Ειδικότερα, την υποχώρηση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων (NPEs) κατά 7,6 δισ. ευρώ προσδοκούν να επιτύχουν το 2017 οι τέσσερις συστημικές τράπεζες «κόντρα» στις επιβαρυντικές ενδείξεις του πρώτου τριμήνου, όπου οι εξελίξεις στο μέτωπο των κόκκινων δανείων ήταν αρνητικές, με άνοδο των «κόκκινων» δανείων, εξαιτίας της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση στην διαπραγμάτευση της κυβέρνησης με τους δανειστές.
Τους στόχους για το 2017 επιβεβαίωσαν τα υψηλόβαθμα στελέχη των τραπεζών στους αναλυτές κατά τη διάρκεια των τηλεδιασκέψεων που πραγματοποίησαν τις προηγούμενες ημέρες με αφορμή την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων τους για τη χρήση του 2016.
Σημειώνεται ότι η ΕΘΝΙΚΗ, που αναλογικά «πήρε και τον καλύτερο βαθμό» στη μείωση των ανοιγμάτων, έχει στόχο την μείωση NPEs κατά 1,2 δισ. ευρώ, η EUROBANK κατά 1,9 δισ. ευρώ, η ALPHA BANK έχει στόχο να «ρίξει» τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα κατά 2 δισ. ευρώ και κατά 2,5 δισ. ευρώ η ΠΕΙΡΑΙΩΣ.
Ο στόχος για τα NPEs στο τέλος του 2017 προβλέπει μείωσή τους στα 98,2 δισ. ευρώ από 105,8 δισ. ευρώ στα τέλη Δεκεμβρίου 2016 και υποχώρηση του δείκτη NPEs στο 48% από 51%. Σημειώνεται ότι υπό κανονικές συνθήκες, οι τράπεζες θα έπρεπε να μειώσουν στο α΄ τρίμηνο 2017 τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματά τους κατά 600 εκατ. ευρώ (στα 105,2 δισ. από 105,8 δισ. ευρώ τον Δεκέμβριο 2016). Αντί αυτού, εξαιτίας της αβεβαιότητας από τις καθυστερήσεις στην αξιολόγηση, οι τράπεζες επιβαρύνθηκαν με νέα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα που σύμφωνα με πληροφορίες, ανήλθαν σε 1,5 δισ. ευρώ.
Τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια, κυρίως το αν θα επιτευχθούν οι στόχοι μείωσης αλλά και η πορεία των καταθέσεων βρέθηκαν στο επίκεντρο των ερωτήσεων που έκαναν οι ξένοι αναλυτές. Από την πλευρά τους οι τραπεζίτες προσπάθησαν να τους καθησυχάσουν, ωστόσο περιέγραψαν την κατάσταση με σαφήνεια και χωρίς υπεκφυγές. Για την μείωση των κόκκινων δανείων τόνισαν όλοι ότι θα αυξήσουν, το 2017, τις διαγραφές καθώς έχουν πλέον, μετά την ρύθμιση του αναβαλλόμενου φόρου, το εργαλείο για να το πραγματοποιήσουν χωρίς να επιβαρύνουν την κεφαλαιακή θέση τους.
Οι τράπεζες κατάφεραν να διατηρήσουν τους υψηλούς δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας αν και η θετική εικόνα του 2016 όσον αφορά την συγκράτηση ή και μείωση των NPLs έχει ακυρωθεί από το πρώτο τρίμηνο του 2017. Οι τράπεζες καλούνται σήμερα να λειτουργήσουν σε ένα διαφορετικό οικονομικό περιβάλλον λόγω της αβεβαιότητας που δημιουργούν οι καθυστερήσεις στη β' αξιολόγηση.
Κοινή συνισταμένη στις τοποθετήσεις των στελεχών ήταν η επιτακτική ανάγκη για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ενώ σημείωσαν ότι μετά από ένα θετικό β’ εξάμηνο το 2016, στο πρώτο τρίμηνο του 2017 αυξήθηκαν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Η αύξηση των κόκκινων δανείων κατά τη διάρκεια του πρώτου τριμήνου αφορά κυρίως τα ρυθμισμένα δάνεια αν και οι διοικήσεις των τραπεζών υπογράμμισαν ότι μετά την αρνητική πορεία του Ιανουαρίου και του Φεβρουαρίου, ο Μάρτιος ήταν καλύτερος.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr