Υπό την πίεση αυτή, οι τράπεζες ετοιμάζουν μπαράζ νομικών ενεργειών κατά των οφειλετών που αποφεύγουν την τακτοποίηση των υποχρεώσεών τους.
Την ίδια στιγμή, σε προχωρημένο στάδιο βρίσκονται οι επαφές με funds για τις πρώτες πωλήσεις πακέτων προβληματικών χορηγήσεων, οι οποίες αναμένεται να ολοκληρωθούν το αργότερο έως και το τέλος του 2017, θέτοντας τις βάσεις για τη δημιουργία δευτερογενούς αγοράς επισφαλών απαιτήσεων.
Με τις κινήσεις αυτές οι συστημικοί όμιλοι θα επιχειρήσουν να αντιστρέψουν τις αρνητικές επιδόσεις των πρώτων μηνών του 2017 στο μέτωπο των μη εξυπηρετούμενων δανείων, οι οποίες αποδίδονται στο κλίμα αβεβαιότητας που δημιουργεί η καθυστέρηση της αξιολόγησης και στις ελλείψεις του νομοθετικού πλαισίου (εξωδικαστικός συμβιβασμός, ηλεκτρονική πλειστηριασμοί, νομική κάλυψη τραπεζικών στελεχών).
Σύμφωνα με πληροφορίες, στο στόχαστρο των τραπεζών θα βρεθούν τους επόμενους μήνες δεκάδες, ή μάλλον καλύτερα εκατοντάδες χιλιάδες οφειλέτες, μεταξύ αυτών, νοικοκυριά, επαγγελματίες, ιδιώτες και μικρές επιχειρήσεις, που παραμένουν εξαφανισμένοι, παρά τις διαδοχικές εκκλήσεις για ρύθμιση των χρεών τους.
Στους συγκεκριμένους δανειολήπτες έχουν ήδη σταλεί τρεις επιστολές με τις οποίες καλούνται για την εξεύρεση βιώσιμης λύσης. Ωστόσο, αγνόησαν τις τράπεζες.
Κατά συνέπεια, αναμένεται σταδιακά να «φύγει» από τις τράπεζες «κύμα» με καταγγελίες των συμβάσεων, οι οποίες έχουν ήδη ξεκινήσει, ώστε να σταλεί ένα σαφές μήνυμα σε όσους χρωστούν αλλά παραμένουν άφαντοι.
Βέβαια, και αφήνοντας στην άκρη τους στρατηγικούς κακοπληρωτές προς τους οποίους οι τράπεζες θα έχουν σαφώς πιο… επιθετική διάθεση, οι τράπεζες δεν θα ασκήσουν την ίδια πίεση προς όλες τις κατευθύνσεις. Υπό την έννοια, ότι σε όσους πραγματικά αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην εξυπηρέτηση του χρέους τους θα είναι διαλλακτικότερες και… «φιλικότερες», δίνοντάς τους τη δυνατότητα να ρυθμίσουν τα δάνειά τους με καλύτερους όρους.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr