Στο πλαίσιο αυτό οι μεγαλύτερες ελληνικές τράπεζες προσπαθούν να καθαρίσουν ουσιαστικά αλλά και λογιστικά τα δανειακά τους χαρτοφυλάκια , να μειώσουν τα NPL δηλαδή τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και παράλληλα να αυξήσουν την ρευστότητα τους.
Θα πρέπει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια ανέρχονται στα 9,2 δισ ευρώ εκ των οποίων 5,3 δις ευρώ είναι επιχειρηματικά , 2,1 δισ ευρώ στεγαστικά και 1,785 δισ ευρώ καταναλωτικά δάνεια.
Το κυριότερο πρόβλημα όμως που καλούνται να ξεπεράσουν οι ελληνικές τράπεζες όσον αφορά τις τιτλοποιήσεις είναι κυρίως η πολιτική που ακολουθούν όσον αφορά την σύνθεση των μη εξυπηρετούμενων δανείων τους.
Για λόγους ανταγωνισμού δεν επιθυμούν η αγορά να γνωρίζει ποια επιχειρηματικά δάνεια διαθέτουν στα χαρτοφυλάκια τους.
Παράλληλα θα πρέπει να ξεπεραστεί και το πρόβλημα ότι οι τράπεζες γνωρίζουν πόσα κεφάλαια μπορούν να διασφαλίσουν από τους κακοπληρωτές. Αν τα προβληματικά δάνεια υπαχθούν στην τιτλοποίηση αλλάζουν πλήρως τα δεδομένα.
Παρά τους ενδοιασμούς των τραπεζών μετά και τις πιέσεις της ΤτΕ, η Εθνική , η Eurobank, η Alpha, η Emporiki η ΑΤΕ αλλά και η Κύπρου μέσω ξένων οίκων προσπαθούν να μειώσουν τα μη εξυπηρετούμενα τους δάνεια προσανατολιζόμενες κυρίως σε τιτλοποιήσεις των δανείων που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση.
Επίσης δεν είναι τυχαίο το γεγονός ότι πολλοί ξένοι οίκοι , Citigroup, Morgan Stanley, UBS, Credit Suisse κ.α. επισκέπτονται τις ελληνικές τράπεζες και καταθέτουν προτάσεις για το πώς θα διαχειριστούν τα μη εξυπηρετούμενα τους δάνεια.
Σύμφωνα με την ΤτΕ τα συνολικά υπό καθυστέρηση δάνεια ανέρχονται στα 9,2 δις ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 6% των συνολικών χορηγήσεων. Τα δάνεια αυτά δεν εξυπηρετούνται ωστόσο οι τράπεζες διαθέτουν σημαντικό μέρος εξασφαλίσεων ενώ τα περισσότερα εξ αυτών έχουν ακολουθήσει την δικαστική οδό.
Με βάση εκτιμήσεις Ελλήνων τραπεζιτών αλλά και εκπροσώπων ξένων οίκων μπορούν με τιτλοποιήσεις κατά βάση να αφαιρεθούν από τα προβληματικά δάνεια των τραπεζών περίπου 2 -2,5 δισ ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση το NPL των ελληνικών τραπεζών συνολικά από 9,2 δισ ευρώ θα μειωθούν στα 7,2 -6,7 δισ ευρώ και θα αντιπροσωπεύουν το περίπου το 4% των συνολικών δανείων
Τα προβληματικά δάνεια
Το μεγαλύτερο χαρτοφυλάκιο δανείων που βρίσκονται σε οριστική καθυστέρηση το εμφανίζει η ΑΤΕ με περίπου 1,5 δις ευρώ.
Ακολουθεί η Εθνική τράπεζα με 1,49 δισ ευρώ η Emporiki με 1,074 δισ ευρώ η Alpha με 992 εκατ ευρώ, η Eurobank με 960 εκατ ευρώ η Κύπρου με 855 εκατ ευρώ και η Πειραιώς με 378 εκατ ευρώ.
Η Εθνική τράπεζα σημείωσε το 2006 αύξηση των προβληματικών της δανείων λόγω νέων εξαγορών στο εξωτερικό.
Με 1,49 δισ. ευρώ προβληματικά δάνεια στα χαρτοφυλάκια της δύναται να προχωρήσει σε τιτλοποίηση έως και 400-500 εκατ ευρώ.
Σε μια τέτοια περίπτωση θα μειωνόταν ο συνολικός δείκτης μη εξυπηρετούμενων δανείων από το 3,4% στο 2,5% περίπου.
Η Alpha Bank εμφανίζει προβληματικό χαρτοφυλάκιο δανείων ύψους 992 εκατ ευρώ, οι διαγραφές το 2006 ανήλθαν στα 361 εκατ ευρώ ενώ οι προβλέψεις για την χρήση διαμορφώθηκαν στα 254 εκατ ευρώ και έμειναν στάσιμες έναντι του 2005 παρά την αύξηση των χορηγήσεων.
Η Alpha δύναται να προχωρήσει σε τιτλοποίηση έως και 300 εκατ ευρώ.
Η Eurobank εμφανίζει συνολικά προβληματικά δάνεια ύψους 960 εκατ ευρώ ενώ οι προβλέψεις για το 2006 ανήλθα στα 344 εκατ ευρώ.
Η Eurobank θα μπορούσε να τιτλοποιήσει περί τα 300-400 εκατ ευρώ.
Η Emporiki διαθέτει NPL περί τα 1,04 δισ ευρώ και μια τιτλοποίηση 300 εκατ ευρώ θα τις μείωνε τον αντίστοιχο δείκτη από το 5,9% στο ,3,8%.
Η ΑΤΕ μάλλον θα είναι η πρώτη τράπεζα που θα υλοποιήσει τιτλοποίηση μη εξυπηρετούμενων δανείων ύψους 350-400 εκατ ευρώ ώστε να μειωθούν τα προβληματικά δάνεια από 1,5 δισ σε 1,1 δισ ευρώ και αντίστοιχα ο δείκτης NPL από 10% στο 8% περίπου.
Μάλιστα η διοίκηση την Πέμπτη είχε σύσκεψη για το θέμα αυτό και έλαβε αποφάσ
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr