Οι εγχώριες τράπεζες «ταλαιπωρούνται» από το καθεστώς αβεβαιότητας με συνέπεια να έχει παρατηρηθεί ήδη σημαντική εκροή καταθέσεων αλλά και αύξηση των NPLs. Στο πρώτο δίμηνο του έτους.
Χτες μόλις, για ακόμα μία φορά, υπήρχαν ανάλογα δημοσιεύματα και στο εξωτερικό που «χτυπούσαν καμπανάκι» γ ια τις τράπεζες λόγω της καθυστέρησης στην αξιολόγηση. Όπως ανέφερε το πρακτορείο, οι νέες εντάσεις γύρω από τη διαπραγμάτευση Ελλάδας-δανειστών -ήτοι η καθυστέρηση στη β' αξιολόγηση- θέτει την πρόοδο των τραπεζών σε κίνδυνο. Περίπου 1,3% των καταθέσεων "βγήκαν" από τις τράπεζες τον Ιανουάριο, ενώ τα επισφαλή δάνεια έχουν αυξηθεί, κάτι που ο Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας Γιάννης Στουρνάρας αποδίδει στους δανειολήπτες, που χρησιμοποιούν το αδιέξοδο με τους πιστωτές ως δικαιολογία για να αποφύγουν τις πληρωμές τους.
Ωστόσο, στην αγορά κάποιοι θυμήθηκαν και άλλη ανάλυση, αυτή της Goldman Sachs, που βγήκε προ περίπου 3 εβδομάδων στο «φως της δημοσιότητας», θέλο0ντας να τονίσουν πόσο σημαντικό είναι να κλείσει άμεσα η αξιολόγηση και να έρθει η ποσοτική χαλάρωση. Η πολιτική αβεβαιότητα αυξάνεται, καθώς καθυστερεί η ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης, έλεγε η Goldman Sachs, η οποία εκτιμά πως οι ελληνικές τράπεζες είναι μεν έτοιμες να αντιμετωπίσουν τα βραχυπρόθεσμα προβλήματα, αλλά η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα.
Όπως ανέφερε τότε η Goldman Sachs στην έκθεσή της που η καθυστέρηση της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος διάσωσης, σε συνδυασμό με την περίπλοκη πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα, τον εκλογικό κύκλο στην Ευρώπη και την έλλειψη ομοφωνίας μεταξύ των πιστωτών για τη βιωσιμότητα του ελληνικού χρέους, έχουν συμβάλει στη μεταβλητότητα και τη διεύρυνση των ελληνικών spreads. Η απόδοση του ελληνικού 10ετούς ομολόγου έχει αυξηθεί κατά περισσότερο από 50 μ.β., έχοντας υποχωρήσει για σύντομο χρονικό διάστημα κάτω από το 7% τον Ιανουάριο.
Η αύξηση των αποδόσεων των κρατικών ομολόγων βραχυπρόθεσμα έχει περιορισμένη επίπτωση στα κεφάλαια των τραπεζών, δεδομένου ότι τα holdings ελληνικών ομολόγων είναι λιγότερα του 2% του συνολικού ενεργητικού, στα 5,5 δισ. ευρώ. Η διεύρυνση των spreads από την αρχή του έτους υποδηλώνει μια μέτρια απώλεια 70 εκατ. ευρώ σε μηνιαία βάση (λιγότερο των 5 μ.β. του CET1) και ακολουθεί ένα κέρδος περίπου 210 εκατ. ευρώ, που αναμένεται λόγω της συρρίκνωσης των spreads (κατά περισσότερο από 130 μ.β.) το δ’ τρίμηνο του 2016. Όμως, σύμφωνα με την Goldman Sachs, η ανάκαμψη του κλάδου εξαρτάται από την πολιτική και μακροοικονομική σταθερότητα.
Όπως αναφέρουν τραπεζικά στελέχη, οι ελληνικές τράπεζες έχουν στα χαρτοφυλάκια τους ένα σημαντικό ποσό κρατικών ομολόγων ύψους 5,5 δισ. ευρώ, τα οποία ανάλογα με τις εξελίξεις τους επόμενους μήνες, μπορούν είτε να αποδειχθούν «βαρίδι», είτε να δώσουν «ώθηση». Για αυτό και το QE έχει τη σημασία του. Σύμφωνα με στοιχεία της Goldman Sachs, οι ελληνικές τράπεζες διακρατούν ελληνικό χρέους ύψους 12,4 δισ. ευρώ, με περίπου 6,9 δις. ευρώ να είναι έντοκα γραμμάτια.
Η ένταξη στο QE και η άνοδος των τιμών των ομολόγων που θα επιφέρει, θα είναι καταλυτική ώστε να εγγράψουν άμεσα σημαντικές υπεραξίες και ταυτόχρονα να αξιοποιήσουν την ποσοτική χαλάρωση για να αντλήσουν σημαντική ρευστότητα με χαμηλότερα επιτόκια. Αλλιώς, ενδέχεται να έρθουν επιβαρύνσεις στους ισολογισμούς του με το ΔΝΤ να… παραμονεύει με νέες ΑΜΚ.
Σύμφωνα δε με στοιχεία του αμερικανικού οίκου, παρά τις διαφοροποιήσεις, σε γενικές γραμμές η πλειοψηφία των ομολόγων διακρατείται με discount 70% στα χαρτοφυλάκια trading.
Όμως για να έχει η ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα QE αντίκρισμα και πραγματικά θετική επίδραση στην ελληνική οικονομία, πρέπει να γίνει τώρα, όσο το δυνατόν πιο γρήγορα, λένε οι Έλληνες τραπεζίτες.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr