Για την περίπτωση της Πήγασος είπε πως η Τράπεζα της Ελλάδος είχε αποφανθεί για το σύννομο των όσων έγιναν.
Για τα δάνεια του Σταύρου Ψυχάρη τα οποία όπως είπε ήταν καλυμμένα κατά 160%, ενώ επίσης η ΤτΕ είχε μιλήσει για μη παρέκκλιση σε ό,τι αφορά τη ρευστοποίηση των εγγυήσεων το 2010 αλλά και την αναδιάρθρωση των δανείων το 2012.
Η τρίτη υπόθεση αναφέρθηκε στο 2008, όταν στελέχη της τράπεζας ενημέρωσαν το διοικητικό συμβούλιο ότι επιθυμούν να πουλήσουν μετοχές της τράπεζας που διακατείχαν, με στόχο να τακτοποιήσουν δανειακές τους υποχρεώσεις. Η τράπεζα τότε έκρινε ότι το καθήκον της θέσης τους δεν επέτρεπε κάτι τέτοιο και τους έγινε σύσταση να διακρατήσουν τις μετοχές. Εν συνεχεία όμως, όταν οι τιμές των μετοχών υποχώρησαν και άλλο, η τράπεζα αποπλήρωσε τη ζημία που προέκυψε και την ίδια στιγμή ήρε την πρότερη απόφασή της, βάσει της οποίας απαγόρευε την πώλησή τους.
«Πρόκειται για υποθέσεις στις οποίες έχουν τηρηθεί όλοι οι κανόνες της τραπεζικής και είναι σύννομες. Ωστόσο, οι δικαστικές εκκρεμότητες επηρεάζουν τις αποφάσεις των αρμόδιων στελεχών. Σημαντικό μέρος της τραπεζικής λειτουργίας ήταν και παραμένει η ανάληψη ρίσκου», σημείωσε.
Ράπανος: Να μειωθούν τα πλεονάσματα
Από τη μεριά του ο πρόεδρος της Alpha Bank, Βασίλης Ράπανος, κάλεσε τόσο την κυβέρνηση όσο και τους εταίρους να συμφωνήσουν με ποιον τρόπο θα μειωθούν τα υψηλότατα πλεονάσματα.
Ο κ. Ράπανος είπε για το τραπεζικό σύστημα πως πρόκληση παραμένει η αντιμετώπιση των μη εξυπηρετούμενων δανείων, ωστόσο μίλησε για ομαλοποίηση των συνθηκών στο τραπεζικό σύστημα.
Όσον αφορά την εταιρική διακυβέρνηση της τράπεζας, ανέφερε ότι έχουν γίνει αλλαγές σημαντικές, οι οποίες βασίζονται στις βέλτιστες πρακτικές.
Την επόμενη τριετία, 2018-2020, η τράπεζα θα χορηγήσει πάνω από 6,5 δισ. νέα επιχειρηματικά δάνεια στους τομείς του τουρισμού, της ενέργειας και των υποδομών.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr