Στο δημοσίευμα γίνεται αναφορά στην υπόθεση στρατηγικού κακοπληρωτή της Eurobank. Όταν η τράπεζα κινήθηκε εναντίον του, «θυμωμένοι διαδηλωτές» εισέβαλαν στην αίθουσα του δικαστηρίου για να μπλοκάρουν τη διαδικασία της κατάσχεσης.
Ο κακοπληρωτής, το όνομα του οποίου δεν αποκαλύπτεται, δεν είχε εξυπηρετήσει τα δάνειά του τα τελευταία πέντε χρόνια και χρωστούσε στην τράπεζα 4,85 εκατ. ευρώ.
Κατά την ίδια περίοδο, ο ίδιος είχε εισπράξει μερίσματα 6 εκατ. ευρώ από συμμετοχή του σε εταιρεία, γεγονός που δείχνει, σύμφωνα με την τράπεζα, ότι θα μπορούσε να εξυπηρετήσει τις δόσεις του δανείου του.
Πρόκειται για μια από τις χιλιάδες παρόμοιες υποθέσεις που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες, σημειώνει το Bloomberg, στην προσπάθειά τους να «μαζέψουν» τα κόκκινα δάνεια, φοβούμενες πως διαφορετικά θα χρειαστεί να ανακεφαλαιοποιηθούν.
Στα τέλη Ιουνίου τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια των ελληνικών τραπεζών ανέρχονταν σε 72,8 δισ. ευρώ, δηλαδή πάνω από το ένα τρίτο των συνολικών δανείων.
Για να μειώσουν αυτό το μέγεθος, οι τράπεζες κυνηγούν τους λεγόμενους στρατηγικούς κακοπληρωτές, οι οποίοι επιλέγουν να μην πληρώνουν μέχρι να υπάρξει σοβαρή απειλή κατάσχεσης περιουσιακών τους στοιχείων ή έως ότου αποσπάσουν καλύτερους όρους από τις τράπεζες.
Οι έλληνες τραπεζίτες, συμπληρώνει το Bloomberg, εκτιμούν ότι τέτοιου είδους στρατηγικοί κακοπληρωτές αντιπροσωπεύουν σχεδόν το 1/3 του συνόλου των δανείων.
Ο Δημήτρης Βαγιανός, καθηγητής Οικονομικών στο London School of Economics, ανέφερε στο πρακτορείο: «Ακόμη και για πλούσιους δανειολήπτες, όταν η εκκαθάριση πρέπει να πραγματοποιηθεί, υπάρχουν απειλές ή διαμαρτυρίες. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι υπάρχουν ορισμένες εγκληματικές συμμορίες που έχουν προσληφθεί για την προστασία των περιουσιακών στοιχείων πλουσίων ιδιωτών. Για τους φτωχούς, οι διαμαρτυρίες γίνονται κυρίως από πολιτικές ομάδες ακτιβιστών».
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr