Μολονότι το Χ.Α. έχει βρει σημαντικά στηρίγματα όλα τα τελευταία χρόνια από τις μετοχές της πραγματικής οικονομίας, δεν παύει η ελληνική αγορά να εξαρτά σημαντικά το momentum της από την πορεία και τη δυναμική των τραπεζών.
Παρά την ισοπεδωτική πτώση των τραπεζών τα τελευταία 4-5 χρόνια όπου έχουν απολέσει έως και 99% της αξίας τους, εντούτοις είναι ο κλάδος που – καλώς ή κακώς – αποτελεί το διαβατήριο για να γίνουν οι μεγάλες… κινήσεις της αγοράς.
Το Χ.Α. λοιπόν, ακόμη και σήμερα, παραμένει μια ακραία τραπεζοκεντρική αγορά, αρκεί να δει κανείς τους όγκους και τους τζίρους που διακινεί ο κλάδος των (μόλις) 4+1 τραπεζών, των τεσσάρων συστημικών και της Attica Bank.
Διακινούν περίπου το ήμισυ του τζίρου καθημερινά ενώ ακόμη μεγαλύτερη είναι η συνδρομή τους στους όγκους. Άλλωστε, ως γνωστόν, στις τράπεζες δραστηριοποιούνται πλέον τα περισσότερα – κερδοσκοπικά – διεθνή κεφάλαια, διότι δεν εγκλωβίζουν, λόγω της καλής εμπορευσιμότητας που διατηρούν.
Την Παρασκευή π.χ., από τα 140 εκατ. ευρώ της συνολικής αξίας συναλλαγών, τα 82 εκατ. ευρώ διακινήθηκαν στις τράπεζες!
Ακόμη πιο… ακραία η συμμετοχή τους στους όγκους, καθώς από τα 135 εκατ. τεμάχια που διακινήθηκαν στο σύνολο της αγοράς, τα 123 εκατ. τεμάχια «πέρασαν» στις τράπεζες! Δηλαδή πέντε μετοχές διακινήσαν πάνω από το 90% του όγκου, ενώ περίπου 195 μετοχές που δεν ανήκουν στον τραπεζικό κλάδο, διακίνησαν μόλις 12 εκατ. τεμάχια! Πρόκειται ασφαλώς για δείγμα… μονοδιάστατης προσέγγισης της αγοράς.
Τι δείχνει η έως τώρα δημοσίευση αποτελεσμάτων
Παρ’ ότι το έως τώρα δείγμα από τις δημοσιεύσεις αποτελεσμάτων 6μήνου των εισηγμένων εταιρειών είναι μικρό – και όχι αντιπροσωπευτικό, εντούτοις, μπορεί να λεχτεί ότι διαφαίνεται βελτίωση…
Με δημοσιευμένο μόλις το 20% των επιδόσεων των εισηγμένων εταιρειών, σύμφωνα με μελέτη του υπευθύνου ανάλυσης της Beta Χρηματιστηριακή Μάνου Χατζηδάκη, τα βασικά μεγέθη εξελίσσονται ικανοποιητικά καθώς ο κύκλος εργασιών είναι αυξημένος 17% (7% χωρίς τα διυλιστήρια), τα λειτουργικά αποτελέσματα είναι βελτιωμένα κατά 32% (+40% χωρίς τα διυλιστήρια) ενώ το λειτουργικό περιθώριο έχει κερδίσει 182 μονάδες βάσης φθάνοντας το 15,7%.
Σύμφωνα με τον ίδιο, σε ότι αφορά την κερδοφορία, η οριακή τελική γραμμή στους ισολογισμούς των τραπεζών μπορεί να μην είχε σημαντική συνεισφορά στο σύνολο, βοήθησε ωστόσο σε συγκριτική βάση εξαμήνων να μεγεθυνθεί το αποτέλεσμα του περυσινού εξαμήνου κατά 134%.
Εφόσον εξαιρεθούν οι τράπεζες η αύξηση των κερδών προσεγγίζει το 30%, μια αρκετά ικανοποιητική επίδοση προς το παρόν, αφού η συνέχεια αναμένεται να έχει περισσότερες δημοσιεύσεις εταιρειών με ζημιογόνα ή… προβληματικά αποτελέσματα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr