Στελέχη των τραπεζών, για ακόμα μία φορά, συνδέουν την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης από πλευράς των καταθετών με την επίσπευση των διαδικασιών για την αξιολόγηση και την επάνοδο σε πιο… ισορροπημένη κανονικότητα, προσθέτοντας ότι το λεγόμενο «νέο χρήμα» δεν έμεινε στο σύστημα αλλά «ταξίδεψε» προς άλλους προορισμούς εκτός των συνόρων, μεταξύ άλλων, σε επενδυτικά εργαλεία, Αμοιβαία Κεφάλαια διαχείρισης διαθεσίμων κ.λπ.
Σύμφωνα με πληροφορίες, από τα τέλη Δεκεμβρίου μέχρι σήμερα, οι τράπεζες έχουν εκροή περίπου 2 με 2,5 δισ. ευρώ που λογίζονται ως «νέο χρήμα», δηλαδή από καταθέσεις που είτε βρίσκονταν στο εξωτερικό και «επαναπατρίστηκαν» είτε «βγήκαν από τα σεντούκια και το στρώμα» και μπήκαν εκ νέου στους λογαριασμούς. Σημειώνεται δε ότι για το «νέο χρήμα» οι τράπεζες έδιναν επιτόκια 1,25%, υψηλότερα από το σχεδόν 0,5% που προσφέρει το «παλαιό χρήμα», αλλά και πάλι αυτό δεν κατάφερε να ανακόψει τις εκροές λόγω φόβου και ανησυχιών.
Βέβαια, προφανώς τα «χρήματα στο σεντούκι» και στις θυρίδες παραμένουν σε μεγάλο ποσοστό στις… «κρυψώνες» τους, και υπολογίζονται σε κάμποσα δισ. ευρώ, και όσο «σέρνεται» η οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα δύσκολα θα «βγει» από εκεί τουλάχιστον για να κατευθυνθεί εκ νέου στις τράπεζες.
Την ίδια ώρα, και το «παλαιό χρήμα’, ότι απέμεινε στους λογαριασμούς μετά την επιβολή των capital controls το καλοκαίρι του 2015, σταδιακά μειώνεται κυρίως λόγω των επαχθών φορολογικών επιβαρύνσεων για ιδιώτες και επιχειρήσεις, κάποιοι όμιλοι διατηρούν τα ρευστά τους διαθέσιμα στο εξωτερικό λόγω ανησυχιών για τα όσα συμβαίνουν στο εσωτερικό, ενώ επιπρόσθετα το παζλ συμπληρώνει και η σχετική «αιμορραγία» από εταιρίες που αλλάζουν έδρα, π.χ. προς Βουλγαρία πλευρά.
Σημειώνεται ότι μετά την επιβολή των capital controls τον Ιούνιο του 2015, το 2016 οι καταθέσεις στις τράπεζες είχαν παρουσιάσει αύξηση. Σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας Ελλάδος πέρυσι οι τράπεζες κατέγραψαν αύξηση των ιδιωτικών καταθέσεων κατά 4,3 δισ. ευρώ, καθώς τα υπόλοιπα τους αυξάνονταν σταθερά σε όλη τη διάρκεια του δεύτερου εξαμήνου κατά 770 εκατ. ευρώ (κατά μέσο όρο) το μήνα.
Γιώργος Παπακωνσταντίνου
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο reporter.gr