Ο βρετανικός κολοσσός, μετά από μια διεξοδική μελέτη, καταλήγει σε δύο βασικά συμπεράσματα που θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν ως «μπούσουλας» από τις ελληνικές τράπεζες, για την εξέλιξη της διαδικασίας.
Όπως λοιπόν αποφαίνεται η HSBC, τα συμπεράσματα είναι τα εξής:
Α. Προκειμένου να πωληθούν όλα τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (NPEs) που «κουβαλάνε» οι τράπεζες και να λυθεί μια και καλή το πρόβλημα, θα πρέπει η τιμή πώλησης να διαμορφωθεί κατά μέσο όρο πάνω από τα 39 λεπτά ανά ευρώ. Οτιδήποτε λιγότερο, ρίχνει τα εποπτικά τους κεφάλαια κάτω από το 12%.
Β. Αν τα NPEs πωληθούν σε άλλη τιμή το συνολικό ποσοστό που θα μπορέσουν να «ξεφορτωθούν» θα είναι πολύ διαφορετικό. Έστω λοιπόν ότι θα πωληθούν περίπου στα 15 λεπτά ανά ευρώ, οι τράπεζες θα μπορέσουν να απαλλαγούν περίπου από το 24% του συνολικού όγκου των κόκκινων δανείων, χωρίς να υπάρξουν κεφαλαιακά προβλήματα.
Με αυτά τα δεδομένα λοιπόν, η HSBC εξετάζει την ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να μειώσουν τα NPEs αναλύοντας δύο σενάρια πώλησης μεγάλων «πακέτων» δανείων.Σε αμφότερα τα σενάρια, η βάση είναι το β' τρίμηνο, για τα επίπεδα κεφαλαίων, NPEs και κάλυψης των δανείων, ενώ λαμβάνονται ως παραδοχές ότι (α) οι τράπεζες πρέπει να διατηρήσουν τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας τουλάχιστον στο 12% και (β) ότι η πώληση των NPEs οδηγεί σε ελάφρυνση σταθμισμένου ενεργητικού ίση με την καθαρή έκθεση μόνο για το μέρος του χαρτοφυλακίου που εμπίπτει σε μοντέλα.
1ο Σενάριο - Πώληση όλων των NPEs: Στο σενάριο αυτό, η HSBC εξετάζει την ελάχιστη τιμή που οι τράπεζες θα μπορούσαν να «αντέξουν» χωρίς να προκύπτουν κεφαλαιακά προβλήματα στην περίπτωση που προχωρούσαν στην πώληση του συνόλου των NPEs. Όσο χαμηλότερη είναι η τελική τιμή, τόσο πιο εφικτό είναι το συγκεκριμένο σενάριο. Συνολικά το σύστημα θα μπορούσε να «σηκώσει» μία τιμή της τάξης των 39 σεντς ανά ευρώ, που είναι πολύ υψηλότερο από τα επίπεδα που έχουν παρατηρηθεί σε άλλες χώρες.
2ο Σενάριο - Πώληση του μέγιστου όγκου στα 15 σεντς/ευρώ: Σε αυτό το σενάριο, υποθέτει ότι τα NPEs μπορούν να πωληθούν στα 15 σεντς ανά ευρώ, μία τιμή ανάλογη σε αυτή που υποτίθεται ότι εξασφάλισε η Unicredit για την συναλλαγή «Fino». Έτσι, το σύστημα θα μπορούσε να πουλήσει συνολικά κατά μέγιστο, το 24% του συνολικού όγκου των NPEs.
Τι γίνεται με τα μελλοντικά κέρδη;
Όμως, στα δύο αυτά σενάρια δεν συνυπολογίζεται η ικανότητα των ελληνικών τραπεζών να παράξουν κεφάλαια μέσω της παραγωγής κερδών. Επί της ουσίας, αν οι τράπεζες αποφάσιζαν μία σημαντική συναλλαγή για να μειώσουν τα NPEs, πιθανότατα θα τους δινόταν το δικαίωμα να πέσουν κάτω από τα καθορισμένα όρια των κεφαλαιακών δεικτών, στην περίπτωση που κατέθεταν κάποια αξιόπιστα πλάνα αποκατάστασης των κεφαλαίων τους. Ωστόσο, θα πρέπει να γίνει κατανοητό ότι υπάρχουν πολλές μεταβλητές στην εξίσωση της ικανότητας των τραπεζών να δημιουργήσουν κεφάλαια καθώς μία η πώληση ενός πολύ μεγάλου πακέτου NPEs θα είχε αντίκτυπο στα κέρδη, στις δαπάνες και τις προβλέψεις.
Όπως περιγράφει το «1ο Σενάριο», η ελάχιστη τιμή υποχωρεί στα 35 σεντς ανά ευρώ ενώ στο «2ο Σενάριο» τα NPEs που θα πωληθούν αυξάνονται στο 35% του συνολικού όγκου. Έμπρακτα, η HSBC εκτιμά ότι οι τράπεζες θα μπορούσαν να εμφανίσουν υψηλότερα κέρδη από τις εκτιμήσεις του οίκου, στην περίπτωση που γινόταν μία τέτοια συναλλαγή, καθώς η απώλεια των εσόδων από τόκους θα υπερκαλυφθεί κατά πολύ από τα χαμηλότερα κόστη χρηματοδότησης, τα χαμηλότερα λειτουργικά έξοδα και, το πιο σημαντικό απ' όλα, τις χαμηλότερες προβλέψεις. Συνεπώς, η ικανότητα των τραπεζών να μειώσουν τα NPEs είναι μεγαλύτερη από τα νούμερα που δείχνει η ανάλυση.
Τι κερδίζει και τι χάνει ο τραπεζικός κλάδος
Λαμβάνοντας υπόψιν την υψηλή τιμή που προβλέπει το πρώτο σενάριο, το ελληνικό τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί με ρεαλιστικό τρόπο να ξεφορτωθεί εξολοκλήρου τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα. Στον αντίποδα, η κατά 24% μείωση των NPEs, όπως περιγράφει το δεύτερο σενάριο και πάλι δεν είναι αρκετή καθώς οι τράπεζες θα συνεχίσουν να έχουν μεγάλη έκθεση σε ανοίγματα, διαθέτοντας χαμηλότερα επίπεδα κεφαλαίων. «Αυτό ενισχύει την άποψή μας ότι η βασική μας υπόθεση για μία σταδιακή μείωση των NPEs είναι το πιο πιθανό σενάριο για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα» αποφαίνεται η έκθεση της HSBC.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr