Η άνοδος κατά 1 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Ιούνιο συνεχίστηκε –σύμφωνα με στοιχεία από τις τράπεζες– και τον Ιούλιο, αλλά όπως υπογραμμίζουν, το κρίσιμο ραντεβού είναι τη Δευτέρα, οπότε και λήγει η προθεσμία για την πληρωμή της πρώτης δόσης του φόρου εισοδήματος.
Οι πληρωμές που θα γίνουν μέσω των εναλλακτικών δικτύων το επόμενο τριήμερο και φυσικά αυτές που θα γίνουν στον γκισέ των τραπεζών τη Δευτέρα, ενδέχεται να εξανεμίσουν την αύξηση των καταθέσεων που παρατηρείται σταθερά το τελευταίο δίμηνο λόγω του τουρισμού, ο οποίος καταγράφει φέτος ρεκόρ αυξήσεων.
Αν και ένα σημαντικό μέρος των συνολικών εσόδων που προέρχεται από τον τουρισμό και το οποίο σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τραπεζών ανέρχεται στο 25%-30% του τουριστικού τζίρου, δεν μπαίνει καν στη χώρα και μένει σε λογαριασμούς σε τράπεζες του εξωτερικού, η άνοδος της κατανάλωσης και του τζίρου που πραγματοποιείται στην οικονομία αποτυπώνεται στα στοιχεία των καταθέσεων του Ιουνίου, που δείχνουν σαφή αναστροφή της πτωτικής πορείας που είχε σημειωθεί το πρώτο τρίμηνο του 2017.
Ετσι, σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ τα υπόλοιπα των καταθέσεων από νοικοκυριά και επιχειρήσεις στις τράπεζες ανήλθαν στο τέλος Ιουνίου στα 120,4 δισ. ευρώ από 119,4 δισ. ευρώ τον Μάιο και 118,9 δισ. ευρώ τον Απρίλιο.
Ουσιαστικά, σύμφωνα με την Καθημερινή, οι καταθέσεις το πρώτο εξάμηνο του έτους ανέκτησαν ένα μέρος του χαμένου εδάφους από τα υψηλά επίπεδα του Δεκεμβρίου 2016, περίοδο που, λόγω και του «νέου χρήματος» που είχε εισρεύσει στη χώρα, είχαν φτάσει στα 121,4 δισ. ευρώ.
Εκτοτε παρατηρήθηκε μείωση των καταθέσεων, καθώς η αβεβαιότητα που προκάλεσε η καθυστέρηση στην αξιολόγηση του προγράμματος έτρεψε εκ νέου σε φυγή το «νέο χρήμα» που είχε μπει στη χώρα, τάση που αρχίζει να «διορθώνει» το τελευταίο διάστημα με μικρές εισροές.
Σύμφωνα με την ανάλυση των στοιχείων για τις καταθέσεις στις τράπεζες που δημοσίευσε η ΤτΕ, η αύξηση του 1 δισ. ευρώ που καταγράφηκε τον Ιούνιο προήλθε –μετά και την αναπροσαρμογή λόγω των συναλλαγματικών διαφορών– κατά 771 εκατ. ευρώ από την αύξηση των υπολοίπων που διατηρούν τα νοικοκυριά και κατά 320 εκατ. ευρώ από την αύξηση στα υπόλοιπα των καταθέσεων από τις επιχειρήσεις.
Ετσι οι αποταμιεύσεις των νοικοκυριών διαμορφώθηκαν στα 99,5 δισ. ευρώ από 98,2 δισ. ευρώ τον Μάιο και των επιχειρήσεων στα 20,9 δισ. ευρώ από 20,6 δισ. ευρώ.
Η αύξηση που παρατηρήθηκε στα υπόλοιπα των επιχειρήσεων θα πρέπει να σημειωθεί ότι θα ήταν μεγαλύτερη εάν το ίδιο διάστημα δεν είχε υπάρξει μείωση κατά 607 εκατ. ευρώ των καταθέσεων που διατηρούν στις τράπεζες οι ασφαλιστικές εταιρείες. Η μείωση αυτή αποδίδεται στην αλλαγή της σύνθεσης του χαρτοφυλακίου των τοποθετήσεων του ασφαλιστικού κλάδου, που μετέβαλε την επενδυτική του θέση.
Ενα τμήμα της αύξησης των καταθέσεων είναι αποτέλεσμα και των χρημάτων που βγαίνουν από τα σεντούκια, μέρος των οποίων χρησιμοποιήθηκε άλλωστε και για τοποθετήσεις σε ομολογιακές εκδόσεις εταιρειών, που άνοιξαν για το ευρύ κοινό με όριο εισόδου τα 1.000 ευρώ.
Η βελτίωση της ρευστότητας που παρατηρείται στην αγορά έχει συμβάλει και στη μείωση κατά 1,1 δισ. ευρώ του ανώτατου ορίου δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του μηχανισμού έκτακτης ρευστότητας (ELA). Το όριο σύμφωνα με τα στοιχεία της ΤτΕ έχει περιοριστεί στα 40,5 δισ. ευρώ και ισχύει έως την Τετάρτη, 2 Αυγούστου 2017.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr