Το γεγονός ότι ακόμα «λείπουν κομμάτια από το παζλ» της αξιολόγησης η οποία ακόμα έχει «ψωμί», υποχρεώνει τους εμπλεκόμενους να βάζουν θέμα προώθησης διεργασιών για τις τράπεζες ανεξάρτητα με το χρονοδιάγραμμα των διαπραγματεύσεων, καθώς ήδη πρέπει να θεωρείται δεδομένη η αδυναμία των ελληνικών τραπεζών να επιτύχουν τους στόχους μείωσης των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων που έχουν συμφωνήσει με τον SSM, εφόσον η διαπραγμάτευση τραβήξει μέχρι τον Μάιο.
Αντιθέτως, αν και ήδη έχουν «φύγει» περί τα 4 δισ. ευρώ καταθέσεων και έχει «παραχθεί» μια νέα «γενιά» NPEs περί το 1,5-2 δισ. ευρώ στο τρίμηνο του έτους, οι τραπεζίτες θεωρούν αναστρέψιμη την αρνητική εξέλιξη αύξησης των NPLs στους πρώτους μήνες του 2017, εφόσον η αξιολόγηση κλείσει μέχρι τον Απρίλιο.
Έτσι, όλες οι πλευρές μιλούν για την ανάγκη να επιταχυνθούν νομοθετικά τα βοηθητικά "εργαλεία" για τις τράπεζες προκειμένου αυτές να επαναφέρουν εντός τροχιάς τους στόχους για τη μείωση των NPLs και να μπορέσουν να ανταποκριθούν στη στοχοθεσία του 2017, η οποία, μάλιστα, είναι ήπια σε σχέση με αυτήν του 2018 και του 2019.
Τα κρίσιμα ζητήματα που θέλουν οι εμπλεκόμενες πλευρές, δηλαδή ΤτΕ, SSM και τράπεζες, να προχωρήσουν ταχύτητα και ανεξάρτητα της διαπραγμάτευσης είναι να οι «τελευταίες πινελιές» για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό, η νομική κάλυψη στα στελέχη τραπεζών και Δημοσίου για τις αναδιαρθρώσεις δανείων, οι διαδικασίες για τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς αλλά και ότι ενδεχομένως μπορεί να υπάρχεις ως τυχόν εκκρεμότητα για τη διευθέτηση του αναβαλλόμενου φόρου (ήδη εδώ είχαμε νομοθέτημα).
Άλλωστε, μόλις πρόσφατα, εκ νέου η επικεφαλής του SSM, κυρία Noυί, επισήμανε πως η αντιμετώπιση των "κόκκινων" δανείων παραμένει η μείζων πρόκληση για τις ελληνικές τράπεζες και δήλωσε αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο, το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα, και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί. Η κυρία Noυί έκανε λόγο για ένα απογοητευτικό ξεκίνημα του 2017, στο οποίο υπήρξε παύση στην πρόοδο που είχαν επιτύχει οι τράπεζες, και τόνισε την ανάγκη άμεσης ολοκλήρωσης της αξιολόγησης, προκειμένου να δοθεί θετικό σήμα στις αγορές, στους επενδυτές και στους καταθέτες για τις τράπεζες.
Για τη μείωση των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους οι τράπεζες έχουν συμφωνήσει με τις εποπτικές Αρχές "φιλόδοξους, αλλά ρεαλιστικούς στόχους", όπως επανειλημμένως έχουν αναφέρει ΤτΕ και SSM. Μέχρι τα τέλη του 2019 ο στόχος των τραπεζών είναι μείωση των υπολοίπων των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων τους κατά 38%, διαμορφώνοντας το αναμενόμενο υπόλοιπο των μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων στα 66,7 δισ. ευρώ στο τέλος του 2019, από 106,9 δισ. ευρώ στο τέλος Ιουνίου του 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr