Σημειώνεται ότι επί συνόλου δανείων 39,2 δισ. ευρώ προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις, το 60% (59,9%) είναι μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα (Non Performing Exposures).
Σύμφωνα µε τις πληροφορίες, ο σχεδιασμός των τραπεζών προβλέπει τη δημιουργία ενός κοινού διαχειριστή (servicer) και από τις τέσσερις συστημικές τράπεζες, ο οποίος θα καλύψει το κενό ενδιαφέροντος από τις εταιρείες διαχείρισης NPLs, οι οποίες ενδιαφέρονται µόνο για τα «κόκκινα» δάνεια των μεγάλων επιχειρήσεων και τα δάνεια της λιανικής τραπεζικής (στεγαστικά, καταναλωτικά).
Οιι τράπεζες είναι υποχρεωμένες να αναζητήσουν λύσεις πέραν του εξωδικαστικού συμβιβασμού για την αποτελεσματικότερη και έγκαιρη ρύθμιση δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων, προκειμένου να μην τεθούν εν αμφιβόλω οι στόχοι μείωσης των «κόκκινων» δανείων.
Η ομάδα εργασίας από εκπροσώπους των συστημικών τραπεζών καλείται να εξετάσει, με τη βοήθεια συμβούλου, το βέλτιστο μοντέλο διαχείρισης για προβληματικές, πλην όμως βιώσιμες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, που έχουν λάβει δάνεια από περισσότερες από μία τράπεζες.
Η διαδικασία για την πρόσληψη συμβούλου βρίσκεται στο στάδιο επιλογής της προτιμητέας προσφοράς. Ο σύμβουλος θα εξετάσει, μεταξύ άλλων, τα πλεονεκτήματα αλλά και τα προβλήματα ενδεχόμενης ανάθεσης σε έναν servicer (σ.σ. αδειοδοτημένο από την ΤτΕ) της διαχείρισης χαρτοφυλακίου με προβληματικά δάνεια μικρομεσαίων επιχειρήσεων ( SMEs).
Μένοντας εκτός της ατζέντας των εταιρειών διαχείρισης, τα δάνεια προς υπερχρεωμένες μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις θα πρέπει να τύχουν συνολικής αντιμετώπισης από τις τράπεζες, καθώς αποτελούν ενιαίο και δύσκολο πρόβλημα.
Παράλληλα, πρόκειται για δάνεια που δεν μπορούν να ενταχθούν στη στρατηγική αντιμετώπισης που θα ακολουθηθεί για τα µη εξυπηρετούμενα ανοίγματα των μεγάλων επιχειρήσεων. Και αυτό, διότι πρόκειται για δάνεια επιχειρήσεων µε δανεισμό από 5 έως 20 εκατ. ευρώ η καθεμία, στα οποία εμπλέκονται όλες οι τράπεζες σε κάθε περίπτωση, µε ποσά δανεισμού 1-2 εκατ. ευρώ τουλάχιστον ανά συμμετοχή.
Το ζήτημα της αντιμετώπισης των προβληματικών μεσαίων επιχειρήσεων θα καλυφθεί µε τη δημιουργία servicer µε τη βοήθεια των τραπεζών.
Για να αντιμετωπισθεί το παραπάνω πρόβλημα, θα πρέπει να βρεθεί χαρτοφυλάκιο δανείων προβληματικών πλην όμως βιώσιμων επιχειρήσεων, στο οποίο οι τέσσερις τράπεζες να έχουν αντίστοιχης ποιότητας εξασφαλίσεις.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη το 20% των υπερχρεωμένων μεσαίων επιχειρήσεων από το σύνολο όσων έχουν πρόβλημα εξυπηρέτησης του δανεισμού τους κρίνονται µη βιώσιμες. Ειδικά, μάλιστα, τη στιγμή που τα σημάδια για την κατανάλωση είναι απογοητευτικά, προμηνύοντας πολύ δύσκολο μέλλον και για τις μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις, οι οποίες αναγκαστικά θα πρέπει να διευρύνουν το πεδίο των αγορών τους µέσω συγχωνεύσεων.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr