Στη συνάντηση χτες το απόγευμα με το προεδρείο της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών αλλά και τους διευθύνοντες συμβούλους των ομίλων, η πορεία των μη εξυπηρετούμενων δανείων μπορεί να μονοπώλησε το ενδιαφέρον, ωστόσο η συζήτηση επεκτάθηκε και στην εταιρική διακυβέρνηση.
Η επικεφαλής του SSM ενημερώθηκε για τον "εκτροχιασμό" στην υλοποίηση των στόχων μείωσης των NPLs ως συνέπεια της αβεβαιότητας που προκαλεί η καθυστέρηση στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης. Οι τραπεζίτες επισήμαναν ότι οι αστοχίες στη μείωση των "κόκκινων" δανείων δεν αποτελούν ευθύνη των τραπεζών, αλλά οφείλονται στην καθυστέρηση της αξιολόγησης και στο δυσμενές μακροοικονομικό περιβάλλον.
Η κ. Νουί κάλεσε τις τράπεζες να "τρέξουν" ακόμη πιο γρήγορα τους στόχους, καθώς αυτοί δεν πρόκειται να αλλάξουν. Η επικεφαλής του SSM έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στον εξωδικαστικό συμβιβασμό, επισημαίνοντας ως δέουσα την όσο το δυνατόν συντομότερη ψήφισή του από τη Βουλή, ενώ ενθάρρυνε και τους ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς.
Η επικεφαλής του SSM παρακολουθούσε με προσοχή τις τοποθετήσεις και παρουσιάσεις των τραπεζικών στελεχών και το ενδιαφέρον της επικεντρώθηκε στην ανάγκη των βημάτων που πρέπει να γίνουν προκειμένου να διευκολυνθεί η ενεργή και αποδοτική διαχείριση των κόκκινων δανείων. Οι τραπεζίτες από την πλευρά τους εξέφρασαν την αισιοδοξία τους ότι όλες οι εκκρεμότητες θα ψηφισθούν από την Βουλή το επόμενο χρονικό διάστημα, όταν ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.
Οι νομοθετικές αλλαγές αποτέλεσαν, σύμφωνα με πληροφορίες, και το βασικό θέμα στη συνάντηση της κ. Νουί με τον διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα, στην οποία παρευρέθη και ο πρόεδρος του Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας Γιώργος Μιχελής.
Σε δήλωσή της προς το ΑΠΕ – ΜΠΕ, η επικεφαλής του SSM έκανε λόγο για εποικοδομητικές συναντήσεις με την Τράπεζα της Ελλάδας και με τις διοικήσεις των ελληνικών τραπεζών και επισήμανε ότι η κατάσταση των ελληνικών τραπεζών έχει βελτιωθεί αισθητά και ουσιαστικά τα τελευταία δύο χρόνια, τόσο σε όρους κεφαλαιακής επάρκειας όσο και σε όρους διοίκησης, αλλά παραμένει η μείζων πρόκληση της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων. Όπως είπε χαρακτηριστικά η κ. Nouy "οι τράπεζες έχουν ήδη κάνει αποφασιστικά βήματα εσωτερικά και είμαι αισιόδοξη ότι με το νέο νομικό πλαίσιο το οποίο αναμένεται να τεθεί σε ισχύ σύντομα και αυτή η πρόκληση θα αντιμετωπιστεί".
Σημειώνεται ότι ο στόχος για τα μη εξυπηρετούμενα ανοίγματα προβλέπει μείωσή τους στα 105,8 δισ. ευρώ στις 31/12/2016 και 105,2 δισ. ευρώ στις 31/3/2017 και αντίστοιχα για τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια στα 76,3 και 74,7 δισ. ευρώ.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr