Οι δύο ισχυροί άνδρες της Attica Bank, γνωστοποίησαν την απόφαση της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης που είχε προηγηθεί (12 μ.μ. - 1.30 μ.μ.), σύμφωνα με την οποία εγκρίνεται η συμφωνία με την Aldridge EDC Specialty Finance (AEDC). Η βρετανική εταιρεία, αποκτά το 80% της εταιρείας διαχείρισης απαιτήσεων από μη εξυπηρετούμενα δάνεια (NPLs), με το ύψος του χαρτοφυλακίου δανείων που θα ενταχθεί στη συναλλαγή να ανέρχεται σε 1.331,6 εκ. ευρώ. Παράλληλα, η Aldridge θα ενισχύσει κεφαλαιακά την τράπεζα με το ποσό των 70 εκατ. ευρώ.
Οι κ.κ. Ρουμελιώτης και Πανταλάκης, επεσήμαναν ότι η συμφωνία αυτή επιτρέπει στην τράπεζα να κλείσει δύο κομβικής σημασίας ζητήματα: αφενός να ολοκληρώσει την ανακεφαλαιοποίηση που εκκρεμεί από τα τέλη του 2015 κι αφετέρου να απαλλαγεί από το βάρος της διαχείρισης των δανείων που έχουν καταγγελθεί. Έτσι, η Attica Bank γυρίζει σελίδα, κλείνει το κεφάλαιο της αβεβαιότητας για το μέλλον της και ετοιμάζεται να σχεδιάσει την επόμενη μέρα. Προτεραιότητα της τράπεζας πλέον, θα είναι η ολοκλήρωση του σχεδίου αναδιάρθρωσης -το οποίο βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο-, η αξιοποίηση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης από συνεργασίας με ευρωπαϊκούς οργανισμούς και η βελτίωση των προϊόντων της. Επιπλέον, όπως σημείωσε ο κ. Ρουμελιώτης, ευχής έργον θα ήταν στο μεσοπρόθεσμο μέλλον να υπάρξει το «πρόσφορο έδαφος» για την είσοδο στρατηγικού επενδυτή μέσω μιας αύξησης μετοχικού κεφαλαίου της Τράπεζας.
Σχετικά με τους λόγους για τους οποίους άργησε τόσο το «deal» με τα «κόκκινα» δάνεια, ο πρόεδρος της τράπεζας διευκρίνισε πως δεν μπορούσε να εκδηλωθεί επενδυτικό ενδιαφέρον πριν την ολοκλήρωση της β' αξιολόγησης, ενώ ανέφερε χαρακτηριστικά πως η συμφωνία με την AEDC, θα δείξει τον δρόμο και στις υπόλοιπες τράπεζες, σχετικά με το τι μέλει γενέσθαι με τα δικά τους NPLs.
Το deal σε X-rays
Επί της ουσίας, η Attica Bank θα μεταφέρει χαρτοφυλάκιο δανείων σε οριστική καθυστέρηση ποσού 1.331,6 εκατ. ευρώ σε εταιρεία ειδικού σκοπού (SPV), η οποία θα εκδώσει δύο ομόλογα που προκύπτουν από την τιτλοποίηση των δανείων, ένα senior note ονομαστικής αξίας 525,2 εκ. ευρώ που έχει και προτεραιότητα κατά την αποπληρωμή, και ένα junior note ονομαστικής αξίας 806,4 εκατ. ευρώ.
Να αναφέρουμε πως η τράπεζα έχει ιδρύσει εταιρεία διαχείρισης απαιτήσεων με την ονομασία «Θεά Άρτεμις», η οποία θα συνάψει με το SPV σύμβαση διαχείρισης απαιτήσεων επταετούς διάρκειας. Στη συνέχεια, ο επενδυτής θα αποκτήσει το 80% της εταιρείας διαχείρισης με καταβολή ποσού αντίστοιχου της ονομαστικής αξίας της συμμετοχής του στο απαιτούμενο μετοχικό κεφάλαιο της εταιρείας διαχείρισης.
Η συμφωνία, αφορά δάνεια για τα οποία έχει ληφθεί έγκριση καταγγελίας μέχρι 31/03/2017 από τα αρμόδια εγκριτικά κλιμάκια της τράπεζας και για τα οποία έχουν ακολουθηθεί πλήρως οι διαδικασίες του Κώδικα Δεοντολογίας. Όπως διευκρινίστηκε, τα δάνεια είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία επιχειρηματικά και δεν περιλαμβάνονται στεγαστικά δάνεια πρώτης κατοικίας ή ευπαθών κοινωνικών ομάδων.
Πώς ωφελείται η Attica Bank
Με την ολοκλήρωση του deal επιτυγχάνονται τα ακόλουθα:
- Ο δείκτης κεφαλαιακής επάρκειας της Attica Bank, από 14,8% στις 31/12/2016 αναμένεται να ανέλθει στο 17%.
- Κεφαλαιακή ενίσχυση 70 εκ. ευρώ.
- Δυνατότητα μεταφοράς από τον ELA στο φθηνότερο δανεισμό του Ευρωσυστήματος κάτι που θα είχε ετησίως ευεργετική επίδραση στα αποτελέσματα της Τράπεζας κατά 14 εκατ. ευρώ.
- Απόδραση από το αδιέξοδο στη διαχείριση των NPLS και δυνατότητα μεταφοράς του περιορισμένου ανθρώπινου δυναμικού της τράπεζας (περιορισμοί λόγω ΑΣΕΠ) στη διαχείριση των NPEs (μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων) της.
- Εκτιμάται πως τα «κόκκινα» δάνεια θα περιοριστούν στο 33% των συνολικών χορηγήσεων (μέσος όρος αγοράς 36%) από περίπου 50% σήμερα και τα NPEs στο 39,5% από 61,8% σήμερα.
Η... ανέκδοτη ιστορία-παρομοίωση του Θόδωρου Πανταλάκη
Ολοκληρώνοντας την ενημέρωση των οικονομικών συντακτών, ο διευθύνων σύμβουλος της Attica Bank, Θεόδωρος Πανταλάκης, θέλοντας να αποτιμήσει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη σημασία τoυ deal με την AEDC, σχολίασε πως «η συμφωνία ήταν τόσο καθοριστικής σημασίας που χάρη σε αυτή κατορθώσαμε να είμαστε... ξανά στον χάρτη»!
Η φράση αυτή, που τυχαίνει να είναι και ο τίτλος του βιβλίου του αείμνηστου πρώην υφυπουργού και διοικητή της Εθνικής Τράπεζας, Θεόδωρου Καρατζά, όπως ο ίδιος ο κ. Πανταλάκης εξηγησε, ήταν η πιασάρικη ατάκα του κυβερνήτη επί μια δεκαετία της Τράπεζας της Αγγλίας, Μέρβιν Κινγκ προς τον κ. Καρατζά στο Λονδίνο, προκειμένου να τον επαινέσει για την αναμόρφωση και τον εκσυγχρονισμό του ελληνικού τραπεζικού συστήματος. «Συγχαρητήρια. Είστε ξανά στον χάρτη!».
Διαβάστε αναλυτικά τις αποφάσεις της Έκτακτης Γενικής Συνέλευσης της 15ης Μαΐου 2017 των μετόχων, κατόχων κοινών μετοχών της Attica Bank - Ανώνυμη Τραπεζική Εταιρεία, στο επισυνημμένο αρχείο.
- attica-bank.pdf (166 Λήψεις)
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr