Επομένως αφήνοντας για λίγο τον «κόκκινο κόσμο των δανείων» τα πιστωτικά ιδρύματα φαίνεται να αποφασίζουν να κινηθούν και σε ένα δεύτερο επίπεδο: αυτό της αναμόρφωσης της ποιότητας αλλά και της σύστασης των ίδιων κεφαλαίων.
Βλέποντας μια λιμνάζουσα ρευστότητα που αναζητάει κάτι παραπάνω από μηδενικές αποδόσεις, οι ευρωπαϊκές τράπεζες ανακατευθύνονται προς τις εκδόσεις ομολόγων.
Χθες άλλωστε στο Eurogroup η ενδελεχής ανάλυση της διάσωσης της Banco Popular έδωσε καλή τροφή προς αυτήν την κατεύθυνση.
Είναι η πρώτη φορά που οι ευρωπαϊκοί μηχανισμοί εποπτείας ανάπτυξαν συντονισμένα τις δυνάμεις τους από το 2015 και εντεύθεν, φθάνοντας στην προαναφερόμενη διάσωση.
Βεβαίως τόσο ο SSM όσο και το European Resolution Board πέραν από το να συγχαρούν εαυτούς κατέγραψαν ένα ακόμη κλειδί για ενδυνάμωση των ισολογισμών των τραπεζών: η αντιμετώπιση των κόκκινων δανείων είναι must όμως και η λογιστική με λίγη φαντασία βοηθά και αυτή.
Τα νέα εργαλεία
Τα νέα εργαλεία που θα εξυπηρετήσουν την κεφαλαιακή αναμόρφωση των τραπεζών είναι ομολογιακές εκδόσεις με συγκεκριμένα χαρακτηριστικά.
Οι εκδόσεις αυτές που ούτως ή άλλως μετρούν στα ίδια κεφάλαια, λειτουργούν και ως διασωστικό εργαλείο για τα πιστωτικά ιδρύματα με όρους και προϋποθέσεις που προβλέπονται στις συμβάσεις των ομολόγων. Πχ. Αν το core tier I μιας τράπεζας υποχωρήσει κάτω από το 8% η έκδοση μετατρέπεται σε μετοχές και τότε και μόνον τότε αλλάζει η μετοχική της σύνθεση με dilution των παλιών μετόχων.
Τη νέα αυτή κεφαλαιακή δομή επεργάζονται πολλές τράπεζες στη χώρα μας ενώ κοντύτερα δείχνει να είναι η Alpha Bank η οποία εμφανίζεται έτοιμη να προχωρήσει στην έκδοση παρόμοιου ομολόγου. Εκτιμάται πως θα υπάρξουν αντίστοιχες κινήσεις και από την Τράπεζα Πειραιώς αφού τα ελληνικά πιστωτικά ιδρύματα μετά τη συμφωνία του Eurogroup δηλώνουν πρακτικά έτοιμα να δοκιμάσουν και αυτά τις αγορές.
Σε ότι αφορά τα stress tests οι ελληνικές τράπεζες έχουν θέσει στόχο να καθαρίσουν τους ισολογισμούς τους, απ’ όλα τα μεγάλα «βαρίδια» του παρελθόντος με δεδομένο ότι για τα περισσότερα από αυτά έχουν λάβει ήδη σημαντικές προβλέψεις. Ετσι από το τέλος Σεπτεμβρίου και εντεύθεν έχοντας τελειώσει με τις «λαίλαπες» όπως οι ίδιες χαρακτηρίζουν τα υψηλά κόκκινα δάνεια μεγάλων επιχειρήσεων που δυστυχώς σκάνε το ένα μετά το άλλο κατά την τρέχουσα περίοδο θα προχωρήσουν στη διαμόρφωση κερδών.
Τα τρέχοντα stress tests δεν βλέπουν επόμενη μέρα. Το σενάριο που έχει επιλεγεί είναι στατικό. Το test βλέπει μόνον το 2017 καθώς στις προηγούμενες ασκήσεις προσομοίωσης το «βάθος χρόνου» οδηγούσε μάλλον σε σενάρια αντιρεαλιστικά που δεν βοήθησαν πολύ την αγορά ούτε και τις τράπεζες.
To πρόβλημα πάντως είναι πως οι τράπεζες για άλλη μία χρονιά «ενδοσκοπούν» , καθαρίζοντας τα του οίκου τους και τον ισολογισμό τους ενώ η αγορά αναμένει από αυτές ενέσεις ρευστότητας προκειμένου να ορθοποδήσει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr