Ο Νώντας Νικολαϊδης, αντιπρόεδρος και κορυφαίος αναλυτής της Moody's αναφέρει χαρακτηριστικά: «Τα κόκκινα δάνεια παραμένουν μια σημαντική πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες, αλλά περιμένουμε ότι θα αρχίσουν να υποχωρούν από το περίπου 45% του ακαθάριστου δανειακού τους χαρτοφυλακίου στα τέλη του 2016 και για τους επόμενους 12-18 μήνες». «Επίσης περιμένουμε ότι οι τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες το 2017-2018», συμπληρώνει.
Όπως σημειώνει η Moody's, οι ελληνικές τράπεζες θα αντιμετωπίσουν τη σημαντική πρόκληση να πετύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων κατά 40% ως τα τέλη του 2019.
Ενώ κάθε τράπεζα έχει δεσμευτεί σε ένα τριμηνιαίο πλάνο μείωσης των κόκκινων δανείων, το αδύναμο θεσμικό πλαίσιο και οι πιεσμένες τιμές των ακινήτων καθιστούν δύσκολο για τις τράπεζες να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά ακριβώς 40 δισ. ευρώ, όπως απαιτείται, σημειώνει ο οίκος.
Ο οίκος επισημαίνει πως το περιβάλλον λειτουργίας των ελληνικών τραπεζών θα παραμείνει πρόκληση για τον κλάδο και εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη δυνατότητα της κυβέρνησης να λαμβάνει έγκαιρα χρηματοδότηση από τους επίσημους πιστωτές.
Ο οίκος βλέπει ανάπτυξη του πραγματικού ΑΕΠ 1,5% για φέτος και 2% για το 2018. Εκτιμά ότι οι καταναλωτικές δαπάνες και οι νέες επενδύσεις θα είναι περιορισμένες, με την ανεργία να παραμένει υψηλή (ήταν 23,5% τον Δεκέμβριο) και τις τιμές των περιουσιακών στοιχείων πιεσμένες.
Οι τράπεζες θα παραμείνουν οριακά κερδοφόρες την επόμενη περίοδο, εκτιμά η Moody’s και περιμένει κάποια βελτίωση στα έσοδα προ προβλέψεων αφού το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο επωφελείται από το χαμηλότερο κόστος χρηματοδότησης της ΕΚΤ και τον διατραπεζικό δανεισμό, καθώς οι τράπεζες περιορίζουν ακριβότερες πηγές χρηματοδότησης όπως ο ELA, αλλά και από τις κινήσεις που κάνει ο κλάδος για τον περιορισμό του κόστους.
Ενώ οι κεφαλαιακοί δείκτες είναι ισχυροί, με CET1 γύρω στο 17% στα τέλη 2016, οι αναβαλλόμενες φορολογικές απαιτήσεις (DTA) υπονομεύουν την ποιότητά τους. Περίπου τα μισά από τα κεφάλαια είναι κάποιας μορφής DTA, κάτι που η Moody’s θεωρεί «χαμηλής ποιότητας» κεφάλαια, δεδομένου ότι η επιλεξιμότητά τους για μετατροπή σε μετρητά ή ομόλογα εξαρτάται από το αξιόχρεο της ελληνικής κυβέρνησης.
Τέλος, η εξάρτηση σε χρηματοδότηση από την κεντρική τράπεζα αναμένεται να παραμείνει υψηλή καθώς το πολιτικό και οικονομικό τοπίο παραμένει εύθραυστο, υπονομεύοντας την προσπάθεια των ελληνικών τραπεζών να προσελκύσουν καταθέσεις.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr