Πρώτα πρώτα, δεν πρόκειται για τα κοινά Ομόλογα Σταθερής Απόδοσης όπως τα γνωρίζει ο κόσμος τα οποία έχουν σαφή καθορισμένη και εγγυημένη απόδοση. Πρόκειται για Δομημένα Ομόλογα. Η χρήση της λέξης ομόλογο είναι σε μεγάλο βαθμό ανεπαρκής. Το κλειδί κρύβεται στη λέξη Δομημένο. Που στην πράξη σημαίνει ότι πρόκειται για Προϊόντα Ομολόγων, δηλαδή παράγωγα. Και ως γνωστόν οι αποδόσεις των παραγώγων κάθε άλλο παρά εγγυημένες είναι. Επαφίενται στην γνώση την ικανότητα και την αποτελεσματικότητα του διαχειριστή.
Κανείς σώφρων δεν πυροβόλησε τα προϊόντα αυτά καθ εαυτά τα οποία είναι κατά κοινή ομολογία χρήσιμα επενδυτικά εργαλεία. Απεναντίας αυτοί που δέχθηκαν τα πυρά ήταν οι διοικητές των ταμείων και οι επιβλέποντες αυτών για τις πράξεις ή παραλέιψεις τους, και κυρίως για το ότι παρέβησαν τα όρια και επένδυσαν σε παράγωγα και όχι σε ομόλογα. σταθερής απόδοσης, κάτι που δεν επέτρεπε ο Νόμος περί των επενδύσεων των Ασφαλιστικών Ταμείων.
Γι αυτό άλλωστε και ξεκίνησε εισαγγελική έρευνα, γι αυτό άλλωστε και άλλαξαν άρδην οι διοικήσεις και τα κριτήρια για την επιλογή των νέων διοικητών έγιναν πολύ πιο απαιτητικά, ενώ απαιτείται ό έλεγχος προσόντων από την Τράπεζα της Ελλάδας και από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς. Γι αυτό άλλωστε και ο ίδιος ο Υπουργός Οικονομίας μόλις προχτές είπε «Αν έχετε ζημίες στραφείτε κατά των χρηματιστηριακών συμβούλων σας».
Μια δεύτερη διευκρίνιση για όσα ακούγονται τον τελευταίο καιρό αφορά το ΤΤ. Κανείς καλόπιστος γνώστης της αγοράς δεν θα έπρεπε να διαμαρτύρεται για το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
Το ΤΤ δεν είναι Ασφαλιστικό Ταμείο. Είναι Τράπεζα και έχει κάθε δικαίωμα να τοποθετεί τα διαθέσιμα της όπως αυτή θέλει με γνώμωνα την μεγιστοποίηση των απόδοσης. Στο πλαίσιο αυτό έχει την ευχέρεια να παίρνει ρίσκα. Αρκεί αυτό να γίνεται με σύνεση και κυρίως να το πούμε επί το λαϊκότερον «Όχι όλα τα αυγά στο ίδιο καλάθι», ώστε κάποιες απώλειες είτε από παράγωγα, είτε από μετοχές είτε από άλλες τοποθετήσεις να εξισσοροπούνται. και να αντισταθμίζονται.
Αφήστε που υπάρχουν ένα σωρό- stop loss- δικλείδες. Μέχρι και ασφάλιστική κάλυψη των αποδόσεων αυτών υπάρχει. Θυμάμαι με πόση έκπληξη είχα διαπιστώσει πριν κάποια χρόνια πως η Dressdner Bank και καποια άλλη μεγάλη γερμανική τράπεζα , είχαν ασφαλίσει τις επιδόσεις των ισολογισμών των.
Για να γυρίσουμε στα καθ ημάς, η Διοίκηση του ΤΤ έχει πλήρη γνώση και συναίσθηση του πως διαχειρίζεται τα διαθέσιμα της τράπεζας γιατί δεν είναι αποτυχόντες πολιτευτές ή κομματικά στελέχη με περιορισμένες έως ανύπαρκτες γνώσεις περί των επενδυτικών, όπως ήταν η συντριπτική πλειοψηφία των διοικήσεων των ταμείων, αλλά είναι έμπειρα περί τα χρηματοοικονομικά στελέχη με επιτυχημένη διαδρομή. Η μεταμόρφωση του ΤΤ από έναν βραδυπορούντα οργανισμό σε μία σύγχρονη τράπεζα είναι το ισχυρότερο πειστήριο.
Τάκης Λαϊνάς
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr