Ακολουθούν τα κυριότερα σημεία της επιστολής του κ. Ρουμελιώτη:
Ο κ. Ρουμελιώτης αναφερόμενος στη ζώνη του ευρώ, επισημαίνει την αύξηση του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2017, στο υψηλότερο ποσοστό μετά την κρίση, ενώ για το 2018 εκτιμάται ότι θα υποχωρήσει ελαφρά σε 2,3%. Παράλληλα αναφέρεται στις θετικές εξελίξεις στην αγορά εργασίας, στη μείωση του δημοσιονομικού ελλείμματος και το πλεονασματικό κατά 3,1% ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών ως ποσοστό του ΑΕΠ.
Ειδικότερα για την ελληνική οικονομία, ο πρόεδρος της Attica Bank αναφέρεται στην εκτίμηση για αύξηση του ΑΕΠ σε τρέχουσες τιμές κατά 2% σε 177,7 δισ. ευρώ το 2017 και καταγράφει τις εκτιμήσεις της ΤτΕ για ρυθμό αύξησης του ΑΕΠ κατά 2,4% το 2018 και 2,5% το 2019.
Επιπλέον, ο κ. Ρουμελιώτης καταγράφει τις θετικές εξελίξεις στους τομείς του πληθωρισμού και της μείωσης της ανεργίας, με αρνητικό στοιχείο το γεγονός ότι η ανεργία στους νέους 18-24 ετών παραμένει υψηλή στα 45% αν και μειώθηκε από το 58,8% του 2012.
Σχετικά με το πρωτογενές πλεόνασμα, ο κ. Ρουμελιώτης αναφέρεται στην πρόβλεψη του προΰπολογισμού για ποσοστό 2,44% του ΑΕΠ για το 2017, αλλά και στις εκτιμήσεις της ΤτΕ για επίτευξη υψηλότερου ποσοστού, ενώ για την επικείμενη έξοδο από το Τρίτο Πρόγραμμα τον Αύγουστο του 2018 και τον επικείμενο διακανονισμό βιωσιμότητας του χρέους, επισημαίνει ότι οι εξελίξεις αυτές θα επαναφέρουν την εμπιστοσύνη των αγορών προς την Ελλάδα.
Στη συνέχεια, ο πρόεδρος της τράπεζας επισημαίνει ιδιαίτερα, γεγονότα όπως, την αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας του Ελληνικού Δημοσίου και από τους τρεις οίκους αξιολόγησης, την επιστροφή στις διεθνείς αγορές και τις βελτιωμένες προοπτικές για την εγχώρια οικονομία, οι οποίες ενίσχυσαν το θετικό κλίμα σε όλους τους επιμέρους κλαδικούς επιχειρηματικούς της δείκτες.
Επικεντρώνοντας στον τραπεζικό τομέα, ο κ. Ρουμελιώτης υπογραμμίζει τη σταδιακή ανάκαμψη της οργανικής κερδοφορίας των τραπεζών, την αύξηση των καταθέσεων, τα ικανοποιητικά επίπεδα κεφαλαιακής επάρκειάς τους, τις διαδοχικές μειώσεις εξάρτησης από τον ELA και την ιδιαίτερα σημαντική μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους, ειδικά κατά το τέταρτο τρίμηνο του 2017, χαρακτηρίζοντας το όλο θέμα ως το κρισιμότερο πρόβλημα για το 2018, προκειμένου να εξυγιανθούν και να αυξήσουν τις χορηγήσεις τους.
Τέλος για την μέχρι τώρα πορεία και τις προοπτικές της Attica Bank ο κ. Ρουμελιώτης επισημαίνει ότι στο τέλος Δεκεμβρίου του 2017 είχε καλύψει το 96% των διορθωτικών ενεργειών που υπέδειξαν ΤτE και SSΜ, και ότι η τράπεζα τιτλοποίησε επιτυχώς μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα 1,33 δισ. ευρώ, καταγράφοντας κέρδη 70 εκατ. ευρώ.
Με την επικείμενη δε αύξηση κεφαλαίου, η τράπεζα θα αποπληρώσει τα 100 εκατ. των προνομιούχων μετοχών και θα καλύψει τις ανάγκες των νέων λογιστικών προτύπων, διατηρώντας σε υψηλά επίπεδα τον δείκτη φερεγγυότητάς της, ο δε κύριος μέτοχός της θα διατηρήσει τη σημαντική συμμετοχή του και ταυτόχρονα η τράπεζα θα διανείμει τα όποια αδιάθετα σε παλαιούς μετόχους και νέους στρατηγικούς επενδυτές.
Πλήρως εξυγιασμένη η Attica Bank, καταλήγει ο κ. Ρουμελιώτης στην επιστολή του προς τους μετόχους, θα επικεντρωθεί μετά την ανακεφαλαιοποίησή της, στη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ειδικά κατά τη σημερινή αναπτυξιακή καμπή της ελληνικής οικονομίας.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr