Η εκκρεμότητα της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος απασχολεί τις ελληνικές τράπεζες, που περιμένουν τις εξελίξεις, οι οποίες συνδέονται άμεσα με την ανάκαμψη ή τη νέα καθίζηση την ελληνικής οικονομίας, και κατ’ επέκταση με τον τραπεζικό κλάδο.
Οι τραπεζίτες επισημαίνουν ότι ουσιαστικά δεν υπάρχουν πολλά περιθώρια διαπραγμάτευσης για την ελληνική πλευρά, η οποία πρέπει να αποφύγει την «παγίδας» των χρονοκαθυστερήσεων, ποντάροντας να κερδίσει το… «στοίχημα», που για την ώρα μοιάζει να κινδυνεύει να χαθεί, της ένταξης στο QE, όσο ακόμη οι ελληνικές τράπεζες το προλάβουν ενεργό.
Ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας εκτιμάται ότι μπορεί να αποφέρει στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα ρευστότητα κοντά στα 15 με 20 δισεκατομμύρια ευρώ, η οποία θα επιτρέψει την αναζωογόνηση της αγοράς με νέα δάνεια που θα ενισχύσουν την οικονομική ανάπτυξη.
Ωστόσο, οι ανησυχίες για το εάν θα προλάβει η χώρα την ένταξη στο QE μεγαλώνουν, και παράλληλα μεγαλώνει και ο αράθυμος των δανείων που «κοκκινίζουν» αλλά και των καταθέσεων που «κάνουν φτερά», όσο σέρνεται η αξιολόγηση.
Όπως έχουμε ήδη αναφέρει, από την αρχή του έτους παρατηρείται «πάγωμα» πληρωμών σε δάνεια που έχουν ρυθμίσει κοινή συναινέσει τράπεζες και δανειολήπτες, τα NPEs αυξήθηκαν κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ, ενώ και το «νέο χρήμα», έχοντας τη δυνατότητα της ελεύθερης διακίνησης, κατευθύνεται ελλείψει εμπιστοσύνης ξανά στο εξωτερικό (τραπεζικά στελέχη μιλούν για ποσά άνω των 2 δισ. ευρώ από αρχές του έτους).
Στο μέτωπο των καταθέσεων, η ολοκλήρωση της αξιολόγησης και η αναμενόμενη ενίσχυση της ρευστότητας λόγω συμμετοχής στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, θα αποτελέσουν καταλύτη για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης.
Όσο παραμένει η αβεβαιότητα πάνω από την ελληνική οικονομία δυσκολεύουν οι προσπάθειες των τραπεζών να περιορίσουν τα «κόκκινα» δάνεια, ο εξωδικαστικός συμβιβασμός έχει «κολλήσει» λόγω των καθυστερήσεων της δεύτερης αξιολόγησης, πολλοί δανειολήπτες που έχουν ρυθμίσει τα δάνειά τους δυσκολεύονται να καταβάλουν τη δόση της ρύθμισής τους, ενώ ταυτόχρονα η εμπιστοσύνη των καταθετών στο τραπεζικό σύστημα αρχίζει και πάλι να υποχωρεί λόγω της κατάστασης.
Μόνο εάν αρθεί η αβεβαιότητα, επιστρέψουν οι καταθέσεις, αρχίσει να μειώνεται ο όγκος των NPLs και NPEs, θα μπορέσουν σταδιακά να χρηματοδοτήσουν και πάλι την οικονομία οι τράπεζες, οι οποίες μέσω της αντιμετώπισης των μη εξυπηρετούμενων δανείων, θα βελτιώσουν περαιτέρω τους δείκτες κεφαλαιακής επάρκειας ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος να βρεθούν εκτεθειμένες σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες στα stress tests της ΕΚΤ το 2018.
Πάντως, δεν λείπουν οι εκτιμήσεις ότι ακόμα και αν κλείσει η αξιολόγηση, στο προσεχές διάστημα, ακόμα και μέσα στον Μάρτιο ή και αρχές Απριλίου, ίσως η ελληνική οικονομία και οι τράπεζες δεν προλάβουν άμεσα το QE.
Και πάλι όμως, εάν η αβεβαιότητα τερματιστεί μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες, έστω και χωρίς πολλά «δώρα», οι τράπεζες θα καταφέρουν να βελτιώσουν την επιβαρυμένη εικόνα, γλιτώνοντας περαιτέρω εκροή «χρήματος», διόγκωση του προβλήματος ρευστότητας, αύξηση προβληματικών δάνειων και στο τέλος την καταγραφή ζημιών που ίσως οδηγούσε σε νέες κεφαλαιακές ανάγκες με τον φόβο ενό bail in να παραμονεύει.
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr