Δεν ξέρουμε κατά πόσο είναι ρεαλιστικό κάποιος να ισχυριστεί ότι οι έλληνες τραπεζίτες βρίσκονται στο City με… «άδεια χέρια», καθώς συνάντησαν και συναντούν δεκάδες εκπροσώπους μεγάλων επενδυτικών funds, πλην όμως, είναι αλήθεια ότι χωρίς εξέλιξη στην αξιολόγηση και χωρίς πρόοδο στα μεγάλα «μέτωπα», τα υψηλόβαθμα στελέχη των τεσσάρων συστημικών δύσκολα μπορούν να δώσουν απαντήσεις σε κρίσιμα θέματα που σχετίζονται με την υλοποίηση των προαπαιτούμενων και το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Με δεδομένο το ερώτημα των ξένων επενδυτών για το πότε αναμένεται να κλείσει η αξιολόγηση και να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ, οι Έλληνες τραπεζίτες κλήθηκαν, και ακόμα… «ανακρίνονται», να δώσουν τις εκτιμήσεις τους για την επίπτωση των καθυστερήσεων στην Οικονομία.
Πρόκειται για το θέμα στο οποίο έχει μετατοπιστεί το ενδιαφέρον των ξένων επενδυτών, καθώς οι προβλέψεις της Κομισιόν για ανάπτυξη 2,7% στην Ελλάδα το 2017, αντιμετωπίζονται με μεγάλες επιφυλάξεις, πόσω μάλλον όταν ήδη τα απόνερα έχουν κάνει ορατή την παρουσία τους στα μεγέθη της οικονομίας στα τέλη του 2016.
Με τον χρόνο να πιέζει ασφυκτικά, οι Έλληνες τραπεζίτες εκτιμούν ότι θα είναι πολλές οι ερωτήσεις για την πολιτική αβεβαιότητα και το ενδεχόμενο εκλογών αφού η τακτική της κυβέρνησης θυμίζει σε πολλούς το 2015.
Με το θέμα της αξιολόγησης σε εκκρεμότητα, η υπόλοιπη ατζέντα συζητείται αλλά δεν είναι δυνατή η επί της ουσίας αποτύπωση του επενδυτικού ενδιαφέροντος, σημειώνουν τραπεζικά στελέχη.
Ο χρόνος που χάνεται μέχρι να ολοκληρωθεί η αξιολόγηση επηρεάζει την ποιότητα των δανειακών χαρτοφυλακίων των τραπεζών, αφού επηρεάζεται αρνητικά τόσο η ρευστότητα των επιχειρήσεων, όσο και η δυνατότητα των νοικοκυριών να εξυπηρετήσουν ομαλά τα δάνειά τους. Παράλληλα, η αβεβαιότητα δημιουργεί πρόσφορο έδαφος για αθέτηση πληρωμών από στρατηγικούς κακοπληρωτές, με συνολικό τελικό αποτέλεσμα την αύξηση των "κόκκινων" δανείων για τις τράπεζες.
Εξαιτίας της στασιμότητας στα μακροοικονομικά, επισημαίνουν οι τραπεζίτες που βλέπουν τις καταθέσεις να μειώνονται και τα κόκκινα δάνεια να αυξάνονται μετά από την πρόοδο και στα δύο μέτωπα που καταγράφηκε με κόπο το 2016.
Προβληματισμός διατυπώνεται από πλευράς των επενδυτών και για τους στόχους μείωσης των προβληματικών δανείων, με κοινή εκτίμηση ότι είναι φιλόδοξοι και δύσκολο να επιτευχθούν.
Η επικεφαλής του SSM Nτανιέλ Νουί έκρουσε προ ημερών το καμπανάκι του κινδύνου εξαιτίας και των καθυστερήσεων στο θεσμικό πλαίσιο διαχείρισης των NPLs.
Το πιεστικό ερώτημα που αναμένουν οι Έλληνες τραπεζίτες θα αφορά στο κατά πόσον κινδυνεύουν με εκτροχιασμό τα τριετή πλάνα μείωσης των "κόκκινων" δανείων. H μόνη πρόοδος στο κλείσιμο των εκκρεμοτήτων για τον κλάδο είναι η κατάθεση της τροπολογίας για τον αναβαλλόμενο φόρο που επιτρέπει την ανακοίνωση αποτελεσμάτων στις 29 και στις 30 Μαρτίου.
Αναλυτές δεν αποκλείουν πάντως να ληφθούν από τις τράπεζες αυξημένες προβλέψεις, όχι μόνο γιατί παραδοσιακά οι τράπεζες κλείνουν εκκρεμότητες στο τέταρτο τρίμηνο, αλλά και γιατί επιδιώκουν να δημιουργήσουν ένα πρόσθετο ανάχωμα λόγω του αβέβαιου περιβάλλοντος.
Πέρα από τις επιπτώσεις στο μέτωπο των "κόκκινων" δανείων, μεγαλύτερη ακόμη σημασία αναμένεται να δώσουν οι ξένοι στο θέμα της ρευστότητας και της επιστροφής καταθέσεων. Και αυτό διότι η ανάσχεση της επιστροφής καταθέσεων εξαιτίας της καθυστέρησης στην αξιολόγηση και της αβεβαιότητας που απομακρύνει την αποκατάσταση κλίματος εμπιστοσύνης, συνοδεύεται πλέον και από μεγαλύτερη χρήση των καταθέσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr