Την ίδια στιγμή, οι στόχοι που έχουν συμφωνηθεί με τον SSM και την Τράπεζα της Ελλάδος είναι σε «κίνδυνο», ενώ έπεται η καθιερωμένη επίσκεψή της η Ντανιέλ Νουί, επικεφαλής του ευρωπαϊκού εποπτικού μηχανισμού, στη χώρα μας.
Σημειώνεται ότι το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στα επιχειρηματικά δάνεια καταγράφεται στα δάνεια προς πολύ μικρές επιχειρήσεις και επαγγελματίες (67,2%), ακολουθούν τα δάνεια προς μικρομεσαίες επιχειρήσεις (59,9%), ενώ χαμηλότερο είναι το ποσοστό στα δάνεια προς μεγάλες επιχειρήσεις (29,1%).
Αυτά τα στοιχεία από μόνα τους, χωρίς να παραγνωρίζονται άλλες παράμετροι και άλλοι ανάλογοι δυσμενείς δείκτες, δείχνουν γιατί πρέπει να κινηθούν ταχύτητα οι διαδικασίες για την αντιμετώπιση των «κόκκινων» δανείων, γιατί, όπως επισημαίνουν οι τραπεζίτες, πρέπει να «τρέξουμε» με το θέμα του εξωδικαστικού συμβιβασμού.
Βέβαια, μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις το υπουργείο Οικονομίας έθεσε σε διαβούλευση το σχέδιο νόμου για τον εξωδικαστικό συμβιβασμό. Ωστόσο, αφενός παραμένουν ανοιχτά ορισμένα σημεία καθοριστικής σημασίας για την αποτελεσματικότητα του νόμου, αφετέρου, μέχρι να λειτουργήσει ο εξωδικαστικός συμβιβασμός χωρίς μάλιστα να έχει επιτευχθεί συμφωνία σε όλα τα σημεία με τους θεσμούς, θα φτάσουμε σχεδόν στο καλοκαίρι, και εκατοντάδες ή χιλιάδες επιχειρήσεις δεν θα προχωρούν σε ρυθμίσεις ελπίζοντας σε καλύτερους όρους.
Σε κάθε περίπτωση πάντως, έστω και με μεγάλη καθυστέρηση, έστω και με «ανοιχτά» θέματα, επιχειρείται από πλευράς της κυβέρνησης μια προσπάθεια προώθησης των διαδικασιών ώστε να «μπει στις ράγες» το σχέδιο της δραστικής εξυγίανσης του επιχειρηματικού τοπίου, που στις αρχές μάλιστα του 2017 είχε «επιβαρυνθεί» από νέες αθετήσεις πληρωμών αλλά και από το «πάγωμα» των όποιων ρυθμίσεων.
Σε ότι αφορά όμως τη νομική κάλυψη για τα στελέχη που θα υπογράφουν τις αναδιαρθρώσεις δανείων, η σχετική διάταξη δεν υπάρχει στο συγκεκριμένο σχέδιο νόμου, ωστόσο αναμένεται να συμπεριληφθεί σε άλλο νομοσχέδιο.
Πολύ υψηλά ποσοστά μη εξυπηρετούμενων δανείων παρατηρούνται στους κλάδους της εστίασης (76,3%), των αγροτικών δραστηριοτήτων (62,7%) και των τηλεπικοινωνιών, της πληροφορικής και ενημέρωσης (58,4%), καθώς και σε κάποιους υποκλάδους της μεταποίησης (κλωστοϋφαντουργία με 75,5%, βιομηχανία χάρτου, ξύλου και επίπλων με 67,1% και λοιπές μεταποιητικές δραστηριότητες με 59,4%). Αντίθετα, το χαμηλότερο ποσοστό παρατηρείται στον κλάδο της ενέργειας (3,7%).
Σύμφωνα με έρευνα της ΤτΕ, συγκριτικά μεγαλύτερο ποσοστό στρατηγικών κακοπληρωτών εμφανίζεται σε κλάδους που σχετίζονται με τις κατασκευές και την αγορά ακινήτων, αλλά και σε εκείνους της βιομηχανίας, των πληροφοριών και επικοινωνιών, καθώς και των διοικητικών και υποστηρικτικών υπηρεσιών.
Για την ώρα λοιπόν, και μέχρι να μπει σε εφαρμογή το νέο πλαίσιο, οι τράπεζες θα κινηθούν στον ρυθμό των καταγγελιών στα ληξιπρόθεσμα δάνεια, κυρίως για τους αποδεδειγμένα στρατηγικούς κακοπληρωτές και γενικά για όσους κρίθηκαν ως μη σ7υνεργάσιμοι, ενώ ειδικά για τα επιχειρηματικά δάνεια στο επίκεντρο βρίσκονται τα δάνεια σε καθυστέρηση άνω των 720 ημερών που δεν έχουν καταγγελθεί από τις τράπεζες.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr