Ωστόσο, υπό την πίεση του SSM, υποχρεώνονται να αλλάξουν τακτική και να έρθουν σε «μετωπική» με ς μη συνεργάσιμους δανειολήπτες. Οι καταγγελίες δανείων υπαγορεύονται στις τράπεζες και από το πλαίσιο της στοχοθεσίας που έχει συμφωνηθεί με τον SSM για τη μείωση των "κόκκινων" δανείων.
Το πλαίσιο αυτό προβλέπει καταρχάς ότι οι εποπτικές αρχές θα καταγράφουν τις εισπράξεις των τραπεζών τόσο από αποπληρωμές, όσο και από ρευστοποιήσεις και μεταβιβάσεις δανείων.
Έτσι, το προσεχές διάστημα, οι τράπεζες θα καταγγείλουν δάνεια, προχωρώντας σε ένδικα μέσα (διαταγές πληρωμής, κατασχέσεις, πλειστηριασμούς) κατά των οφειλετών που δεν απάντησαν και στην τρίτη επιστολή που έλαβαν από τις τράπεζες και κρίθηκαν έτσι μη συνεργάσιμοι, όσο και κατά των οφειλετών που έχουν «μπει στη λίστα» με τους στρατηγικούς κακοπληρωτές.
Οι τελευταίοι σύμφωνα με την ΤτΕ αποτελούν σχεδόν «τον ένα στους έξι» δανειολήπτες, με τις τράπεζες πλέον μέσω διασταυρώσεων να ισχυρίζονται ότι έχουν «ακτινογραφήσει» ποιοι είναι βάσει των κινήσεών τους τα τελευταία χρόνια.
Ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια όπου πέφτει το κύριος βάρος για τη μείωση των NPLs και την ανάκαμψη της οικονομίας, ΤτΕ και SSM θα θέσουν στο επίκεντρο τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Στόχος είναι να αυξηθούν οι καταγγελίες δανείων και η προσφυγή των τραπεζών σε ένδικα μέσα και το ποσοστό των μη καταγγελμένων δανείων να υποχωρήσει στο 1% - 7% τον Δεκέμβριο του 2019 από 6% - 26% που ήταν τον Ιούνιο 2016.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr