δεδομένα, ώστε κάθε δανειολήπτης να γνωρίζει αμέσως αν είναι επιλέξιμος.
Η επιδότηση του επιτοκίου από το κράτος θα μπορούσε να δίδεται υπό προϋποθέσεις, π.χ. ο δανειολήπτης να πληροί τα κριτήρια επιλεξιμότητας του νόμου Κατσέλη. n Το προϊόν-ρύθμιση θα είναι διαθέσιμο για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. έξι μήνες) ώστε να υπάρχει κίνητρο για ταχεία απόκριση από τη μεριά των δανειοληπτών.
Τέλος, η ρύθμιση θα είναι αναστρέψιμη. Η ακύρωσή της, εφόσον ο δανειολήπτης δεν ανταποκριθεί σε περισσότερες από δύο συνεχόμενες μηνιαίες δόσεις, θα προσφέρει ισχυρό κίνητρο συστηματικής συνέπειας στην εξυπηρέτηση της ρυθμισμένης οφειλής.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr