Στην περίπτωση που μια τράπεζα αποτύχει στο stress test, θα πρέπει άμεσα να καταθέσει σχέδιο για την κεφαλαιακή ενίσχυσή της, ώστε να αυξηθεί τουλάχιστον έως το ελάχιστο όριο που θέτει η Τράπεζα της Ελλάδος και η ΕΚΤ.
Το stress test, που θα είναι ενιαίο για όλες τις ευρωπαϊκές τράπεζες, θα ξεκινήσει στην Ελλάδα τον Φεβρουάριο και θα έχει καταληκτική ημερομηνία το τέλος Απριλίου.
Εντός Μαΐου θα πρέπει να έχει βγει το αποτέλεσμα για την κεφαλαιακή κατάσταση των ελληνικών τραπεζών και να υπάρχει χρόνος για τυχόν αναγκαίες κινήσεις μέχρι τη λήξη του προγράμματος προσαρμογής τον Αύγουστο.
Παράλληλα, εντός Φεβρουαρίου θα εφαρμοστεί και το νέο λογιστικό πρότυπο IFRS 9, βάσει του οποίου για πρώτη φορά οι τράπεζες θα προχωρήσουν στις προβλέψεις με βάση τις πιθανές μελλοντικές ζημιές.
Τα αποτελέσματα των stress test θεωρούνται κρίσιμα καθώς μπορεί να καθορίσουν την επόμενη ημέρα μετά τη λήξη του προγράμματος. Για τον λόγο αυτό η ΕΚΤ αποφάσισε να γίνουν στην Ελλάδα νωρίτερα από ό,τι στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ώστε αν προκύψουν κεφαλαιακές ανάγκες, να καλυφθούν από τα διαθέσιμα κεφάλαια του τρέχοντος προγράμματος.
Τα stress test έχουν και πολιτικό βάρος, καθώς αν το τραπεζικό σύστημα δεν ανταποκριθεί με επιτυχία, το σενάριο της καθαρής εξόδου στις αγορές ναυαγεί.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr