Ωστόσο εμπόδιο προς αυτήν την κατεύθυνση αναμένεται να τεθεί από τις αυξημένες φορολογικές υποχρεώσεις που εκτιμάται πως περιορίσουν τις καταθέσεις και κατ’ επέκταση και τη ρευστότητα των τραπεζών, για όλο το διάστημα που θα ακολουθήσει μέχρι το τέλος του έτους.
Παρ’ όλα αυτά, παρά δηλαδή τις αντίξοες παραπάνω συνθήκες υπάρχουν τράπεζες που είναι πολύ κοντά σε αυτό- στο μηδενισμό του ELA- με δεδομένου πως το σύνολο των δανείων του Εκτακτου Μηχανισμού διαμορφώνεται σε 34,6 δις. ευρώ τον Ιούλιο. Χαρακτηριστικό είναι πως το Μάρτιο του 2017 μόνον οι συστημικές τράπεζες ήταν δανεισμένες με 41,1 δις. ευρώ.
Αξίζει να σημειωθεί πως πρώτη στη σειρά για μηδενισμό του ELA σε ότι αφορά ασφαλώς τις συστημικές είναι η Εθνική Τράπεζα της οποίας ο δανεισμός από τον έκτακτο μηχανισμό είναι μικρότερος από το μισό των άλλων συστημικών τραπεζών.
Το ιδιαίτερα χαμηλό κόστος χρήματος που θα ανακύψει από την απεξάρτηση από τον ELA αναμένεται να εξυγιάνει σε σημαντικό βαθμό τους ισολογισμούς των συστημικών τραπεζών και να βοηθήσει στα stress tests.
Αλλωστε οι τράπεζες θέλουν να έχουν καλυμμένα τα νότα τους και για την περίπτωση ανόδου των επιτοκίων ενδεχόμενο που δεν μπορεί να αποκλειστεί μέχρι το τέλος του έτους, το οποίο πάντως μοιάζει σχετικώς μακρινό, τουλάχιστον για τους επενδυτές αλλά και για τις τράπεζες.
Από την άλλη πλευρά η ισχυροποίηση του ευρώ το τελευταίο χρονικό διάστημα υποκρύπτει ένα ενδεχόμενο μείωσης και του QE αργότερα επίσης μέσα στη χρονιά.
Όλα αυτά μένει να ξεκαθαριστούν , ωστόσο οι ελληνικές τράπεζες που «παίζουν» οριακά με τους αριθμούς ενόψει του κρίσιμου stress test που ακολουθεί το 2018 προετοιμάζονται με όλα όσα προβλέπει το πρόγραμμα προσαρμογής τους ώστε να κερδίσουν χρόνο και ασφαλώς χρήμα.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr