Την Πέμπτη 23 Νοεμβρίου οι συμβολαιογράφοι αναμένεται να αποφασίσουν αν θα συνεχίσουν ή όχι την αποχή τους μετά τη νομοθετική πρωτοβουλία των υπουργών Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης για τη προστασία τους στην διάρκεια των διαδικασιών των πλειστηριασμών.
Στη συνέχεια θα πρέπει να φανεί αν στις 29 Νοέμβριου θα ανοίξει τελικά η σχετική ηλεκτρονική πλατφόρμα, όπως έχει δεσμευτεί η κυβέρνηση.
Το θέμα των πλειστηριασμών είναι από τα βασικά σημεία όπου έχουν θέσει οι θεσμοί, ώστε να ξεκλειδώσει η συμφωνία για την τρίτη αξιολόγηση.
«Καίει», δε, και τις τράπεζες καθώς θα πρέπει να τρέξουν για να αντιμετωπίσουν το ζήτημα των κόκκινων δανείων και των στρατηγικών κακοπληρωτών, που εκτιμάται ότι κρύβονται πίσω από το μπλοκάρισμα των πλειστηριασμών.
Με δεδομένο τον όγκο των NPL's, τα οποία βρίσκονται ήδη στα επίπεδα των 105 δισ. ευρώ οι διοικήσεις των τραπεζών, αλλά και η κυβέρνηση που μέσω του ΤΧΣ έχει ακόμη ισχυρή παρουσία σε συστημικές τράπεζες θα πρέπει να κάνουν άμεσες κινήσεις ώστε να πιστοποιήσουν έναντι των ξένων εποπτικών αρχών ότι δε χρειάζεται νέα ανακεφαλαιοποίηση.
Έτσι έως και το 2019 οι ελληνικές τράπεζες έχουν δεσμευτεί να προχωρήσουν σε ρευστοποιήσεις ακίνητων αξίας 11 δισ. ευρώ.
Σημειώνεται ότι σύμφωνα με τον πίνακα της ηλεκτρονικής δημοσιοποίησης των πλειστηριασμών 3.589 πλειστηριασμοί έχουν δρομολογηθεί αλλά δεν έχουν γίνει.
Αναμφισβήτητα πάντως το θέμα δημιουργεί πολιτικές παρενέργειες σε μια περίοδο που η κυβέρνηση συναντά τη σκληρή κριτική για το θέμα της φυσικής καταστροφής στη Μάνδρα.
Μπορεί να υπάρχει δημόσια δέσμευση ότι σε πρώτη φάση οι πλειστηριασμοί θα αφορούν ακίνητα αξίας άνω των 300.000 ευρώ ή πολύ μεγαλύτερης, ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αποκλείσει ότι στη συνέχεια το όριο αυτό θα χαμηλώσει.
Μόνο όσοι έχουν ενταχθεί ή επιθυμούν να ενταχθούν στο νόμο Κατσέλη προστατεύονται καθώς ισχύει μέχρι τις 31/12/2018.
Γιώργος Αλεξάκης
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr