Γενικά τα προβληματικά δάνεια στο εξωτερικό με εξαίρεση ορισμένες εξαγορές που πραγματοποιήθηκαν σε Σερβία και Ουκρανία όπου ανέκυψαν ορισμένα προβλήματα εξυγίανσης των δανειακών χαρτοφυλακίων , παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα.
Οι αγορές της ευρύτερης βαλκανικής βρίσκονται σε φάση ανάπτυξης ενώ όσον αφορά τον δανεισμό οι αγορές τώρα ουσιαστικά αρχίζουν να δομούνται.
Ως εκ τούτου λοιπόν οι ελληνικές τράπεζες που εμφανίζουν μια σταδιακά αυξανόμενη παρουσία , επενδύουν σημαντικά κεφάλαια έως τώρα προσεγγίζουν κατά βάση τους φερέγγυους πελάτες.
Η αγορά της Ρουμανίας και της Σερβίας σε επίπεδο επισφαλειών επιδεικνύουν ίσως την καλύτερη συμπεριφορά και ακολουθούν της Πολωνίας και της Βουλγαρίας.
Η τουρκική αγορά θεωρείται σαφώς πιο οργανωμένη ενώ και η τραπεζική παιδεία των καταναλωτών είναι μεγαλύτερη.
Με βάση εκτιμήσεις και πληροφορίες μέχρι τώρα το μεγαλύτερο NPL δηλαδή μη εξυπηρετούμενα δάνεια στο εξωτερικό το εμφανίζει η Εθνική που θεωρείται όμως φυσιολογικό καθώς διαθέτει και την πλέον ισχυρή παρουσία , ακολουθεί η Eurobankκαι η Alpha .
Τα ποσοστά κινούνται γύρω στο 2,5% κατά μέσο όρο ωστόσο αγγίζουν και τα επίπεδα του 4% σε ορισμένες κατηγορίες δανείων.
Το ερώτημα που ανακύπτει είναι ότι σε αυτή την φάση οι τράπεζες επικεντρώνονται στους «καλούς πελάτες» όμως όταν η αγορά θα αναπτύσσεται θα πρέπει να στραφούν και σε πελάτες χαμηλότερων εισοδημάτων; Ίσως τότε να ανακύψουν προβλήματα επισφαλειών ;
Οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότιοικονομίες και αγορές ωριμάζουν μα παραπλήσιους ρυθμούς και ως εκ τούτου η μετάβαση σε νέα target groups πελατών θα είναι πιο ομαλή.
Π Λεωτσάκος
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr