Η αντιμετώπιση του ζητήματος των NPLs αποτελεί βασική προτεραιότητα για την ΕΚΤ, καθώς η συσσώρευσή τους -κάποια από αυτά χρονολογούνται εδώ και μια δεκαετία- αποτρέπει τις τράπεζες από το να ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία.
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα εξετάζει το ενδεχόμενο ακόμη πιο αυστηρών κανόνων για την αντιμετώπιση του προβλήματος, ωστόσο τέτοια μέτρα μπορεί να μην εφαρμοστούν ποτέ υπό τον φόβο πολιτικών αντιδράσεων.
Αντίθετα, η ΕΚΤ σκέφτεται να εφαρμόσει παρασκηνιακές πιέσεις προς τους τραπεζίτες με στόχο να δράσουν πιο αποτελεσματικά.
Αν και η αναλογία των «κόκκινων» δανείων στην ευρωζώνη έπεσε κάτω του 5% το 2017, ωστόσο παραμένει υψηλότερη του 10% για την Ιταλία, την Ιρλανδία και την Πορτογαλία, ενώ στην Ελλάδα ανέρχεται στο 45%.
Τραπεζίτες, αλλά και χαράσσοντες πολιτική υποστηρίζουν ότι με βιώσιμη ανάπτυξη στη ευρωζώνη πολλά από τα κόκκινα δάνεια θα αρχίσουν να εξυπηρετούνται ξανά, βελτιώνοντας έτσι την ποιότητα των στοιχείων ενεργητικού. Κατά συνέπεια, και η ΕΚΤ θα «μαλακώσει» έναντι των τραπεζιτών.
Στην Ιταλία τα NPLs φτάνουν τα 187 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017, από 196 δισ. στο εννεάμηνο του 2017 και 248 δισ. ευρώ στο τέλος του 2016.
Στην Ελλάδα, σημειώνει το Reuters, τα NPLs μειώθηκαν στα 101 δισ. ευρώ στο τέλος του 2017 από 106 δισ. ευρώ στο εννεάμηνο. Στην Ισπανία αντιστοίχως τα ποσά είναι 106 δισ. ευρώ από 112 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr